La invención de Hugo

"Els inicis del món del cinema"

Fitxa Tècnica

Direcció: Martin Scorsese

Producció: Tim Headington, Graham King, Martin Scorsese i Johnny Depp

Guio: John Logan

A partir de la invenció d'Hugo Cabret, de Brian Selznick Llibre

Música : Howard Shore

Fotografia: Robert Richardson

Muntatges: Thelma Schoonmaker

Efectes Especials: Rob Legato, Joss Williams, Ben Grossmann i Alex Henning

País: Estats Units

Duració: 128 minuts

Data d'estrena: 02/2012

Gènere: Drama, Fantàstic i familiar

PERSONATGES

Sinopsi

Hugo és un nen orfe que viu a l’estació de trens de París, on sobreviu arreglant rellotges. Ell té com a propòsit arreglar l’ autòmata, però li fa falta algunes peces. Ell coneixerà a Isabelle i junts seguiran buscant la solució de descobrir el missatge que li deixa el pare del nen. Podran arreglar el autòmata i acabar amb la missió proposada?

HISTÒRIA DEL CINEMA

En la pel·lícula

A la pel · lícula hi apareixen Personatges importants de la Història del cinema, com a els germans Lumière i Georges Méliès.

George Méliès:

És un dels personatges més importants de la pel·lícula, on descobrim el seu inici al mon del cinema, perquè va caure en l’oblit i com va ressorgir.

Ell treballava amb la seva dona a un teatre fent trucs de màgia, un dia va conèixer als germans Lumière, i els hi va preguntar si els hi venia el cinematògraf, ells li van contestar que no. Com els germans no els hi volia vendre va construir el seu propi. Va deixar el món de la màgia per entrar al món del cinema, va crear més de 500 pel·lícules i va construir el seu propi estudi cinematogràfic. Georges Méliès va ser el director, el dissenyador i el actor de les seves pel·lícules. Però quan va arribar la guerra va haver de vendre i cremar la majoria de les seves pel·lícules i decorats.

Aquesta és la seva pel·lícula més important, Viatge a la lluna:


Viaje a la Luna, de Georges Méliès (1902)

Els germans Lumière:

Aquest dos germans van aparèixer en una petita escena de la pel·lícula, ells són els inventors del cinematògraf. I en la pel·lícula es pot veure com els dos germans projecten l’arribada a l’estació, la primera pel·lícula, i la reacció dels espectador que s’aixequen dels seus seients pensant que el tren amb la seva arribada els atropellaria.

1895: LA LLEGADA DEL TREN (HERMANOS LUMIÈRE)

Safety Last (El home mosca)

La pel·lícula de còmic mut i l’obra més famosa de Harold Llyod, apareix dues vegades en la pel·lícula de Hugo. La primera vegada és quan Hugo porta a Isabelle al cinema i entren a veure aquesta pel·lícula, i la segona és quan l’inspector de l’estació persegueix a Hugo i la seva única escapatòria es penjar-se del rellotge.

El Hombre Mosca ... Escena del Reloj (Harold Lloyd)

La Música

Howard Shore

El compositor de la banda sonora de la invención de Hugo és Howars Shore, va néixer a Canada el 18/09/1946. Ha fet altres bandes sonores les més reconegudes són Els senyor dels anells i l’ Aviador.

A la BSO de La invención de Hugo ha estat nominat i ha guanyat diversos premis:

  • Premis Oscar
  • Premis BAFTA
  • Premis Grammy
  • Globus d’Or

Característiques:

En aquesta pel·lícula es pot associar ràpidament que passa l’acció a París, ja que s’escolta la música francesa, la música que sona pel carrers de París.

També podem apreciar que cada personatge té associat una música diferent, cosa que fa que durant la pel·lícula ja puguis relacionar el personatge amb la música. Però no tan sols els personatges, també podem relacionar els llocs (la cafeteria de l’estació, la llibreria...). Aquesta tècnica s’anomena leitmotiv.

BSO

Anàlisi d'una escena i la seva música

L'estació

L’escena comença amb música, una música una mica intensa, ja que et vol expressar que el noi ha vist al inspector i està passant per un moment de por. Quan Hugo pensa que no la reconegut la música para, ja que ell creu que ja no té cap perill a prop. Però quan l’inspector els crida per que es parin i vagin a parla amb ell, la música torna a sonar.

Clip de LA INVENCIÓN DE HUGO. "La Estación"

Crítica Personal

La pel·lícula m’ha agradat molt, ja que a demes de ser una aventura sobre un nen el qual vol arreglar l’autòmata. També et representa la historia del cinema des de una part diferent, cosa que fa que mentre veus la pel·lícula aprenguis coses que han passat a la realitat com la història de Gerorges Méliès, o els germans Lumière.

La historia de la pel·lícula és molt bonica (les emocions que et representa), els efectes especials, la BSO...