Gedrag en houding bij zieke katten

Vanessa van der Heijde - C13DV

Herken een zieke kat!

Welke symptomen heeft een zieke kat?


Je gaat letten op ‘het gedrag’ van de kat. Hieronder noem ik de punten die je verder gaat bekijken:


Het gedrag: Je kijkt hoe het dier regeert op zijn omgeving. Is de kat attent of juist sloom? Vertoont de kat zijn normale gedrag, of vertoont hij ander gedrag dan gewoonlijk? Dit kan de eigenaar of de dierenverzorger vaak het beste beoordelen.


De ademhaling: Je beoordeeld de ademhalingsfrequentie van de kat als het dier in rust is. Bij opwinding stijgt de frequentie soms sterk. De frequentie is per diersoort verschillend. Normaal ademt een kat licht en ontspannen. Mocht de kat ineens onverklaarbaar hijgen, dan is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen. De ideale ademhalingsfrequentie van de kat is 20-40 ademhalingen per minuut.


Miauwen: Katten miauwen regelmatig. De ene kat iets meer dan de ander. Als je de kat enige tijd in huis hebt, dan ken je zijn gedrag en dan weet je of de kat veel of juist weinig miauwt. Als dit plotseling verandert, kan dat een ziekte symptoom zijn.

Big image

Lusteloosheid: Als de kat lusteloos is, geen energie heeft, op andere plekken gaat liggen, anders ruikt, afvalt, slecht eet, vaker braakt of een plukkerige vacht heeft, wijst dit op een ziekte. Het kan ook zijn dat de kat minder gaat spelen met zijn speeltjes, of geen interesse meer heeft naar wat er om zich heen gebeurt.


Eten & Ontlasting: Je gaat kijken of de kat nog voldoende voeding binnen krijgt, of dat hij weinig of niks eet. Het zou ook kunnen zijn dat de kat spontaan onzindelijk is geworden. Je gaat ook letten op de urine en de ontlasting, deze moeten een normale kleur hebben. Kleurt de urine bijvoorbeeld rood, dan kan het zijn dat er bloed in zit. Je kijkt of de ontlasting een normale vorm heeft of dat het juist dun is, zoals bij diarree. Het kan ook voorkomen dat de kat nauwelijks of niet meer in staat is om te urineren of te ontlasten.

Big image

Je gaat nu letten op 'de houding' van de kat:


De kat kan zich lichamelijk niet prettig voelen, dan zet hij zijn vacht op. Doordat de kat zijn vacht opzet, kan hij zijn eigen lichaamstemperatuur regelen.


Als de kat ziek is, zit hij meestal stilletjes en ineengedoken op een rustig plekje. Hij zondert zich dus af.

Deze kat is ziek!

Zoals je in dit filmpje goed kan zien, heeft deze kat last van een snellere ademhalingsfrequentie.
Zeb: Help our cat is sick.

Vragen:

1. Wat is de ideale ademhalingsfrequentie van de kat per minuut?

2. Kan het zijn dat de kat ziek is als de kat veel miauwt?

3. Wat is er aan de hand als de urine van de kat rood kleurt?

4. Wat is de functie van het opzetten van de vacht van de kat?

5. Wat is de houding van een zieke kat?

Bronnenlijst:

Websites:

Petsplace

Google

Youtube


Overig:

Eigen kennis