EINES PIANÍSTIQUES PER L'AULA

CURS INTENSIU D'ESTIU - DEL 3 AL 6 DE JULIOL PER LA TARDA

EL PIANO COM A EINA QUE ENS AJUDA A MILLORAR LA COMUNICACIÓ MUSICAL AMB ELS ALUMNES A L'AULA

DATES:

Del 3 al 6 de juliol del 2023


Aquest curs està pensat per persones que utilitzen el piano en la seva pràctica docent i volen tenir més recursos i idees per a millorar la comunicació musical amb els seus alumnes i crear noves experiències musicals a l'aula.

És un curs intensiu per millorar la improvisació, la composició i la interpretació a l'aula.


És indispensable tenir almenys un nivell bàsic de piano. Algunes de les sessions tindran dos nivells de dificultat depenent de la teva experiència amb el piano.


NOUS CONTINGUTS:
Aquest curs l'oferim cada juliol amb diferents continguts. Es pot cursar més d'una vegada evolucionant sempre i sense tenir la sensació de repetir el que ja es va fer.

S'aconsella cursar-lo més d'una vegada.


FORMAT DEL CURS:

- Presencial: de dilluns a dijous de 15:00h a 20:30h

A QUI VA DIRIGIT:

- Mestres de música que utilizen la improvisació i l'acompanyament instrumental amb els seus alumnes.
- Repertoristes (que acompanyen a ballarines o a estudiants de música de nivells básics)
- Mestres de cant o cant coral.

- Estudiants de piano de grau professional o superior.

- Totes aquelles persones interessades.

CALENDARI I HORARI

Del 3 al 6 de juliol del 2023

De dilluns a dijous de 15:00h a 20:30h

Cada día hi haurà: 4 hores de classe + 1 hora d'estudi + 30 minuts de descans

Total hores curs presencial: 16 hores lectives + 4 hores d'estudi guiat + 5 hores de treball a casa (25 hores).

DESCRIPCIÓ DEL CURS:

Curs pràctic i vivencial estructurat en cinc àmbits o assignatures.

  • Format presencial: Els alumnes inscrits al curs disposaran d'unes estones per possar en pràctica els diferents aprenentatges
  • Format en línea: Poden veure el curs en streaming i fer preguntes als diferents mestres durant l'estona que cada grup presencial té assignat a la pràctica.



MESTRES, ASSIGNATURES I CONTENGUTS:


Assignatura 1: de dilluns 3 a dijous 6 de juliol, de 15:00 a 17:30

Prof. Eugènia Arús - (Crear acompanyaments i millorar la interpretació - 8 hores)

- La improvisació del mestre/a com a font d’inspiració i conductora dels ensenyaments/aprenentatges

Com acompanyar tota mena d'activitats musicals. Eines musicals per a provocar diferents reaccions, afavorir l’escolta, reforçar el sentit rítmic i fer créixer la musicalitat dels estudiants. Propostes per a millorar el diàleg amb els amb els alumnes a partir de la interpretació musical


Assignatura 2: dilluns 3, de juliol de 18:00 a 20:30

Prof. Francesc Pagès (Com acompanyar una cançó: Acords i tipus d'acompanyaments - 2 hores)

- La cançó i els seus posibles acompanyaments: harmonització i interpretació

Us presentem una serie de propostes per acompanyar amb el piano un repertori de cançons populars i actuals del pop català (Dr. Prats, Txarango...).


Assignatura 3: dimarts 4, de juliol de 18:00 a 20:30

Prof. Eugènia Arús (Recursos pianístics per incentivar el joc -2 hores)

- La improvisació del mestre com a conductora del grup i generadora de dinàmiques. Com a través del joc podem crear diferents històries contrastades, maneres de caminar o de moure'ns per incentivar l'escolta activa i la participació del grup. Propostes per potenciar el moviment, afavorir la confiança en els estudiants, millorar en el control de matisos, tempo i carácter, despertar la imaginació i l'escolta, potenciar la interacció amb el grup, etc.


Assignatura 4: dimecres 5, de juliol de 18:00 a 20:30

Prof. Lucas Delgado (Comprensió harmònica de l’obra: Comprensió, deconstrucció i construcció - 2 hores)

- Literatura musical per a l’aprenentatge: construcció i descontrucció

Adquirir un repertori bàsic per a la seva utilització a l’aula. Com captar els elements musicals d’una obra per adaptar-la i transformar-la en vers les nostres necessitats.


Assignatura 5: dijous 6, de juliol de 18:00 a 20:30

Prof. Eugènia Arús (La música descriptiva com a eina de creativitat i descoberta -2 hores)

- La música descriptiva activadora de la creativitat i la descoberta

Com crear atmósferes, ambients, activar la imaginació dels més petits i emocionar als estudiants a través dels sons com si d’una banda sonora es tractés.

PROFESSORS DEL CURS :

Eugènia Arús:

Pianista. Títol Superior de Professor de Solfeig, Teoria de la Música, Transport i Acompanyament pel Conservatori Joaquín Rodrigo. Doctora en Educació Musical per la Universitat de Barcelona. Diploma Superior i Llicència d'ensenyament en Rítmica-Dalcroze, Solfeig i Improvisació per l'Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra, Haute École de Musique. Diploma pedagògic d'educació musical Willems per l'Association International de Education Musicale, Lió. És professora del Departament de Didàctiques Aplicades, secció de Didàctica de l’Educació Musical de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.

Codirigeix el Títol d'expert en Música, Creativitat i Moviment i el Màster en Pedagogia de la Música i el Moviment impartit a El Musical-Centre d'educació i recerca de Bellaterra amb conveni amb la Universitat Ramon LLull.

És autora de materials didàctics i músiques a Bellaterra Música Editorial.

Lucas Delgado

Originari de Barcelona-Espanya, graduat en piano jazz pel Conservatori del Liceu i amb només 23 anys, llança el seu àlbum debut de música original -La Punta de l'Iceberg- a duo amb el contrabaixista Juan Pastor i amb algunes col·laboracions de luxe com Sílvia Pérez Cruz, Selma Bruna i Darío Barroso. Aquest àlbum obté reconeixement a nivell estatal i també arriba a captivar l'atenció de la prestigiosa discogràfica japonesa INPARTMAINT INC, amb qui llancen una edició exclusiva del disc per al mercat japonès. Actualment, Lucas a més de la seva tasca com a intèrpret, s'assenta com a compositor llançant el seu segon àlbum de música original gravat en directe amb la trombonista i cantant Rita Payés i de nou el contrabaixista Juan Pastor, i amb una cartilla de més d'un centenar de cançons inèdites en camí a publicar-se en el seu nou projecte on compartirà amb algunes de les veus més brillants de l'escena internacional.

Francesc d'Assís Pagès

Pianista i cantant. Format a l’Escolania de Montserrat, ha col.laborat amb l’Orfeó Català en diverses ocasions. Forma part del grup vocal de gospel Blackbirds. Ha cantat conjuntament amb Pep Prats en diversos projectes.

Com a pedagog conjuntament amb Jordi Vallespí van crear l’espectacle “WIMOWEH” per l’Auditori que estava adreçat a nens i nenes. Ha treballat en diverses escoles de música i ha col.laborat en escoles de primària des de fa més de 20 anys. Fruit del treball de l’Escola de Música de Voltregà, Lliçà d’Amunt i Bellaterra així com alguna altra col.laboració en escoles de primària, ha format aquets recull de cançons que es poden fer servir per nens i nenes d’edats entre els 6 i 12 anys i poden ser una eina de gran ajuda pels docents.

INSCRIPCIÓ I PREU

INSCRIPCIÓ: Places limitades per rigurós ordre d'inscripció


PREU CURS (25 hores): 240 Euros

Es pot pagar en una sola vegada o 50% al fer la matrícula (120 Euros)

i l'altre 50% abans del 28 de juny (120 Euros)


*Curs certificat per "El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació per la innovació i la qualitat musical.

*Curs en tràmit de Reconeixement pel Departament d'Ensenyament per a Docents.

*Curs bonificable per empreses

*Crèdits de Grau Professional per alumnes d'El Musical: 1 crèdit (0,5 crèdits presencials i 0,5 crèdits d'estudi a casa)


El Musical - Carrer Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - 93 580 42 46 - www.elmusical.cat