Anna was hier

Gerda De Preter

Een boek over familie, het echte leven en vriendschap

Als je dit leest, is het misschien al te laat. Heel eerlijk, ik denk niet dat dit nog goed komt. Mocht het toch gebeuren, dan raak ik geen gebak meer aan. Dat zweer ik op het hoofd van oma.

Anna is een nijlpaard. Een kalf. Een zeekoe. Maar geen zielenpoot. En ze is ook niet op haar mondje gevallen. Ze bijt van zich af als Maud en haar bende haar lastigvallen. Wanneer Maud dubbel zo hard terugslaat, begint Anna aan een zwarte doos. Die zal haar verhaal voorgoed bewaren. Want je weet maar nooit.

In de pers

Een schitterende combinatie van verfrissende humor en beklemmende tragiek [...]. Een

vindingrijk, aangrijpend en vakkundig gemaakt boek en tegelijk een hoogst originele en

pakkende aanklacht tegen pestgedrag. - De Morgen


Anna was hier is een knap, intens verhaal over pesten, dik zijn en eenzaamheid. [...] Gerda De Preter schrijft sober en efficiënt, in een heldere, beeldende taal. De eenvoudige stijl verleent dit pijnlijke verhaal zijn grote kracht. Maar Anna was hier is geen treurig boek. Anna's nuchtere kijk op de zaken en haar snedige reacties zorgen voor een humoristische, zij het nooit luchtige toets. - De Standaard


Literaire Prijzen

De Provinciale Prijs voor Letterkunde 2008 (Jeugdliteratuur) van de provincie Antwerpen

'Gerda De Preter weet in dit boek de juiste toon te zetten. Grappige en tragische anekdotes wisselen elkaar perfect af. […] De originele opbouw, de sobere stijl, de beeldende taal - met bijzonder veel aandacht voor detail - geven aan Anna’s beklemmende verhaal een bijzondere kracht.' - Juryrapport Provinciale prijs voor letterkunde 2008 (van de provincie Antwerpen)

Over de auteur

Gerda De Preter (1958) is lerares Nederlands en Engels. Ze woont in Haacht (België), heeft drie kinderen en schrijft graag gedichten. Haar eerste boek voor kinderen De Schommel verscheen in 1999. Een koffertje voor opa was genomineerd voor de Gouden Uil 2002. Spookpijn (2005) getuigt volgens de Volkskrant van 'puur en aanstekelijk schrijfplezier'. Anna was hier is haar eerste roman voor iets oudere kinderen.

Boektoppers

De Boektoppers blijken een heuse succesformule om leerlingen in het secundair onderwijs aan te zetten tot lezen. Onder het motto 'per graad vijf (top)boeken voor de prijs van één' bieden de Boektoppers uw leerlingen úren puur leesplezier voor een vriendelijke prijs. De geselecteerde boeken vertellen stuk voor stuk een ijzersterk verhaal, boeiend van het begin tot het einde.

Bestel nu uw pakket van 5 boeken voor slechts € 19,75!