De Leeuw

Dierentuin Zoo Wonder

De Leeuw

De leeuw is een dier. Leeuwen hebben een kortharige bruine vacht, die heten manen en een donker kwastje aan het puntje van de staart. De leeuw is de koning van de dieren. De leeuw kan 3 meter hoog springen en 8 meter ver. De meeste mannetjes hebben zwarte of bruine manen met een variërende lengte op de kop, hals en schouders.

Vrouwtjes hebben geen manen.

De leeuw komt nog in bepaalde delen van Afrika voor en in een klein stukje van India. De vrouwtjes het meeste werk bij de jacht. Dat gebeurt meestal 's nachts . Tijgers leven in groepsverband en leeuwinnen gaan dan ook in de regel samen op jacht.

Soms kan de leeuw wel 20 jaar worden. Eigenlijk slapen de mannetjes 20 uur per dag

Big image

De familie

Een vrouwtje krijgt per keer 1 tot 3 welpjes. Na vier maanden mogen de welpjes mee op jacht met hun moeder.

Grote en lengte

Leeuwen zijn kleiner dan tijgers. Een volwassen leeuw weegt ongeveer 250 kilo. Een tijger 300. Dus er is veel verschil. Een leeuw is 2 meter en een tijger 3 meter. Een leeuwenjong noem je een welp. Als welpen aan het vechten zijn, is dat voor hun spelen. Een mannetjes leeuw slaapt 20 uur per dag dus is hij 4 uur actief De leeuwen leven in troepenheeft een territorium als je in hun territorium komt dan ben je hun vijand. In een troep leven meestal achttien vrouwtjes en een mannetje. Soms wordt er een mannetjesleeuw geboren. Als die drie is, wordt hij de troep uitgejaagd. Een leeuwenpoot heeft een soort kussentje onder zijn voet, zodat het niet zeer doet als hij rent Er is één leeuw die met alle vrouwtjes paart.

De leeuw leeft in bijna alle delen van Afrika en in India. Het mannetje heeft wel zeven kilo vlees per dag nodig en het vrouwtje maar 5. Een leeuw kan van 15 tot 24 jaar oud worden (het kan ook eerder als een leeuw gedood wordt). Dat is ongeveer 20. Een gemiddelde leeuw wordt 220 centimeter, en een gemiddelde staart is 110 centimeter. Een nieuw mantje verjaagd de ouderen en dood de jonkies daarvan.