Incontinentie

Lisa Netelbeek, Joan Vulto, Zoë Overbeek

Incontinentie bij de hond


Wat is incontinentie?


Incontinent zijn betekent dat urine of ontlasting niet opgehouden kan worden. Bij onvrijwillig urineverlies wordt gesproken van urine-incontinentie. Incontinentie voor ontlasting wordt fecale incontinentie genoemd. Er zijn ook dieren die incontinent zijn voor zowel urine als ontlasting; dit heet dubbele incontinentie.

Wat zijn de symptomen?

Het niet kunnen ophouden van de plas kan het enige symptoom zijn, maar na een tijd kunnen ook andere ziektetekens voorkomen. Eigenlijk is incontinentie een oorzaak van een ziekte, er zijn verschillende momenten waar een hond incontinent kan worden.


Gedragsproblemen

Gedragsproblemen zoals dominantie, verlatingsangst en verveling zijn bekende oorzaken voor actief urineverlies of ontlastingsverlies.


Ziektes waardoor veel plassen en veel drinken (polyurie en polydipsie)

Als je hond meer dan normaal moet plassen, dan kan het zijn dat hij het niet meer kan ophouden.


Blaasontstekingen

Bij een blaasontsteking is de aandrang om te plassen heel erg verhoogd, waardoor hij ongewenst plasgedrag kan vertonen.


Vreugde plas

Een bijzondere vorm van bewuste urine incontinentie is het vreugde plasje, wat vaak gezien wordt bij pups en hele enthousiaste honden.

Diagnose en behandeling

Diagnose

Om de juiste oorzaak van de incontinentie te achterhalen kunnen verschillende onderzoeken gedaan worden, zoals onderzoek van de urine, radiografieën (röntgenstralen), kan niet gedaan worden met echografie.


Behandeling

Je kunt het behandelen als je weet wat de oorzaak is.
Bij gesteriliseerde teven kun je een hormoon behandelingen geven.

Bij reflexdyssynergie (dit is een slechte coördinatie tussen de verschillende spieren die je gebruikt bij het plassen, die er eigenlijk voor zorgen dat het dier zijn plas op kan houden) reageert soms goed op medicatie maar niet altijd.

Bij blaasontsteking helpt medicatie en antibiotica, dan zal het lichaam er zelf voor zorgen dat het dier weer zijn blaas onder controle heeft.

Prognose en Preventie

Prognose


De prognose hangt sterk af van de oorzaak.

Teven die incontinent zijn door sterilisatie zullen praktisch altijd met medicijnen verholpen worden. Reflexdyssynergie (Een slechte coördinatie tussen de verschillende spieren die in werking treden bij het plassen) reageert niet altijd op medicatie. De prognose van ruggenmergletsels hangt sterk af van de oorzaak hoe erg de schade is aan het ruggemerg. In de meeste gevallen is de prognose echter slecht.Ouderdomsincontinentie is meestal niet te behandelen.


Preventie


Is afhankelijk van de oorzaak.

Labrador teef Babs!! ( incontinent) krijgt elke avond een luier om