JEUGDCULTUREN DOOR DE JAREN HEEN

GEMAAKT DOOR FLEUR DEN DUNNEN EN JANINE BRUIJNES

Jeugdcultuur de nozems

De meeste kenmerken van de nozems waren: brommers, leren jassen,

een sigaret in de mond hoek en een radio met Rock-‘n-Roll aanstaan.

Vrouwen droegen meestal jurken met een punthakken en een groot, hoog kapsel.

Nozems in Leeuwarden 1965.

Jeugdcultuur de hippies

De hippiecultuur begon in het midden van de jaren 60 in Amerika en duurde tot halverwege de zeventigerjaren. In Nederland kwam de hippiecultuur in 1967. De jeugdcultuur werd vooral bedoeld voor de tieners. De hippie cultuur word ook wel de flowerpower tijd genoemd. Ze waren tegen de oorlog, honger en armoede op de wereld. De hippies losten het niet op met geweld maar ze losten het op met praten. Je herkent de hippies vooral aan hun uiterlijk. Hun kledingstijl was heel gekleurd. Ze leefden in groepen en deelden alles met elkaar. De hippies waren voor vrije liefde dus gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De leefwijze van de hippies was gericht op vrijheid, spontaniteit, creativiteit en plezier. De hippie cultuur verspreiden zich door heel het land met gekleurde busjes. Hippies gebruikten heel veel drugs ze dachten dat dat voor vrede zou zorgen in de wereld, maar alcohol dat gebruikte ze dan weer niet. Je hebt ook symbolen in de hippie tijd zoals het peace teken. Het peace teken werd ontworpen in 1958 door Gerard Holtom, een Britse ontwerper en kunstenaar. Het peace teken is een v teken doormiddel van je wijsvinger en je middelvinger op te steken.

Big image
Big image
Big image
flower power^^hippy

Jeugdcultuur de punkers

De punkers stammen af van de punkmuziek. In de Verenigde Staten ontstond in de jaren 70 deze muziek om te proberen de tijd van de jaren 60 opnieuw te beleven. Dit paste natuurlijk van het ruige geluid, gedrag en uiterlijk van de muzikanten. In 1975 werd Punk in Engeland bekend en 2 jaar later brak het in Nederland ook uit. Dat de populariteit van Punks afnam, komt volgens de oude Punkers doordat ontwerpers, stylisten en fabrikanten de aparte kleding en de hele stijl om ging zetten tot iets commercieels, zodat het gebruikt kon worden voor een massaproductie. Het woord punk betekend tuig/schorem. Kenmerken van de punk-cultuur zijn onder andere de grote hanenkammen. Die waren fel gekleurd. Niet alle punkers hebben allemaal een hanenkam. Ook zijn de kleren en de muzieksmaak allemaal verschillend. Punk-kleding is onder andere te herkennen aan de vele veiligheidsspelden, de vele gescheurde broeken en shirts. Ook het gebruik van kettingen, hangslotjes en spijkers is te zien bij punks. Zij zijn vooral te herkennen aan de grote hoeveelheid verf en make-up op hun gezicht en lichaam. De punkers hielden van luidruchtige popmuziek.
Big image
Big image
DE AARD VAN HET FEESTJE: AFL 7. PUNKERS

Jeugdcultuur de gabbers

De stijl gabbers begon eind jaren 80 begin jaren 90.

De gabbers kenmerken zijn: trainingspak, voor de mannen kaal geschoren haar en voor de vrouwen strak hun lange haar naar achter.

Bekende gabberfeesten zijn Thunderdome en Master of Hardcore.

Zanger Bob Fosko heeft van het liedje daar komt zwiebertje gemaakt daar is gabbertje.

Big image
Big image
filmpje over gabbers

Jeugdcultuur de Urbans

Urban is de naam die vanaf de opkomst van Urbanpop gebruikt wordt om muziek- en cultuurstromingen aan te duiden die in verband liggen met Hiphop, rap en Urbanpop (R&B). De naam Urban is afkomstig uit de Verenigde Staten. Letterlijk wordt er met Urban de straatcultuur bedoeld. De muziek bestaat uit soul, R&B, funk, disco en breakbeat. De hiphop bestaat ook uit Afro-Urban. Hiphop is bij het grote publiek vooral bekend als muziekstroming, maar voor de leden van de subcultuur gaat hiphop meestal verder dan alleen muziek maken. De hiphoppers willen de samenleving een spiegel voorhouden. Verschillende teksten van hiphopnummers zijn daarom een vorm van protest tegen de samenleving in het algemeen, of de levenssituatie van de rapper in het bijzonder. Rappen is eigenlijk soort op een ritmische wijze zingen van een rijmende tekst. Rap is één van de hoofdelementen van de hiphop- en reggaecultuur, maar deze muziek op zich was al eeuwen bekend. De muziekstijl komt ook voor in alternatieve rock, zoals in nummers van Cake en de Red Hot Chili Pepers. Urbanpop (beter bekend als de hedendaagse r&b) is muziek, die bestaat uit een combinatie van de muzikale elementen van hiphop, soul en funk. De muziek is afgeleid van de traditionele rhythm-and-blues, dat zich meer richt op jazz, gospel en blues. Urbanpop kwam op na het discotijdperk van de jaren 80.

urbans В ритме электро

Jeugdcultuur de gothics

wij dachten aan de gothics omdat die steeds vaker in het nieuws zijn.

De gothics kwamen rond de jaren 90 meer te voor schijn maar nu is het steeds vaker in.

De kleren die gothic´s meestal dragen zijn: meestal zwart of andere donkere kleuren zoals blauw, donkerpaars, groen. Veel goths hebben een eigen, zelf samengestelde stijl die niet bij een bepaalde stijl is in te delen.
De zes meest voorkomende stijlen zijn:
- antiquity (Mooie, gedetailleerde kleding. Lijkt op kleding uit de middeleeuwen.)
- cyberpunk / industrial (Kleding gericht op de toekomst. Futuristische of space-achtige details.)
-litter goth / fairy goth (Sprookjes/Elfjes-achtige kleding.)
- fetish (Uitdagende kleding, veel leer.)
- punk goth (Kledingcombinatie van gothic en punk.)
- spice goth (Glamour, meisjesachtige kleding.)


Big image
Big image
Big image
Gothics zijn normale mensen