De Loo en de Tweede Wereldoorlog

Eline Derkx, Yohannes den Hertog en Sacha Mulders.

Big image
Voor ons literatuuronderzoek voor Nederlands deden wij onderzoek naar drie boeken van Tessa de Loo (Isabelle, de tweeling en het rookoffer). Wij besloten te kijken naar de invloed die de Tweede Wereldoorlog heeft op deze boeken, aangezien Tessa de Loo in een interview vertelde dat de oorlog een erg belangrijke tijd voor haar is geweest.


Onze hoofdvraag is: In hoeverre speelt de Tweede Wereldoorlog een rol in de boeken van Tessa de Loo?


Hierbij hebben we twee deelvragen:
- In hoeverre spelen goed en kwaad een rol in deze boeken?
- In hoeverre spelen kenmerkende emoties voor de oorlog, zoals wraak, een rol in deze boeken?

Tessa de Loo

Tessa de Loo woont en werkt tegenwoordig in Portugal. Ze heeft haar succes te danken aan haar bestseller 'de tweeling'. Naast het schrijven van boeken, geeft ze ook een schrijfcursus in Portugal die meerdere dagen achter elkaar duurt.


Tessa is geboren in 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog - die ook erg belangrijk voor haar is. "Weer de oorloog inderdaad. Hoewel ik in 1946 geboren ben, zijn die jaren voor mij van wezenlijk belang geweest," sprak ze over één van haar boeken, die zoals vele anderen van haar werken, over de oorlog gaat. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Ook werkte ze enkele jaren als lerares.


Na al die jaren en vele boeken later, is Tessa nog altijd een zeer geliefde schrijfster. Mensen lezen haar boeken graag vanwege haar schrijfstijl, die boeken makkelijk te lezen maakt en die altijd weer voldoende spanning uitwerken.

Isabelle

Het boek Isabelle van Tessa de Loo draait om de bloedmooie Isabelle Amable, die op haar vakantie – in Frankrijk – plotseling verdwijnt. Ze is ontvoerd door haar tegenbeeld, de oerlelijke Jeanne Bitor. Waar Isabelle geliefd is om haar prachtige verschijning, is Jeanne jarenlang getreiterd en uitgescholden vanwege haar lelijkheid. Jeanne ontvoerd Isabelle om een schildering van haar te maken, waar ze maandenlang model voor moet staan. Haar doel is om vast te leggen hoe het uiterlijk van Isabelle steeds minder mooi en ideaal wordt. Zo geeft ze Isabelle steeds minder de eten en sluit ze haar op in de kelder, waardoor haar schoonheid inderdaad steeds minder wordt. Toch valt ze uiteindelijk voor de charmes van Isabelle, waardoor ze zo voor de leugens van de vrouw valt. Wanneer ze er echter achter komt dat Isabelle tegen haar heeft gelogen, om medelijden op te wekken, gaat alles heel snel bergafwaarts. De hoofdstukken in het boek wisselen af tussen het perspectief van Jeanne en Bernard Buffon, één van de aanbidders van Isabelle, die haar probeert te vinden.

De tweeling

Het boek ‘De tweeling’ vertelt het verhaal van de tweelingzussen Anna en Lotte, zij worden op zesjarige leeftijd van elkaar gescheiden omdat hun beide ouders te overlijden komen. Lotte groeit op in Nederland en Anna in Zuid-Duitsland. Na bijna zeventig jaar komen ze elkaar weer tegen in een kuuroord in België, aangezien ze beide aan reuma lijden. Ze hebben elkaar al één keer eerder gezien maar dat was geen succes. In het kuuroord blijkt dat vooral de oorlog een hereniging in de weg staat. Anna, opgegroeid in Duitsland, probeert de Duitsers te verdedigen, door haar kant van de oorlog te vertellen. Lotte wil hier niks van weten.

Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven vanaf het moment dat ze elkaar op 70 jarige leeftijd tegen komen, maar wel met flashbacks naar hun jeugd voor en na de scheiding.

Het rookoffer

Het rookoffer van Tessa de Loo is een roman over een liefdesrelatie tussen een leerling en een lerares. Het boek is in omgekeerde chronologische volgorde geschreven. Dit betekent dat hoofdstuk één het einde is en het laatste hoofdstuk het begin. Aan het begin van het verhaal is de relatie tussen de lerares en de leerling nog onbekend. Maar later in het verhaal wordt deze relatie verklapt door een collega van de lerares. Dit is een wraakactie omdat ze hem eerder in het verhaal heeft afgewezen. Als het schandaal naar buiten komt word de lerares met de nek aangekeken en bespot. De verhouding tussen haar en de leerling Guido kan natuurlijk niet voortgezet worden. Deze wordt dan aan het einde ook beëindigt.
Big image

Vergelijking

Deelvraag 1: Op welke manier speelt goed en kwaad een rol in de boeken van Tessa de Loo?

Goed en kwaad speelt in alle drie de boeken een rol, maar wel op verschillende niveaus. In Isabelle in goed en kwaad een hoofdthema en komt het zeer sterk naar voren. De rode draad draait om ‘lelijk versus mooi’ die in dit geval worden uitgedrukt in personen. Lelijk staat voor het kwaad en mooi staat voor het goede. In het rookoffer spelen goed en kwaad niet op de voorgrond een rol. Wie goed en wie kwaad is wordt verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersoon. Als lezer kun je het goed en het kwaad in het boek anders interpreteren dan de hoofdpersoon dat doet. In De tweeling speelt goed en kwaad op de achtergrond een grote rol. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in de oorlog wat natuurlijk een en al draait om het goede en het kwade. De oorlog is op de achtergrond altijd aanwezig in De tweeling.


Deelvraag 2: Op welke manier spelen emoties die in en na de oorlog een rol speelde een rol in de boeken van Tessa de Loo?

In alle drie de boeken spelen emoties uit de oorlog een rol

In Isabelle speelt de emotie wraak en grote rol. De verhaallijn is gebaseerd op de emotie wraak. De lelijke vrouw in het boek neemt als het ware wraak op de mooie vrouw door haar op te sluiten. Wraak was een emotie die vooral na de oorlog te zien was bij de eerder door Duitsland bezette landen. Deze emotie wordt vooral geuit in daden, namelijk het opsluiten van het mooie meisje. In het rookoffer speelt de emotie wraak ook een grote rol. Door zijn door afwijzing gekrenkte ego krijgt Beverman wraakgevoelen. Hij uit deze door de relatie tussen Barbara en Guido openbaar te maken. Dit heeft een sterke invloed op het verhaal. In de tweeling spelen een hoop emoties uit de oorlog een rol. Dit komt omdat het boek zich ook afspeelt in de oorlog. Hierdoor hebben de hoofdpersonen constant te maken met emoties die bij de oorlog horen.


Hoofdvraag: Op welke manier speelt de tweede wereldoorlog een rol in het werk van Tessa de Loo?

Het antwoord op de hoofdvraag en dus ook de conclusie van ons onderzoek is dat de tweede wereldoorlog door emoties en aspecten uit de oorlog terug te vinden is in het werk van Tessa de Loo. Deze emoties spelen soms op de voorgrond en soms op de achtergrond een rol. In alle boeken waren aspecten en emoties te vinden die direct gelinkt konden worden aan de oorlog. Ook sloten de boeken aan op de hoofdthema’s van Tessa de Loo die in de biografieën stonden beschreven. De conclusie is dus dat de tweede wereldoorlog een terugkerend thema is in het werk van Tessa de Loo, niet altijd op de voorgrond maar wel aanwezig.