Michiel de Ruyter

24 maart 1607 - 29 april 1676

Het begin.

Michiel de Ruyter was een beroemde Nederlandse admiraal . hij begon als touwslager en toen hij 11 was mocht hij meevaren als hoofdbootsmansjongen omdat hij slim en handig was. toen hij 16 was, was hij met een zeegevecht gevangen genomen maar toen ze aan land kwamen wist hij te ontsnappen met 2 anderen. Ze zijn toen lopend naar Vlissingen gegaan en ze gingen onderweg bij mensen aanbellen om te vragen voor eten.

handelsvloot.

hij ging op walvisvaart en hij maakte handelstochten. Hij noemde zicht toen voor het eerste ''de Ruyter''. Toen in 1640 werd hij koopvaardijkapitein, en ging hij 2 x naar Brazilië. Daarna stapte hij over naar de staatse nederlandse oorlogvloot. Hij oefenden als eerst met spiegelgevechten dat was een schijngevecht voor als er een zeeslag kwam.

de eerste zeeslag

in 1652 brak de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog uit en hij werd gevraagd om kapitein te worden van de vloot. Heel bekend is zijn boottocht naar Chatham in 1667. Hij versloeg de Engelsen. Bij de zeeslagen waar hij het bevel voerde had hij bewezen een groot tacticus te zijn: hij wist als geen ander. Behalve sterke oorlogsbodems, wilde hij geoefende soldaten op zee.

In 1676 hielp hij de Spanjaarden tegen de bezetting van sicillie en Napels, daarbij raakte hij gewond. Kort daarna overleed hij aan wondkoorts.

Big image