RECURSOS DIDÀCTICS MUSICALS

Per a l'Aula (MÚSICA, CREATIVITAT i MOVIMENT)

NOU GRUP - Dissabtes de 12:00h a 14:00h

DIRIGIT A:

Tots aquells professionals del món de l'educació general i de l'educació artística (mestres, músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, moviment, teatre, psicòlegs, pedagogs o treballadors socials) que vulguin conèixer i desenvolupar processos creatius per l'aprenentatge de la música i les arts escèniques.

DESCRIPCIÓ:

El present curs té com a objectius proporcionar un repertori de recursos i procediments que obrin la curiositat del mestre/a i l'inspirin per crear els seus propis. Són sessions per profunditzar en les diferents estratègies didàctiques i la seva aplicació. Tenen com a focus principal el desenvolupament de la creativitat i l'aprenentatge musical mitjançant la música i el moviment. Les classes són bàsicament pràctiques amb fonamentació teòrica. Durant aquestes es proporcionarà el material treballat amb el propòsit de fixar i ampliar la informació rebuda. El curs consta de vuit sessions independents de dues hores cadascuna de les quals tractarà un tema i una etapa educativa:

  • 15 d'octubre 2016: L'expressivitat: Infantil i Primària - Marta Canellas

Treballarem diferents recursos corporals, vocals i instrumentals per interioritzar les indicacions referents a les dinàmiques musicals més freqüents. Finalment integrarem tot el treballat en la interpretació d'una peça musical narrativa.

  • 19 de novembre 2016: Música en Família: 0-3 - Núria Gibert

Ens aproximarem a les experiències que pares i fills poden viure conjuntament a través de la música: jocs, cançons, moviments, danses i audicions, materials per tocar i explorar, etc.

  • 10 de desembre 2016: Dictats rítmics i melòdics: Primària - Marta Canellas

Com desenvolupar l'oïda des de l'inici d'una manera divertida i progressiva? Com anotar el que sentim per després poder-ho tocar o cantar nosaltres? En aquesta sessió es presentaràn algunes idees per dur-les a terme amb els alumnes dels primers cursos de llenguatje musical.

  • 28 de gener 2017: Descobrim el món sonor del bebè: 0-3 - Reina Capdevila

Una sessió per comprendre com s'expressen els bebès a través del so, fonamentat en la observació i la documentació. Com escolten? Com exploren? Com interpreten? Com improvisen i creen? A partir d'aquests paràmetres, es valoraran les conductes musicals.

  • 11 de febrer 2017: El Treball de seqüències rítmiques a partir del moviment: Primària i Secundària - Pablo Cernik

A vegades a la classe de música es necessita treballar ritmes amb síncopes, contratemps, lligadures, etc. que suposen un repte per molts alumnes. Es proposarà utilitzar el cos com el gran aliat per atravessar aquestes dificultats i traslladar aquests rítmes després a l'instrument o a la percusió corporal amb més facilitat i fluidesa.

  • 18 de març 2017: Audicions, cançons i jocs musicals: Infantil - Ana Quílez

Durant aquesta sessió s'exposaràn diferents recursos didàctics combinats de forma equilibrada i complementària per aplicar a les classes de música i moviment a Educació Infantil.

  • 22 d'abril 2017: La percussió corporal com a recurs pedagògic: Primària i Secundària - Santi Serratosa

S'exposarà el mètode SSM: Senyalització-Seqüenciació-Música i la importància de cada un d'aquests elements per aconseguir objectius musicals i extramusicals. La "Senyalització" es refereix a què les sessions són eminentment pràctiques i desenvolupades amb indicacions en temps real. "Seqüenciació" perquè tots els exercicis estan rigorosament sistematitzats en estructures constants i regulars. La "Música" és el llenguatge amb el qual ens expressarem, crearem i sentirem durant tot aquest procés.

  • 13 de maig 2017: El Treball musical a partir dels contes: Infantil i Primària - Marta Canellas

S'experimentarà amb les possibilitats creatives, estructurals, escèniques i d'aprenentatge de conceptes que ens ofereix el treball a partir d'un conte a la classe de música.


*Horari: un dissabte al mes (16 hores)
*El contingut dels monogràfics es renoven cada any.

PROFESSORAT:

Marta Canellas. Violoncelista i terapeuta. Professora del Conservatori professional El Musical de Bellaterra.
Dra. Reina Capdevila. Pedagoga. Professora de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL.
Santi Serratosa. Percussionista i terapeuta. Professional freelance.
Pablo Cernik. Diploma Superior en Rítmica Dalcroze (Instituto Jaques-Dalcroze Ginebra). ProfeSsor del Conservatori de Buenos Aires. Argentina
Ana Quílez. TÍtol Superior de Piano i de Pedagogia Musical. Màster d'Investigació en Musicologia i Educació Musical. Formació Willems i en Rítmica Dalcroze.

Núria Gibert. Títol Superior de Llenguatge Musical i Piano. Formació en Dalcroze, Martenot i Willems. Pedagoga musical en concerts familiars. Formadors de professors i Directors de centres.


El Musical - Centre Autoritzat de Grau Professional de Música

Carrer Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - www.elmusical.cat - info@elmusical.cat