Parkinson

Wat houd deze ziekte in?

Omschrijving parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij zenuwcellen, vooral de zenuwcellen van de substantia nigra (zwarte stof) langzaam afsterven (degenereren). Wanneer de verschijnselen van deze ziekte door andere oorzaak ontstaan, spreekt men van parkinsonisme. De oorzaak van deze ziekte is erfelijkheid, vergiftiging, veroudering, infectie en chemische bestrijdingsmiddelen. Bij parkinson wordt het hormoon dopamine minder aangemaakt. Deze cellen sterven langzaam af. Dopamine zorgt voor de verbinding in de hersenen. Dopamine is een neurotransmitter. Neurotransmitters zijn de verbinding tussen een cel en een andere cel. Ze zorgen ervoor dat een impuls overgedragen wordt van een motorische zenuwcel op een spiercel of sensorische zenuwcellen.

Symptomen en verloop.

De symptomen van parkinson zijn trillen, slikproblemen, daardoor ophoping van slijm, vermoeidheid, stijfheid van de ledematen (rigiditeit), aspiratiepneumonie (na verslikking longontsteking) en bewegingsbeperking (akinesi).

Parkinson heeft 5 stadia. Bij het eerste stadium zijn er verschijnselen aan één kant van het lichaam. Bij het tweede stadium heb je alleen verschijnselen aan beide kanten van het lichaam. Bij het derde stadium heb je verschijnselen aan beide kanten van het lichaam met evenwichtsstoornissen. Bij het vierde stadium heb je verschijnselen aan beide kanten van het lichaam met evenwichtsstoornissen en de patiënt heeft dagelijks hulp nodig. Het vijfde stadium is een ernstig geïnvalideerde toestand, de patiënt is aan stoel of bed gebonden en heeft verpleegkunde zorg nodig.

De behandeling

Op dit moment is parkinson nog niet te genezen, wel is er medicatie voor. Medicatie om de klachten te verminderen. Één van de medicijnen is levodopa, dat word omgezet in dopamine. Voor een betere werking moet je een goede eiwitverdeling hebben. Ook kun je een operatie ondergaan, hierbij worden elektrische elektroden in je hoofd geplaatst. Dit verminderd de symptomen van parkinson.

In de toekomst denken ze dat de ziekte wel te genezen is, door een of andere therapie.

Gemaakt door:

- Berber Kemper

- Bart van Wijk

- Astrid Postma