Michiel de Ruyter.

Carmen.

Michiel de Ruyter.

Michiel de Ruyter werd geboren op 24 maart 1607, en hij is overleden in 1676. Michiel groeide op tijdens het twaalfjarig bestand in de jaren tachtig oorlog. Toen hij 11 jaar was kon hij meevaren als hoofdbootsmansjongen. Hij werkte op boten van de familie Lampsins.
Big image
In het jaar van 1623, bij een zeegevecht in de Golf van Biskaje, werd hij gevangen genomen. Maar toen ze aan land gingen wist hij, met nog twee mensen, te ontsnappen. Ze zijn toen helemaal lopend naar Vlissingen gegaan. Onderweg klopten ze bij huizen (in Frankrijk) aan om eten te vragen, want ze hadden geen geld. Het lot van de andere gevangenen, die niet konden ontsnappen, was slaaf.

Michiel de Ruyter rust in een graf in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het Latijnse opschrift : Intaminatis fulget honoribus - hij blinkt in onbezoedelde eer. Hoe beroemd hij was blijkt al daar uit, dat hij als protestant zijn laatste rustplaats kreeg in het allerheiligste van een katholieke kerk: de Crype.

De vele zilveren en gouden palmtakken, lauwerkransen en erelinten op zijn tombe van o.a. de gemeente Amsterdam, de Koninklijke Marine, de visserij en de koopvaardij laten zien dat Michiel de Ruyter niet vergeten is.