Rollen binnen een webteam

Web ABC - MM1C

Samengevat

Een website lijkt zo 1,2,3 gemaakt, maar als je het goed wilt doen zijn er behoorlijk wat mensen nodig. Ontwerpers, een copywriter, experts en programmeurs.. Hier is een lijst met de rollen en de taken binnen een webteam. De belangrijkste vijf zijn: Interactief ontwerper, Copywriter, Projectmanager, Content expert en de Programmeur(s). Maar eigenlijk is iedereen onmisbaar!

De ontwerpers:

Informatie Ontwerper: Maakt de informatie gebruiksvriendelijk en heeft kennis van opmaak, typografie, maar ook van html en css.


Copywriter: Schrijft de teksten voor een website, moet ervoor zorgen dat de gebruikers de website interessant blijven vinden.


Visueel Ontwerper: maakt iconen, illustraties, de layout, typografie en regelt welke kleuren de website krijgt, hij/zij verbetert de gebruiksvriendelijkheid op de site.


Interactieve Ontwerper: Bedenkt de functionaliteit van de website, zoals navigatie of de bewerkingsmogelijkheden voor de gebruiker. Deze ontwerper maakt van te voren schetsen hoe de lay-out zou gaan worden van de website.Instructie Ontwerper: Als een website educatief (leerzaam) moet zijn dan zorgt de instructie ontwerper ervoor dat de site een goede verhouding heeft tussen de leerzame kant en de verschillende niveau's. Deze ontwerper maakt bijvoorbeeld tekeningen of video's.

Content en tekst:

Copywriter: Schrijft de teksten voor een website, moet ervoor zorgen dat de gebruikers de website interessant blijven vinden.Content Expert: Deze expert vult informatie aan op de website en geeft feedback op inhoud, vormgeving en functionaliteit. Meestal wordt dit de taak van de opdrachtgever.Fotograaf: Hoort eigenlijk niet bij een webteam, maar voor sommige website's is er een professionele fotograaf nodig.
Zoekmachine Optimalisator: Weet precies wat Google of Yahoo belangrijk vinden. Daarnaast zorgt de optimalisator ervoor dat je webside (sneller) gevonden wordt op het internet.


Projectmanager: Verantwoordelijk voor de planning, voortgang en inzet van de middelen en van het webteam. De projectmanager heeft algemene kennis over een website ontwikkelen en ondersteunt het team. Deze persoon weet wat de klant wilt en brengt dat over op het team.

Programmeurs:

Front-end programmeur: Bepaald of een ontwerp (technisch) mogelijk is en adviseerd hoe het wél kan/moet. De F-E programmeur moet kennis hebben van html, CMS en Javascript.


Back-end programmeur: Heeft kennis over database API's (Application Programming Interface) en hoe je data opslaat en beheersbaar maakt. Ook zorgt de B-E programmeur ervoor dat de content op de website komt. Tevens adviseert hij/zij tijdens de projectplanning over welke eisen haalbaar zijn en welke niet.

Onderzoeker:

Usability Onderzoeker: Onderzoekt samen met gebruikers of het eindproduct goed is. De onderzoeker is erg kritisch over de site en hoe de functionaliteit is ervan.