Хеј, салаши

Културноисторијски споменици и природне лепоте Војводине

https://youtu.be/UBTrInt3BQY

САЛАШИ у Војводини

Од 17. па све до краја 19. века салаши су многим људима представљали дом,у Војводини је у то време било преко 290 салаша. Велика већина нестала је током ратова које је преживела наша држава,међутим неки су очувани и до дана данашњег.

Мапа

Салаш представља пољско имање с кућом и помоћним објектима (стаје, амбари, чардаци), традиционални тип панонске куће за становање. Одговарајућа аналогија салаша у култури западних земаља је ранч. Сама реч „Салаш“ потиче од мађарске речи „szállás“ (на српском „смештај“). Салаша је од средњег века било на подручју целе Панонске низије, од Словачке и Аустрије до Румуније и Србије. На нашим просторима највише салаша је у Војводини, иако је тај вид становања све ређи и многи стари салашарски центри, салашки шореви одамиру а са њима нестаје и један део културе народа

Салаши су настали и развијали се у јединствено градитељско наслеђе под одређеним природним и економским условима. На самом почетку њиховог настајања, све до средине 19. века, то су били импровизована привредна станишта сточара. Касније, преласком на ратарство, долази до трансформације салаша који постепено прелазе у куће, сличне онима које се граде у селима.

ОСЕТИТЕ ДАХ ПРОШЛОСТИ ВОЈВОЂАНСКИХ САЛАША

Салаш 137

Јединствено место надомак Новог Сада. Уживаћете у домаћој храни и пићу уз аутентични амбијент салаша и локалну музику војвођанске равнице.

Салаш 137 некада је припадао породици Жикић. Салаш је стар око 250 година.

Каприоло

Налази се недалеко од Бачке Тополе. Пружа услове за одмор и рекреацију. Можете шетати око вештачког језера порибљеног егзотичним рибама, уживати у обиласку мини Зоо-врта, шетати кроз врт и одмарати у хладу стогодишњег дуда.

У склопу салаша налази се и винарија ‘’Бринза’’. Вина која производе праве се од грожђа са Телечке висоравни. Салаш је стар преко 100 година, припадао је породици Бринза.

Big picture

Мајкин салаш

Налази се између насеља Палић и језера Тресетиште. Задржао је романтичан изглед с почетка 20. века и један је од ретких који је одолео променама савременог доба. Мајкин Салаш је освојио 1. место на избору за најлепши салаш. Саграђен је 1890. године.
Big picture

Салаш 84

Све мирише на традицију. Салаш се греје старим каљевим пећима, кровови су ручно шивени трском, а у под и зидове ручно је уграђена цигла која је печена по специјалном калупу - као пре 200 година. Салаш 84 има историјску вредност јер се на само 70 метара одатле налазила вила Милеве Марић Анштајн. Салаш је задржао своје име из времена од пре 300 година.
https://youtu.be/_VFdCq7fieQ

ПИТАЊА:

1.Шта је то салаш?

2.Која реч на енглеском језику означава салаш?

3.Које је значење речи „салаш“на српском језику?

4.Колико је салаша било у Војводини у периоду од 17. до 19. века?

5.Близу ког салаша је боравила Милева Марић Анштајн?

ЈОШ О САЛАШИМА

Ако сте љубитељ рустике, сеоског атара, традиционалне војвођанске кухиње и доброг вина, препоручујемо вам да посетите неке најлепших салаша у Војводини. На нашој листи је 10 салаша се налазе у близини Новог Сада, сваки од њих плени својом посебношћу.

АУТОРИ

Љиљана Кнежевић

Симона Гајић

Лазар Симуновић

Ивана Заболотни