El butlletí del GEM

Els Departaments Col.laboratius de Tr@ms

Fundació Tr@ms

Actualment Tr@ms agrupa més de 1.000 docents i 14.000 alumnes de 21 escoles d'arreu de Catalunya.
Enguany els assistents a les reunions dels Departaments Col.laboratius de Tr@ms són la Susana Lara, la Montse Marqués, la Núria Palau, la Rosabel Cabot i en Jordi Fonollà.

Què són els departaments col.laboratius de Tr@ms?

El principal objectiu dels departaments col·laboratius és el de la cooperació entre mestres i professors dels mateixos nivells i àrees de coneixement per tal de compartir metodologies, materials i experiències.

Per dur a terme aquests objectius la Fundació Tr@ms disposa de dues eines: les reunions presencials coordinades per la responsable de projectes col·laboratius i els caps de departaments. Els assistents són mestres i professors representants de cada centre. Aquestes reunions presencials es duen a terme dos cops al curs. En aquestes trobades presencials es desenvolupen i s’avaluen els que seran els objectius anuals. D’altra banda es realitza durant tot el curs un treball col·laboratiu en línea utilitzant diverses eines web 2.0. que faciliten el flux de comunicació per tal de compartir materials didàctics, idees, proposar novetats, crear material pedagògic, investigar i col·laborar.

DC Anglès

Des del departament col·laboratiu d'anglès s'ha proposat mantenir les activitats que s'han realitzat en els últims anys. A P5 es farà una activitat col·laborativa amb codis QR mentre que a segon es seguirà fent la videoconferència en anglès amb una altra escola de la xarxa.

Com a prova, s'ha decidit realitzar al llarg del curs una activitat de realitat augmentada que posteriorment posarem en comú totes les escoles del departament.

Susana Lara

DC de Música

Enguany el dia 13 de Març a les 12h del matí es portarà a terme el projecte Emusiona't. És un projecte tipus cantània on hi ha diferents escoles que hi participen i on es fusionen: música, dansa, i dramatització per crear un espectacle on es fa una mirada a l'aprenentatge i el transcurs de la maduració cognitiva del nen/a des de la infància fins a l'adolescència passant per tot un seguit d'emocions i valors.
La participació de l'escola és amb el curs de 3r de primària.
Núria Palau

DC Robòtica


La majoria d'escoles de Tr@ms està treballant amb Scratch a primària i també amb l'Scratch per iPad a Infantil.

A secundària algunes escoles de Tr@ms estan treballant bàsicament amb robots LEGO MINDSTORM. Al GEM a secundària l'alumnat fa una iniciació a la programació amb Alice.


L'escola va assistir a aquesta reunió per compartir informació i poder iniciar algun projecte de robòtica més endevant.

Jordi Fonollà

DC Matemàtiques


Aquest curs els alumnes Cicle Superior de Primària (5è i 6è), participem en un talles de resolució de problemes anomenat Problemàtiques. Al llarg del mes de novembre, cada setmana hem resolt un dels problemes proposats pel departament col.laboratiu de matemàtiques de Trams. Son problemes per pensar, reflexionar i compartir i anar més enllà del que són les matemàtiques tradicionals. Ha estat una manera diferent de treballar aquesta àrea. Els alumnes han compartit coneixements, uns han ajudat els altres i ha servit per repassar conceptes treballats.


Ha estat una experiència positiva i engrescadora.

Montserrat Marqués

DC CIÈNCIES

El DC de ciències es va reunir el passat dia 2 d'octubre i vam decidir fer dues activitats conjuntes:

1. Pràctica per estudiar l'efecte dels contaminants químics sobre la germinació de la gespa. En aquest treball pretenem demostrar d'una forma experimental i seguint el mètode científic, que els substàncies químiques contaminants que llencem a l'aigua afecten per exemple a la germinació de les llavors de les plantes. Compartirem els resultats, l'anàlisi de les dades i les conclusions en el bloc de pràctiques de ciències a l'ESO.

2. Crear un repositori de vídeos de pràctiques. Cada escola farà gravacions de vídeo d'uns 3 minuts en què els alumnes explicaran i realitzaran una pràctica. Les millors es penjaran al canal Youtube de Tr@ms.

Rosabel Cabot