Van visvel tot visleer

16-17 / 18-19 November 2017 met Adrine Pool

Eén visvelletje, duizend kwaliteiten!

Leer om van 100% afval (=visvel) een kwalitatief product (=visleer) te maken. In deze twee bijzondere tweedaagse workshops ga je de diepte in en doorloop je in de 1e workshop het gehele proces van het visleer vervaardigen. In de 2e workshop worden de visleer-huiden plantaardig geverfd. De workshops zijn voor beginners als wel voor diegenen die reeds kennis van het visleer maken hebben opgedaan. De workshops zijn los van elkaar te volgen.

programma 16-17 november - van verse vis tot soepel visleer

Deze tweedaagse workshop maakt het je mogelijk het hele looiproces ​ ​onder begeleiding uit te voeren, vanaf vers vel tot kant en klaar leer. Wereldwijd tref je zeker 30 looistoffen aan, die je allemaal zult kunnen toepassen met behulp van de vijf looi methodes die aan de orde komen. Behalve zalm zullen we ook andere vissoorten looien, die elk een specifiek printje en andere eigenschappen hebben. We gebruiken eenvoudige ambachtelijke technieken en geheel natuurlijke looimaterialen zoals olijfolie, ei, boombast, zout, specerijen, fruit. Kwaliteiten als zachtheid, soepelheid, stevigheid of dikte worden bepaald door de looimethoden. Ook je eigen bewerkingen hebben veel invloed, zoals soepelmaak technieken en meerdere nabewerkingen en het opspannen en glanzen. Alleen de langstdurende methode rond je thuis af.

programm 18-19 november - visleer kleuren

Duurzaam plantaardig geverfd visleer is een exclusief product. Je werkt in deze workshop naar een overzichtelijk stalenboek toe, waarvoor je op verschillende manieren gelooid visleer tot je beschikking krijgt en ook zelf nog een velletje gaat prepareren. Je leert om zonder verhitting te verven met genista, cochenille, meekrap en ijzer en in een organische indigokuip. We vergelijken koudbeits methoden naar hun effect op het leer en op de kleur; ook leer je stoffen kennen die tegelijkertijd looien, beitsen en verven. Je gaat de uitdaging aan om tot een sterke kleuring te komen met inachtneming van de kwaliteit van het leer. Professionele testen op lichtechtheid ondersteunen de unieke kennis in deze workshop.

NB

Een uitgebreid programma wordt op verzoek toegestuurd.

Over Adrine Pool

Adrine Pool, met haar roots in het waterige West-Friesland, is gegrepen door de mogelijkheid om zelf met uitsluitend natuurlijke middelen visleer te looien. Na haar studie Andragologie kreeg haar passie voor het ambacht de overhand en zij werkt met plezier als docent handvaardigheid. Via workshops in Zweden bij Lotta Rahme bemachtigde zij de oerkennis van de Inuit, de Saami en de Noord Canadese Indianen over het natuurlijke looien. Deze kennis combineerde ze met looistoffen van het zuidelijk halfrond.

note

Alle workshops worden gegeven in het Nederlands en/of Engels. De gehele dag is er koffie, thee, water, veel lekkers en tussen de middag serveren we een lunch met een warm gerecht, divers beleg en groene salades.

disclamer : Images are not exemplary of products that will be exactly made by participants

Registratie Atelier Fiberfusing

Stuur een email voor meer informatie over prijzen, accomodatie, navigatie, registratie- en betalingscondities.