Eenwording of Verbrokkeling

Volken en Staten

Afscheidbeweging

Veel landen in Europa hebben binnen hun staat verschillende volken, die volken hebben meer respect voor hun eigen cultuur dan voor de nationale staats cultuur. Meestal als er onafhankelijkheid wordt gevraagd komt het van een groep mensen die liever van hun eigen cultuur hun eigen staat willen dan de staat waar ze onder zitten volgen.

Autonoom of Onafhankelijk

In het westen van Europa wanneer er afscheidsbewegingen ontstaan worden ze meestal hard aangepakt door de autoriteiten van het land. Ook mogen sommige staten die een eigen volk en cultuur hebben voorkeur om als autonoom te regeren.


In het oosten van Europa kwam na de val van het Sovjet Unie veel kleine onafhankelijke landen, veel landen waren gesplitst van landen die communistisch waren. De landen zijn dan ook per regio van het oude land gesplitst. Van Joegoslavië kwamen er dan drie onafhankelijke staten, die waren dan per regio waar de meeste van de cultuur aanwezig was: Kroatië, Slovenië, Servië.

Begrippen

Volken= De burgers die in een land wonen.

Staat= Organisatievorm van een groep mensen met een eigen grondgebied waarop die bevolking eigen baas is.

Afscheidsbewegingen= Een volk dat streeft naar een onafhankelijke staat.

Regionale Identiteit= Het beeld dat de eigen bevolking heeft van de regio waarin het woont.

Federatie= Staatsvorm waarin de deelgebieden meer autonomie krijgen.

Nationalisme= Een vorm van groepsbewustzijn die zich uit in een sterke voorkeur voor eigen volk en land.

Kranten Artikel

Basken Demonstratie

Duizenden mensen in het Baskenland laten hun steun zien naar de 600 leden van de ETA die op dit moment gevangen zitten. De ETA is een groep die onafhankelijk wilt willen van Spanje maar daardoor zijn er rond 800 doden gevallen. Ze roepen nu staak het vuren om te zorgen dat de demonstraties vredig door gaan. 'Dit is een unieke mogelijkheid om de wereld ons verlangen naar vrede te tonen en de obstakels die de Spaanse regering in de weg legt', aldus de 55-jarige demonstrant José Mari Agirre.