VACANTE

Cele mai bune momente pentru vacanta

Big image

La prima vedere, pare ca cel mai bun moment in care sa iti iei vacanta este acela in care poti cheltui cel mai putin. Din pacate, chiatr daca ai iesit la pensie si esti liber oriunde iti doresti, pretul nu ar trebui sa fie singurul considerent pe care il iei in calcul atunci cand planuiesti vacanta. Iata de ce:


Inafara Sezonului


Aproape orice destinatie de vacanta are o perioada off-season si este asa pentru un anumit motiv. In mod uzual, exista o perioada inafara sezonului pentru ca vremea este atat de ingrozitoare incat nu vei avea posibilitatea sa te bucuri de atractiile principale ale zonei. In unele locatii zilele sunt atat de scurte pe perioada iernii incat incat nu vei putea face mai nimic dupa lasarea intunericului.


Transportul aerian si cazarea la hotel pot fi la valoarea cea mai mica din timpul anului, insa atractiile turistice pot avea orare de vizita destul de reduse si chiar este posibil sa le gasiti inchise intrucat cererea este foarte redusa in acea perioada a anului. Multe variante in ceea ce priveste booking hotel sunt foarte avantajoase in aceasta perioada, insa exista si o serie de dezavantaje peste care nu trebuie sa treceti cu vederea.


Off-season nu inseamna neaparat iarna, bineinteles. Depinde de locul unde intentionezi sa calatoresti. Daca mergi la ski in Austria, iarna este varf de sezon, pe cand in India, de exemplu, cel mai probabil este indicat sa eviti vara, intrucat aceasta se suprapune pe sezonul musonului.

In timp ce calatorii priceputi, cu experienta si aventurosi s-ar putea bucura de un concediu in extra-sezon, pentru majoritatea oamenilor, exista o varianta mai ok: in perioada limitrofa dintre sezon si extra-sezon. In engleza aceasta perioada este denumita “shoulder season” si este caracterizata prin preturi la cazare si bilete de avion mai scazute decat in mijlocul sezonului, cat si printr-o vreme acceptabila.


Ia in Considerare Locul de Munca


Da, esti adult si teoretic poti face tot ceea ce vrei, insa in orice job sunt momente mai bune si mai putin bune in care sa iti iei vacanta.


Nu-ti programa vacanta intr-o perioada aglomerata la lucru. Chiar daca vacanta iti este aprobata, seful tau si colegii tai nu vor aprecia decizia de a-i lasa pe toti ceilalti cu o gramada de lucru pe cap, si mai multa decat cea in care erau deja ingropati.


Trebuie sa fii prezent in timpul review-urilor anuale. Multe companii isi evalueaza angajatii pentru marirea salariului si pentru bonusuri in acea perioada a anului. Daca nu esti la birou in acea perioada, poti fi trecut cu vederea. Trebuie sa fii acolo, sa depui effort, sa ai o atitudine pozitiva si sa te faci remarcat in perioada in care se fac review-urile. Cu cat review-ul tau arata o performanta mai buna, cu atat vei avea mai multi bani in vacanta.


Nu cere concediu daca tocmai ti-ai luat un job nou. Daca esti proaspat angajat, nu ar trebui sa ceri mai mult de o zi libera ici si colo pana cand nu te-ai instalat si nu ai dovedit ca iti iei munca in serios. Arata rau sa iti iei o saptama de vacanta cand tu lucrezi in respectiva pozitie de numai trei luni de zile.