Videocapsule

Darmonderzoeken

Wat is een videocapsule?

Een videocapsule is een kleine capsule ter grootte van een antibioticapil. In de capsule zit een cameraatje. De capsule beweegt zich voort door het lichaam op een natuurlijke manier en maakt opnames van de dunne darm. De beelden worden vanuit de capsule verzonden naar sensoren die op de buik worden geplakt.

Waarom en wanneer is het nodig?

Met dit onderzoek komen ze meer te weten over mogelijke afwijkingen in de dunne darm.

Het kan nodig zijn als je diarree hebt, bloedarmoede, buikpijn en bloedverlies.

Voorzorg videocapsule

Het is belangrijk dat de darmen schoon zijn. Daarom ontvang je van het ziekenhuis informatie over een dieet en het laxeermiddel waarmee je een dag voor het darmonderzoek begint.

Procedure van het onderzoek

In de onderzoekskamer neem je plaats op een bed, je krijgt 8 plakkers op je buik die de foto's uit de capsule opvangen. Deze plakkers worden via een kabel met een datarecorder verbonden. De datarecorder legt de beelden van de darmen vast. Je draagt tijdens het onderzoek de datarecorder in een draagtas. Als dat klaar is kan je de capsuline inslikken. Na het slikken mag je gewoon rondlopen en je mag na 45 minuten naar huis. Thuis blijft de capsule foto's maken. In totaal maakt de capsule zo'n 50.000 foto's. Na 10 uur werkt de capsule niet meer en verlaat hij het lichaam via de ontlasting.

Complicaties

De meeste onderzoeken met een videocapsule verlopen zonder problemen. Er bestaat echter een klein risico dat de capsule ergens in de maag of darmen vastloopt. Dit komt voor bij ongeveer 1 % van de gevallen. Wanneer dit gebeurd, zal de arts proberen om met een flexibele slang via de mond of anus de capsule te verwijderen. In zeldzame gevallen lukt dit niet en is er een operatie nodig.

Nazorg onderzoek

Als de 12 uur erop zit, ga je met de recorder naar het ziekenhuis. Daar beoordeeld de arts de beelden op de computer en bespreekt de bevindingen direct met de patiënt of in een vervolgafspraak.
CAPSULE ENDOSCOPY