Grafisch ontwerpen met Canva

50 onderwijs (web)apps in 50 weken

Wat is Canva en wat kun je ermee?

Met Canva kun online je op een eenvoudige manier afbeeldingen, brochures, flyers, social media afbeeldingen, glossies, etc, etc maken. Het werkt heel logisch met een 'drag&drop' systeem. Je kunt standaard layouts gebruiken en weer aanpassen, zodat je snel iets moois hebt. Je kunt de afbeeldingen voorzien van teksten, filters, lijstjes etc.
Heb je altijd al met Photoshop of Indesign van Adobe willen werken, maar vind je dat veel te moeilijk, probeer dan eens Canva. Ikzelf kan niet meer zonder!
Ikzelf gebruik Canva for Work (de betaalde versie) nu al een paar jaar voor al mijn ontwerpen. Of het nu een folder of een poster is, het maakt Canva niet uit. Je ontwerpt het in no-time! Ik verwijs mijn eigen leerlingen ook vaak naar Canva als ze iets moois moeten maken.

Canva promo:

https://youtu.be/a3fnrjq_R4M

Canva gebruiken in je onderwijspraktijk.

Er zijn vele mogelijkheden om Canva te gebruiken voor je eigen onderwijspraktijk.


  • Laat leerlingen een infographic maken met Canva
  • Maak badges voor je leerlingen
  • Maak een poster om een aankondiging te maken
  • Maak illustraties voor je E-learning
  • Maak een schoolkrant
  • Maak een mooie presentatie
  • Maak afbeeldingen voor je website of blog
  • Maak social media banners voor Twitter, facebook, Youtube, ...

Stuur deze app door naar je collega

Ken jij Canva al of wil je dat je collega's zich kunnen inschrijven voor de 50 apps in 50 weken Email? Stuur deze mail dan door naar je collega en vraag of ze deze Peter Lakeman's Emails willen volgen!

Wat kost Canva?

In principe kun je Canva gewoon gratis gebruiken. De betaalde versie heeft wat meer mogelijkheden en ontwerpen. Zo kun je met de betaalde versie je ontwerpen in een eigen mappenstructuur opslaan (handig als je het veel gebruikt). Je hebt ook meer gratis afbeeldingen beschikbaar die je in je ontwerp kunt gebruiken.

Canva for work (de betaalde versie) kost ongeveer $10,- per maand.

Tip: gebruik gewoon de gratis versie.

Let op: niet alles is gratis in de gratis versie!

Tijdens het werken met Canva kun je afbeeldingen, tekstopmaak en illustraties gebruiken van Canva zelf. Dat is ontzettend handig, maar is ook een valkuil. Niet alle illustraties zijn namelijk gratis. Let daar dus goed op. Je kunt ook prima een eigen afbeelding uploaden en die gebruiken. Leerlingen letten vaak niet zo op of een afbeelding gratis is of niet bij het invoegen van afbeeldingen. Vertel ze dat duidelijk, anders moet je eerst betalen bij het downloaden van je gemaakte design.
Als je een standaard ontwerp van Canva gebruikt, zit er als 'opleuk' al wat afbeeldingen in, maar die zijn ook niet altijd gratis. Je herkent deze afbeeldingen aan een Canva watermerk.

Peter Lakeman

Peter Lakeman verzorgt workshops en trainingen voor onderwijsinstellingen om op deze manier docenten en management optimaal gebruik te laten maken van de nieuwste educatieve tools.
Peter Lakeman is continu op zoek naar nieuwe tools en apps die eenvoudig en direct te gebruiken zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk.


Een 60-in-60 inspiratiesessie, waarbij ik 60!! verschillende tools laat zien in slechts 60 minuten mag natuurlijk niet ontbreken op een ICT-dag op jouw school.