Crowd Funding

de pro's en con's over crowd funding en dde know how

Hoe werkt crowd funding

Crowdfunding is een verzamelbegrip voor allerlei initiatieven waarbij de input van velen kan leiden tot het behalen van een doel door één partij. Een manier van sociaal lenen en investeren waarbij marktpartijen elkaar kunnen vinden in vraag en aanbod op verschillende vlakken. Een financiering is niet alleen meer nodig via de bank, kennis haal je niet meer uit de bibliotheek en je vermogen zet je in bij derden in plaats van beleggen.


Voor en nadelen

Voordeel

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat u bij crowdfunding niet afhankelijk bent van een enkele investeerder. Bovendien kunt u aan de populariteit van een oproep al een beetje aflezen hoe makkelijk u de investering zult binnenhalen; wanneer veel investeerders positief reageren op uw oproep, is dat een teken aan de wand dat u iets goeds in handen heeft. Daarnaast is crowdfunding met name een uitkomst voor branches waar het vinden van investeerders al helemaal niet vanzelfsprekend is, zoals de creatieve industrie. Zo slagen steeds meer beginnende kunstenaars en musici erin hun kunstwerken en albums via crowdfunding te financieren.


Nadelen

Het kan natuurlijk gebeuren dat u uw project plaatst op een van de online platforms en dat u hierop vervolgens te weinig positieve reacties van investeerders ontvangt, waardoor uw plannen geen daadwerkelijk vervolg kunnen krijgen. Daarnaast kan er sprake zijn van investeerders, die in eerste instantie nog heel enthousiast reageerden op uw plannen, in een latere periode toch besluiten om hun financiering stop te zetten. In dat geval zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar een vervangende investeerder, of het financiële gat op te vullen uit uw eigen portemonnee.