God Julhelg & Gott nytt år 2015

önskar Trädgårdsturisten

Det börjar närma sig helgerna ...och färgerna grönt, grått. och blekblått finns det gott om...

..men nu längtar jag efter ett vitt landskap med inslag av rött och lite glitter!


Det här är Trädgårdsturistens sista nyhetsbrev för i år. Snart har det gått 15 år sedan millenieskiftet vilket känns overkligt. Då firade jag och sambo Bengt milleniet i Rom, och nu 15 år senare sitter jag här i Rom igen i en lånad lägenhet och kisar ut över soldis och ser pinjeträd i fjärran på kullen Aventinen. Ett svagt brus från trafiken hörs och på terrasserna omkring mig står olivträd, citronträd, kottepalmer och hibiskus mm i stora krukor. På söndag blir det hemfärd. Känns bra att vara med familj, släkt och vänner i Stockholm kring julhelgen.


Här kommer information om två av huvudresorna 2015, till Frankrike och till Cornwall. Kanske ses vi!

Ann

Big image

Frankrike - Paris och Normandie 5-10 juni 2015

Klicka knappen "Till intresseanmälan - kryssa Frankrike" om du är intresserad av fler detaljer om denna innehållsrika resa med 'guldkant' eller skicka mail direkt till kontakt@tradgardsturisten.se. Uppge din e-post och namn som avsändare.

Resedatum: 5-10 juni 2015 - 6 dagar.

Pris: 14500:- per person för del i dubbelrum - flyg ingår inte. Kostar nu ca 1400:- med Norwegian tur och retur till Orly (prisex. från Stockholm) - hör av dig för frågor kring flyg. Nedresa kvällsflyg, hemresa kvällsflyg. Medlemmar i Koloniträdgårdsförbundet sedan 2013 eller tidigare har rabatt.


Nedan några bilder från resan (och collaget ovan visar också våra besöksmål)

1. Terrassen och utsikten från vårt hotell Dormy house, som ligger vid Normandies kust. Länk dit här!


Vi besöker 8-10 av de vackraste trädgårdarna i denna del av Frankrike.

Vi äter mycket gott och vällagat franskt på resan.

Vi besöker ost- och ev. cider- och calvados-tillverkare

Vi bor vid kusten i ett mycket trevligt hotell som har utsikt över havet.

Vi färdas genom vackra landskap och besöker charmiga byar.

Hoppas att vi ses!

Ciceroner: Ann Larås och Ulrika Flodin Furås

Nedan Bilder från Frankrikeresan...

-Hotellet vid kusten. Dormy house.


-Claude Monet, konstnärens trädgård i Giverny.

-2 foton från Frankrikes vackraste 'potager' som vi besöker.

(kronärtskockor och köksträdgården)

Big image
Big image
Big image
Big image

Resan till Cornwall, England 9-14 september 2015 - i sammanfattning

Trädgårdsturisten Ann Larås och vandringsledare Jane Harvey väntar på Gatwick airport i London kl. 10 den 9/9. Vi beger oss västerut och gör ett stopp på vägen vid det magiska världsarvet Stonehenge, på fornengelska “de hängande stenarna”- en stensättning, en grav från 2-3000 f Kr. Resan fortsätter mot det vackra kuperade Cornwall i sydvästra England. Cornwall är det mest “keltiska” landskapet i England och har till och med ett eget språk. Tack vare värmen från Golfströmmen i Atlanten så är det ett paradis för växter. Här finns allt från små charmiga trädgårdar till stora välkända trädgårdar som tex The Eden Project och The Lost Gardens of Heligan. För flera hundra år sedan hämtade fröjägare exotiska växter från världens alla hörn som etablerade sig och trivdes i det subtropiska klimatet.

Under vår 6 dagars-resa besöker vi några av Cornwalls vackraste trädgårdar, från mindre privata trädgårdar till det stora projektet Eden, som lockar människor från hela världen till den här delen av England. Eden är byggt i ett tidigare kaolin-brott utanför St Austell. Det består av flera jättelika växthus med olika klimatzoner. Här kan vi uppleva Medelhavets växter men också vandra runt bland blommor som man finner i tropiska miljöer och som en del kanske känner igen från resor i världen. Samma dag besöker vi också Lost gardens of Heligan,“(lilla bilden ovan) de förlorade trädgårdarna” som låg bortglömda i 70-80 år innan restaureringen påbörjades 1991. Här finns en viktoriansk köksträdgård, ett växthus för meloner, och längst ner i dalen ligger den subtropiska djungeln. Vi besöker också konstnären Wendy’s trädgård i Truro. Hon har komponerat trädgårdsrummen i olika färgskalor; rött/orange/gult och runt växthuset blommar det i nyanser av rosa/lila/blått mm. Vi får en rundvandring i det vackra huset och avnjuter sedan en förmiddagsfika coffee/tea & biscuits i hennes kök.

Jane Harvey är en van vandringsledare – hon kan Cornwall utan och innan – och tar med er på vackra vandringar till små byar, Tintangel, Boscastle, och till St Ives. Under vandringarna får vi uppleva Cornwalls vackra landskap, sandstränder, slott mm. Vandringskängor behövs, det är inte vanliga promenader. Du ska ha kondition att gå 5-10 km på en dag. Men du kan kan också vandra kortare sträcka, så nivån på vandringarna kan beskrivas som lätt till medel. Två av våra resdagar är vikta åt vandringar.

Vi bor på två olika platser i Cornwall för att ge en varierad upplevelse av grevskapet. Vi börjar alla två nätter vid kusten nära Charlestown och med utsikt över St Austell -bukten på Porth Avallen Hotel. Vi äter middag i hotellets restaurang. I tre nätter bor i vi sedan i södra delen av Cornwall i den genuina byn Helston, där det bla ligger en “världsberömd” pub. Här finns trevliga bed & breakfast i byn med gångavstånd till restauranger och pubar. Vi bor på 3 stycken av dem.

Självklart behöver man inte vara inbiten trädgårds- eller vandrings-person för att få ut mycket av denna resa. Men för de två vandringsdagarna måste man ha vandringskängor, och kunna vandra uppemot 3-4 km eller mer. För dem som är osäkra, ger Jane mer information till den som vill veta om vandringarnas svårighetsgrad. Det blir många roliga och vackra upplevelser av Cornwall som landskap, dess byar, lokal öl ‘ale’, snirkliga gränder, promenader på klippor mot havet och god mat. Varför inte ta med en vän/sambo/syskon och följ med!

Resdatum: 9-14 sept – dvs onsdag- måndag 6 dagar

Prisnivå: 13400:- +/- 200:- (flyg bokar man själv, prisex i första hälften av september: Sthlm-Gatwick t o r ca 1200:- -1500:- med Norwegian airlines, boka förslagsvis, genom www.momondo.se.

2 övernattningar på hotell PorthAvallen

3 övernattningar i Helston och i Porthleven (olika bed &breakfast )

Mycket ingår i resan! Entréer, 4 middagar, tea & bisquits, välkomstdrink, samtliga busstransporter t o r Gatwick, guidning, vandringsledning, övernattningar och frukost mm.

Klicka Cornwall i intresseanmälan här! Så skickar Trädgårdsturisten programmet med detaljer på mail.


Bild längst upp: Trebah gardens som vi besöker.

Big image

Trädgårdsturisten på sociala medier

Bloggen heter Den passionerade trädgårdsturisten, länk här!