3.4 - Verkeer en Vervoer

Jordy Huigen

Verkeer en vervoer in de EU

Verkeer en vervoer zijn niet hetzelfde. Je spreekt van verkeer als het gaat om verplaatsing van mensen, vervoermiddelen en informatie. Bij digitaal verkeer gaat het om bijvoorbeeld internet en telefonie.Bij vervoer praat je over het brengen en vervoeren van mensen en goederen. Transport kan met alles wat rijd , vliegt en of vaart pijpleidingen en kabels.

Infrastructuur en verkeersstromen.

Omdat er in de EU meer personen en goederen worden vervoerd, Zijn er ook meer transportvormen nodig , Bijvoorbeeld bussen , treinen, autos enzovoorts. Het is ook nodig om het transport tussen de landen probleemloos te laten verloopen. En zo min mogelijk files te laten ontstaan. Dit is voor belang van de economie en voor het mileu , Door files komen er veel autos bij elkaar en staan stil de motor wordt niet uitgezet komen er meer uitlaat gassen vrij en is dat slecht voor het mileu door de grote Co2 uitstoot. Binnen de EU worden de meeste goederen via het water en de weg vervoerd.Vaak wordt het vervoer op de weg verhinderd doordat de meeste mensen via de weg reizen.

Handel <> Verkeer <> Water

Lucht verkeer

De meeste vliegtuigen gaan via Aéroport de Paris-Charles De Gaulle, Schiphol en Aeropuerto de Barcelona. Hier vertekken grote vliegtuigen met veel goederen en/of mensen.

Verkeersbeleid

In de EU word er veel aandacht besteed aan het verkeer en vervoer , Dit moet probleem loos verlopen zodat het de overheid en burgers niet te veel gaat kosten ( op lange termijn). Ook is dit van belang voor de markt in de EU en daarbuiten. De EU wil daarom de TEN ( Trans-Europese Netwerken) bevorderen. Zoals de Oost West verbinding. Ook heeft de de EU geld gegeven voor de aanleg van de kanaal tunnel tussen VK en FR.

Uitdaging voor de EU

De overbelasting van de autowegen tegengaan

De afhankelijkheid van olie verminderen

De uitstoot van broeikas gassen tegen gaan

De infrastructuur verbeteren

Het concurrentievermogen verbeteren.

Bronnen

Wikipedia

Wereldwijs 2HV handboek.

Google

Eurostat