Prostaatklachten

The Danger Down Below

Een uitleg van prostaatklachten

Prostaatklachten komt over het algemeen vaak voor. Bij de begin van de puberteit begint de prostaat te groeien en dat is bij 30% goed afgelopen bij de mannen. Een vergrote prostaat kun je last van plasklachten krijgen waardoor de plasbuis helemaal wordt dichtgedrukt. Dan is er spraken van een acute medische ingreep.


Een andere aandoening geeft vaak geen klachten. Behalve als je prostaatkanker krijgt . dat komt vooral voor bij mannen boven de 70.

Ontstaan Prostaatklachten

De prostaat is een klier. Deze is zo groot als een walnoot en weegt 10 à 15 gram als de man volgroeid is. Bij de ouder wordende man wordt de prostaat groter, onder invloed van hormonale veranderingen. De prostaat groeit zowel naar buiten als naar binnen en sluit nauwer om de plasbuis, die dwars door de prostaat loopt, heen. Hierdoor kan de plasbuis in de verdrukking komen. Vanaf het vijftigste jaar kan de prostaat zo groot zijn dat er klachten ontstaan met plassen.


Doordat de plasbuis nauwer wordt, moet de blaasspier harder moet werken om de urine naar buiten te persen. Door deze extra inspanning wordt de blaaswand zwakker en raakt soms uitgerekt. Na verloop van tijd slaagt de blaas er niet meer in alle urine naar buiten te drijven, zodat er urine achterblijft (residu). Zonder behandeling kunnen hierdoor later blaasontstekingen en problemen met de nieren ontstaan.

Bekijk de voorlichtingsvideo van Dr. Herman Leliefeld over plasklachten, met meer informatie over de oorzaak, diagnose en verschillende behandelmogelijkheden van een vergrote prostaat.

Prostaatklachten voorkomen

Prostaatklachten zijn op meerdere manieren te voorkomen. Je kan een glas rode wijn drinken per dag dit verkleint de kans met 40% op prostaatkanker. Vooral veel Vitamine D3 binnenkrijgen helpt tegen kwaadaardige prostaatvergroting. Veel vis eten met Omega 3 vetzuren binnen te krijgen is goed voor je gehele gezondheid. Zink voor de zelfde reden. Ook kan je veel broccoli en fruit goed zijn voor de prostaat. Een niet zo opmerkelijke is dat veel beweging en sport goed is voor de kleine vriend, en regelmatig seks of masturberen natuurlijk van belang is.

Behandeling prostaatklachten

Afhankelijk van hoe erg de plasklachten zijn en door de uroloog uitgesloten afwijkingen aan de urinewegen worden een aantal behandelingsmogelijkheden met u besproken. Bij weinig klachten en kleine afwijkingen is behandeling niet nodig. Vaak verminderen de klachten van zelf.

Medicamenteuze behandeling

Als er afwijkingen aan de blaasuitgang, plasbuis of prostaat zijn vastgesteld kan een behandeling met een alphablokker worden voorgeschreven. Alphablokkers zijn geneesmiddelen die de gladde spieren in de blaasuitgang, de prostaat en het prostaatkapsel kunnen laten ontspannen. Hierdoor ontstaat er minder weerstand en wordt vooral de straal beter. Deze medicijnen werken binnen enkele weken al. Indien de prostaat duidelijk vergroot is kunnen ook 5-alpha-reductaseremmers worden voorgeschreven. Deze geneesmiddelen verkleinen de prostaat en stoppen de prostaatgroei. Deze middelen werken pas merkbaar na een paar maanden. Indien de blaas overactief of sterk geprikkeld is zijn er ook geneesmiddelen die op deze overactiviteit van de blaas zelf werken.

Thermotherapie (TUMT)

Bij thermotherapie wordt de prostaat via de plasbuis met behulp van microgolven (een mini magnetron) verhit tot meer dan 45 graden. Door deze hoge temperatuur sterft een deel van het prostaatweefsel af. Hierdoor wordt de doorgang voor de urine groter. Thermotherapie is een behandeling die binnen de Andros Mannenkliniek kan worden uitgevoerd.

Operatie

In bepaalde gevallen werkt een behandeling met medicijnen niet en dient een operatieve ingreep plaats te vinden. De meest gebruikelijke operaties zijn de TURP en laserbehandeling. Bij een TURP wordt via een katheter door de plasbuis een klein apparaatje ingebracht dat met elektriciteit een stukje van de prostaat wegbrandt, waardoor de prostaat uitgehold wordt en de doorgang voor de urine dus groter wordt. Een laserbehandeling is vergelijkbaar, maar het branden gebeurt dan met laserlicht. Dit veroorzaakt heel lokaal zeer hoge temperaturen waardoor een deel van het weefsel verdampt en een ander deel afsterft. Het effect is dat er, nadat littekenvorming is ontstaan, aanzienlijk meer ruimte overblijft voorde doorgang van de urine. Bij deze behandelingen kan het gebeuren dat de patient stukjes dood prostaatweefsel met de urinelozing ziet meekomen. Dit kan over een periode van meerdere weken plaatsvinden.