La invención de Hugo

Una pel·lícula sobre els inicis del cinema

FItxa tècnica

Títol original: Hugo

Director: Martin Scorcesse

Música: Howard Shore

Guió: John Logan

País: Estats Units

Data d'estrena: 24-02-2012

Gènere: Drama, familiar, aventures, fantàstic

Distribuïdora: Paramonut films

repartiment

Sinopsi

A París, durant els anys trenta, hi ha un nen (Hugo Cabret) que viu en una estació (la de Montparnasse) i n'arregla els rellotges. També roba menjar i peces per poder reconstruir un autòmata que havia trobat el seu pare. Aquestes peces les treu d'algun rellotge o les roba d'una botiga de joguines de l'estació. El propietari (Georges) el descobreix i llavors li pren una llibreta on hi ha les instruccions per arreglar l'autòmata. Coneix a Isabelle, que és la filla del propietari, i junts intenten descobrir el misteri que amaguen l'autòmata i Georges.

La història del cinema dins la pel·lícula

A la pel·lícula hi apareixen personatges importants en la història del cinema (com Georges Méliès i els germans Lumière) i escenes que n'evoquen moments importants. Alguns són aquests:


Georges Méliès

És un dels personatges principals. A la pel·lícula descobrim com va començar a fer cinema, perquè va caure en l'oblit i el seu ressorgiment: després d'haver assistit a l'estrena del cinematògraf, li va entusiasmar tant aquell aparell que, com que els germans Lumière (inventors del cinematògraf) no li van voler vendre, ell mateix en va crear un. A partir d'això va començar a fer pel·lícules, i més tard va crear un estudi cinematogràfic. Ell era el director i apareixia d'actor en les seves pel·lícules. També dissenyava i construïa els decorats a l'estudi. Quan va arribar la guerra, va haver de vendre la majoria de les seves pel·lícules i decorats. Només se'n van conservar unes quantes de les 500 que havia creat, la més important de les quals és Viatge a la Lluna. Al cap d'uns anys, un historiador va descobrir que encara era viu i van fer ressorgir les seves pel·lícules.
A Trip to the Moon / Le Voyage dans la lune - 1902

Els germans Lumière

Són els inventors del cinematògraf. A la pel·lícul·la veiem com projecten L'arribada del tren a l'estació, la primera pel·lícula, i la reacció dels espectadors, que s'aixequen de la cadira pensant-se que el tren els atropellaria.

En un somni d'Hugo veiem un tren que descarrila i com els que estan a l'estació s'espanten; és un homenatge a aquesta pel·lícula dels germans Lumière i a la reacció que va causar en els espectadors.

1895: LA LLEGADA DEL TREN (HERMANOS LUMIÈRE)

Hugo i Safety last

El vídeo de sota és una escena d'una pel·lícula de cine mut, Safety Last (1923) de Fred C. Newmeyer amb Harold Lloyd com a protagonista, que apareix dues vegades en la pel·lícula: la primera és quan Hugo porta a Isabelle al cinema i veuen aquesta pel·lícula, i la segona és quan l'Inspector persegueix Hugo i el nen s'amaga fora del rellotge, recordant aquesta escena de Safety Last.

La Música

Howard shore

És el compositor de la BSO de La invención de Hugo.

És un compositor canadenc nascut a Toronto el 18-9-1946. Va entrar en el món de la composició en el grup Lighthouse, on, a més a més de compondre, tocava el saxo, la flauta i la trompeta i fins i tot cantava. Entre 1975 i 1980 va ser el director musical de The Saturday Night Live, un programa televisiu. Després va començar a compondre BSOs. Les més famoses són la trilogia del Senyor dels Anells, l'Aviador, Gangs of New York i Hugo. Per aquestes pel·lícules ha estat nominat i ha guanyat diversos premis: els Òscars, Globus d'Or, Grammys i BAFTA.

Característiques

La música és molt "francesa", és a dir, si la sents, ràpidament penses en els carrers de París, la Torre Eiffel... Això és degut al fet que l'instrument més utilitzat és la musette, una espècie d'acordió parisenc, acompanyada de pianola, guitarra acústica, bateria, contrabaix, saxo alt, ones Martenot i címbal.


Alguns personatges tenen temes propis, o fragments (trossos de música que s'associen a un personatge i que podem trobar en una cançó o en diverses). Aquest fet s'anomena leitmotiv (utilitzat per primera vegada per Wagner), que vol dir que cada vegada que surt un personatge sona una música i al final acabem associant aquella música amb aquell personatge. A la pel·lícula aquests personatges tenen tema propi:

  • Hugo: el tema del nen, associat a la seva recerca apareix en els temes Snowfall, Hugo's Father, Purpose, Trains i Coeur Volant.
  • Tema principal: es pot associar a tots els personatges de l'estació: la florista, el repartidor de baguettes, la senyora del gos, etc. El trobem a The thief, The clocks, The Message, Purpose i A train arrives at the station.
  • Autòmata: sentim el seu tema a The clocks, Hugo's Father, Ashes, Purpose, Trains i Papa Georges Made Movies.
  • Pare d'Hugo: tot i que apareix poc, està reflectit en les peces Hugo's Father, Ashes i The Message.
  • Inspector: reflecteix l'autoritat, però també té moments còmics. És present a The Chase, The Station Inspector i A Ghost in the Station.
  • Papa Georges (Georges Méliès): ret homentage a la música que hi havia a les primeres pel·lícules a Papa Georges Made Movies, The Magician i The invention of dreams.


A més a més, hi ha temes associats només a una escena de la pel·lícula:

  • Bookstore: reservada només per a les escenes que passen a la llibreria.
  • The movies: creada especialment per al moment en què Hugo i Isabelle van al cinema.


BSO

Cèlia Roig

BSO: La invención de Hugo by Cèlia Roig

Anàlisi de la relació de la música i les escenes

Hugo - train crash scene | הוגו - סצנת הרכבת
Aquesta escena és el somni d'Hugo. Somnia que troba la clau per fer funcionar l'autòmata a la via del tren i, quan baixa a buscar-la, està arribant un tren a l'estació. Per tal de no atropellar el nen, el tren es descarrila i s'emporta tot el que es troba pel mig de l'estació. Al començament no hi ha música, per tal de crear tensió. Sentim els passos del nen fins que baixa a la via. Quan agafa la clau comença a sonar música. Primer, té un to misteriós i, des que l'Hugo veu el tren, fins que el tren cau per la finestra, la música es va fent cada cop més intensa i augmenta la tensió. És la peça: A train arrives at the Station.
HUGO 3 - Scene 'Finding The Box'
En aquesta escena, Hugo i Isabelle troben una caixa on Papa Georges guarda els dibuixos que van originar moltes de les seves pel·lícules. Fins que troben la caixa, la música crea expectació. Quan s'obre la caixa, la música crea una sensació de màgia, fantasia... Quan Georges obre la porta, la música para de sobte, creant així un ambient de tensió i mostrant el respecte que tenen els nens cap a Georges. És un fragment de The Armoire (a partir del minut 1:30)

Valoració personal

La pel·lícula m'ha agradat molt. He trobat molt interessant la manera que té d'explicar la història del cinema des d'un punt de vista personal i fer-la entretinguda de manera que la converteix en una aventura. La història és molt bonica, els efectes especials són realment bons i les imatges són molt impactants.

La música és l'adequada per a cada situació. En algunes pàgines web, he llegit que se't pot arribar a fer pesada ja que tota la BSO és d'estil parisenc, però no és el meu cas, sinó tot el contrari: crec que és molt encertada.

Després de fer aquest treball, m'he adonat de detalls que, mirant la pel·lícula, m'havien passat per alt, sobretot en relació amb la música, i que són curiosos de saber.