Ziekte van Parkinson

Rosa Nab, Charlotte van Kleef

Wat is Parkinson

Parkinson is een ziekte aan het zenuwstelsel dat begint in de hersenen. De oorzaak is een tekort aan Dopamine. Dat is een neurotransmitter, dus de overdracht van impulsen werkt niet goed. Dit vindt plaats in de zwarte stof van de hersenen (substania nigra).

Symptomen van Parkinson

voorovergebogen houding
Stijfheid van de spieren
Tremoren (trillen van de ledematen)
Maskergelaat
Moeite met spreken en slikken
Overmatig transpireren en slijmproductie
Darmproblemen (obstipatie)
Incontinentie
Depressie

Behandeling van Parkinson

a. Parkinson is niet te genezen maar de symptomen zijn wel te verlichten. Het tekort aan Dopamine kun je aanvullen met levodopa. Dat is een stofje dat in de hersenen wordt omgezet in dopamine, dat neem je in pil vorm, ‘s ochtends een halfuur voor het eten.
selegiline of rasagiline zetten je thalamus aan voor het hergebruiken van dopamine. Dopamine agonisten zoals ropinirol en pramipexol gaan samen met de medicijnen van dopamine om depressie en motivationele symptomen tegen te gaan.
Verwijzing naar een revalidatiearts kan zinvol zijn om met parkinson optimaal te functioneren en ervoor te zorgen dat verhoging van de medicatie, met eventuele bijwerkingen, kan worden uitgesteld, doordat de parkinsonpatiënt ondanks zijn beperkingen beter kan functioneren.
Onderzoek wijst uit dat parkinsonpatiënten beter kunnen lopen als hun bewegingen gestuurd worden door geluiden en trillingen in een bepaald ritme. Patiënten die op deze wijze met cueing training in hun eigen omgeving werden behandeld, gingen beter en sneller lopen, konden grotere passen zetten, voelden zich zekerder en waren minder snel vermoeid. Zowel geluiden als trillingen bleken effectieve methoden van cueing te zijn.
Vaardigheden, die bemoeilijkt worden door de rigiditeit en de hypokinesie, bijvoorbeeld opstaan, omdraaien in bed enzovoorts kunnen in stand gehouden worden of verbeteren door oefeningen. Eten en drinken en verstaanbaar spreken kunnen getraind worden met behulp van logopedie.
Voor het behouden van de zelfredzaamheid kan een ergotherapeut samen met de patiënt kijken naar hulpmiddelen en voorzieningen.
Indien gewenst kan een beroep worden gedaan op een parkinsonverpleegkundige.

Als operatieve behandeling wordt bij parkinson Deep Brain Stimulation (DBS) in toenemende mate toegepast. Hierbij wordt een elektrode in delen van de hersenen geplaatst waarvan bekend is dat die invloed hebben op bepaalde verschijnselen bij de ziekte van Parkinson

Big image