SKILLSWEB

PROJECT ONDERWIJSPIONIERS: VAARDIGHEDEN LEREN OP HET

EIGEN WEBSITE VOOR DE VAARDIGHEDENLEERLIJN

Een groepje studenten van de opleiding ICT zal onder begeleiding van één van de docenten een website maken voor de vaardighedenleerlijn binnen de opleiding verpleegkundige. Deze ingewikkelde opdracht gaan ze uitvoeren in 4-5 maanden zodat alle vaardigheden (sv,pmv) aan te leren zijn volgens de stappen van de skillslabmethode.

WE ZOUDEN TOCH APP'S MAKEN?

Ja, dat klopt. We zouden app's maken zodat de student de vaardigheid op de tablet aanleert volgens de stappen van de skillslabmethode. Helaas is dat een te ingewikkelde klus. Volgens de experts kunnen we beter kiezen voor een mobiele website voor de tablet (ook te gebruiken op andere devices). Deze website biedt mogelijkheden om instructiefilmpjes te laten zien, filmpjes te uploaden door studenten, toetsen maken, mindmaps maken, leervragen stellen, enz. Een mooie manier om te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is om het onderwijs effectief en aantrekkelijk te maken met behulp van ICT. De student kan de website ook raadplegen tijdens bpv.

WANNEER IS HET KLAAR?

Het is nog niet bekend wanneer het klaar is. Als we nu beginnen, hoop ik dat voor het einde van het schooljaar in ieder geval vier vaardigheden helemaal afgerond zijn. Ik hoop natuurlijk op meer, maar er moet nog veel gebeuren:

1. De groep ICT studenten maken een internet project plan.

2. Er wordt een werkgroep samengesteld (teamleden en/of andere deskundigen)

3. Brainstormen over wat de werkgroep zinvol vindt en wat niet.

4. Samen leren toepassen van TPACK (een conceptueel raamwerk dat als leidraad gebruikt kan worden om ervoor te zorgen dat er een afstemming plaatsvindt tussen de vakinhoud, de didactiek en technologie (Fisser et al., 2010).

5. Samen aantrekkelijke en passende leeractiviteiten ontwerpen ten behoeve van de vaardigheden en passend bij de stappen van de skillslabmethode.

6. Formatief evalueren: try-out, feedback, try-out, feedback, try out enz.

7. Summatief evalueren


KAN IK OOK EEN BIJDRAGE LEVEREN?

Dat zou fijn zijn. Je kunt de werkgroep ondersteunen bij het ontwerpen, je kunt deelnemen aan evaluaties, je kunt op zoek gaan naar sponsoren, je kunt ideeën voor de website aanleveren, instructiefilmpjes verzamelen (evt. gemaakt door studenten) en er is vast nog meer te doen.