De Hongerspelen

Suzanne Collins

Big image

Algemene informatie

Over het boek

Titel van het boek: De Hongerspelen

Oorspronkelijke titel: The Hunger Games

De auteur: Suzanne Collins

Uitgeverij : Van Goor

Oorspronkelijke taal: Engels

Vertaald door: Maria Postema naar het Nederlands

Genre: sciencefiction, verfilmde boeken

Doelgroep: jeugdboek

Onderwerp: leven en dood, overleven

Aantal pagina's: 396

Onderverdelingen

Deel I : De Tributen (vanaf hoofdstuk 1 t.e.m. 9)

Deel II : De Spelen (vanaf hoofdstuk 10 t.e.m. 18)

Deel III : De Winnaar (vanaf hoofdstuk 19 t.e.m. 27)

De hoofdpersonages

Katniss Everdeen : De vrouwelijke tribuut van District 12. Een meisje van 16 die zichzelf opoffert door de plaats in te nemen van haar jongere zusje Prim (12) om mee te doen met "De Spelen". Ze is moedig, zelfverzekerd, een doorzetter, volwassen voor haar leeftijd, slim, niet zelfzuchtig, behulpzaam, en een haat aan het vermoorden van mensen. Haar voordeel tijdens de spelen is dat ze heel sterk was met een boog.


Peeta Mellark : De mannelijke tribuut van District 12 is Meewerkend, slim, sterk, zelfverzekerd, verliefd, behulpzaam, specialist in camouflage.

inleiding

Het boek speelt zich af in de toekomst in Noord-Amerika waar zich een nieuw land heeft gevormd, Panem. Het land bestaat uit 12 districten. Elk jaar worden er van elk district 2 tributen (een vrouwelijk en een mannelijk tribuut) gekozen, die begeleid worden door iemand die de spelen heeft overleefd van hun district. De 24 tributen worden naar het Capitool gevoerd voor daar aan "De Spelen" mee te doen. Om de rijken te vermaken moeten ze elkaar uitmoorden in een door spelmakers gemaakte arena. Alvorens de arena te betreden heeft de begeleider Katniss aangeraden ze snel mogelijk een boog te bemachtigen en dit omdat ze heel sterk is in boogschieten. Eens in de arena start de slachtpartij bij de Hoorn Des Overvloeds (het midden van de arena) om de benodigdheden te bemachtigen (voedsel en verschillende soorten wapens). Na een moeizame strijd beslissen de spelmakers het wat vlotter te laten verlopen door de overblijvers in het nauw te drijven. Wil je weten hoe het eindigt? Lees dan zeker dit boek, het is een aanrader!

De auteur

De auteur: Suzanne Collins wilde aanvankelijk actrice worden maar ze belandde achter de schermen. In 1991 was ze begonnen als scenarioschrijfster. Na een ontmoeting met James Proimos raakte ze geïnspireerd om kinderboeken te schrijven. Haar Hongerspelentrilogie werd deels geïnspireerd door de mythe van Theseus en de Minotaurus en een ander deel door haar vader die in de luchtmacht zat. Hij hielp mensen om armoede en verhongering tegen te gaan.
Big image

Mijn mening over het boek

Ik vind het een duidelijk boek omdat het niet te veel moeilijke woorden bevat en dat maakt het boeiender. Wat ik heel interessant vond is dat ik werkelijk werd meegenomen in het verhaal. ieder hoofdstuk eindigt steeds met iets spannends en dit wekt veel nieuwsgierigheid op om naar het volgende hoofdstuk verder te gaan. Alle senario's worden heel gedetaileerd beschreven en daardoor kan ik mij het verhaal perfect inbeelden. Vandaar dat het ook heel vlot leest omdat ik me als het ware aanwezig voel in het verhaal. Ik heb ook al de kans gehad om de film te zien en heb vooral opgemerkt dat het boek veel meer details bevat. Het boek en de film zijn niet identiek maar ze zijn allebei even boeiend en dus zeker een aanrader. Daardoor weet ik al wat mijn volgend boek zal worden namelijk het vervolg "Vlammen".