VietnamKrigen

Mellem 1959 og 1979

Vietnams historie

111 f.kr til 938 e. kr var vietnam under kinas styre

1858 til 1861 var de under frankrigs styre

1. verdenskrig

1920 begynder Ho Chi ming at få magt

2 verdenskrig

1949 til 1954 uafhængdighedskrig mod frankrig

1959 til 1975 - den amerikanske krigOptakten

I 1954 blev der i Geneve vedtaget at Vietnam skulle deles I Nord- og Sydvietnam ved den 17. Bredtegrad. Derudover lovede USA at de ville beskytte mod trusler fra Kommunisterne.

Begyndelsen

I 1964 angriber Nordvietnam et amerikansk krigsskib ud for Vietnams kyst. Præsident Lyndon B. Johnson beordrer herefter heftig bombning af Nordvietnam, også kaldt "Operation Rolling Thunder".


Dette blev besvarede igen ved at Viet Cong begyndte at optrappe deres angrib.

Nu var det ikke kun de sydvietnamesiske styrker der blev valgt som mål, nu blev amerikansk militært personale også valgt som mål.

Præsidenter

Têt-offensiven

Têt-offensiven var en serie angreb rettet mod amerikanerne og sydvietnam. Disse angreb blev udført af Viet Cong fra d. 31 Januar til d. 8 Juni 1968. Selvom Viet Cong mistede en hel del flere soldater end amerikanerne, var dette en meget politisk sejr fordi den amerikanske befolkning troede ikke at Viet Cong var i stand til sådan et koordineret angreb.

Stedfortræderkrig

Denne krig var officelt mellem nord og syd Vietnam, men de store aktører i denne krig var Amerika og Sovjetunionen. Kampen om Vietnam fandt sted i højdepunktet af den koldekrig, netop derfor var det vigtigt for begge parter at slå den anden. I 1959 sendte Sovjetunionen materiale til en værdig af 450 millioner dollars ned for at bekæmpe den vestlige verdens greb på den østlige del af verden.

Selvom det var nord og sydvietnam det tog hårdest på svækkede det økonomien hos især Sovjetunionen der senere gik i opløsning.


The Vietnam War in 150 seconds

Lavet af