EL BARROC A ANGLATERRA I FRANÇA

Cicle de 4 xerrades a càrrec de Joan Vives

PARLEM DEL BARROC A ANGLATERRA I FRANÇA

Després d’haver dedicat cicles anteriors a resseguir amb detall el naixement i desplegament del barroc a Itàlia, ara li arriba el torn a l’Anglaterra de Shakespeare i Purcell, així com a la França que ens portarà del Rei Sol a la Revolució francesa.

La música no és aliena ni al temps ni a l’entorn en que sorgeix, sinó que n’esdevé un testimoni valuós una vegada més, farcit de molta bellesa i gran inspiració.

Dijous, 15 de febrer 2018, 19.30h

Anglaterra: El so del temps de Shakespeare.

El gran impuls econòmic que la societat anglesa va viure en els temps de la reina Elisabeth I d’Anglaterra va fer que Londres s’omplís de teatres i de música. Mentre William Shakespeare farcia de música les seves paraules, Londres s’omplia del teatre Shakespeare i de la música d’alguns dels més grans compositors de la música anglesa representants del transit del Renaixement cap al barroc.

Dijous, 22 de febrer 2018, 19.30h

Anglaterra: L’adveniment de Henry Purcell, el “Rei de les fades”.

Nascut en el moment de la restauració monàrquica després de Cronwell, Purcell va desenvolupar la seva producció entre fades, capelles i tabernes, esdevenint el màxim exponent de la música britànica del barroc. En els darrers anys de la seva vida breu, Purcell es va convertir també en un referent de l’òpera britànica barroca amb títols com “Dido i Eneas” o “La reina de les fades”. Només quinze anys després de la seva mort, Haendel serà en molt poc temps el gran referents de la primera meitat del s. XVIII.

Dijous, 1 de març 2018, 19.30h

França: El Rei Sol i la música versallesca.

La segona meitat del s. XVII a França va venir marcada per l’enorme petjada del rei Lluis XIV. Ballarí i aimant de la música, va saber inserir al bellmig de l’engranatge de la seva política, una important presència musical entre París i Versalles, polaritzada a l’entorn de Jean Baptiste Lully.

Dijous, 8 de març 2018, 19.30h

França: Del Rococó a la Revolució Francesa.

La mort prematura de Lully i sobretot l’arribada de Lluis XV, van propiciar un canvi progressiu dels gustos musicals fent sorgir l’anomenat “Rococó” també en música, en paral·lel a la pugna creixent entre la tradició pròpia i l’arribada creixent de la influència italiana. El temps de Couperin, Rameau... fins al 1789.

i la setmana següent...

DIJOUS 15 DE MARÇ 2018, 19:30H


Amb motiu del 130 aniversari de Frederic Mompou el dijous 15 de març oferirem una Xerrada oberta a tots els interessats a càrrec d'Adolf Pla, pianista i gran coneixedor de la figura i obra de Frederic Mompou. "Mompou, l'etern recomençar".

És una activitat organitzada pel departament de piano.

El Musical. Ramon Llull 16 08193 Bellaterra. 93 580 42 46 www.elmusical.cat