Wat is BSE?

(Ook wel gekke koeien ziekte)

Wat is BSE

BSE is een ziekte die bij vee dieren die het centrale zenuwstelsel aantast. Uiteindelijk is BSE bij deze dieren dodelijk. Mensen kunnen de ziekte van Creutzfeldt-Jakob krijgen als zij met BSE besmet rundvlees eten. Creutzfeldt-Jakob is een dodelijke hersenziekte. BSE is dus een eiwit die de hersenen aantast, BSE is dus een prionenziekte.


Prionen zijn eiwitten die afwijken van de eiwitten die al in het lichaam aanwezig zijn. De prionen kunnen de eiwitten in het lichaam aansporen net als hun te worden, en zich hetzelfde te gedragen, waardoor het virus zich dus heel erg snel uitbreid. De prionen onttrekken zich aan de menselijke controle. Ze kunnen dus niet worden afgebroken door de speciale enzymen die het lichaam aanmaakt. Ze zijn zeer hardnekkig. In de hersenen vormen ze eiwitvezels die hersencellen doden, waardoor de koe bijvoorbeeld zich vreemd gaat gedragen

Hoe herken je BSE bij dieren?

De ziekte begint geleidelijk en is daarom in het beginstadium moeilijk te herkennen.


Meestal begint de ziekte met gedragsverandering, zoals afzonderen, overgevoeligheid voor prikkels. Het dier kan onhandelbaar worden, in paniek raken en soms agressief worden. Ook tandenknarsen en spiertrillingen zijn symptomen. Daarnaast ontstaan er ook stoornissen in de beweging: een zwaaiende gang, het wijd plaatsen en hoog optillen van de achterpoten, en in een later stadium regelmatig vallen. Door een verlamming leidt de ziekte uiteindelijk tot de dood.

Ziekte van Creutzfeldt-Jacob

Dit is een zeldzaam voorkomende ziekte die de hersenen aantast. Uiteindelijk leidt deze ziekte tot de dood. Besmetting van Creutzfeldt-Jakob heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het eten van met BSE besmet rundvlees.


In het beginstadium van de ziekte kunnen stemmingsstoornissen of stoornissen optreden. Al snel gaan zich ook andere symptomen voordoen, zoals spierschokken, taalstoornissen en problemen met waarnemen.De ernst van de symptomen neemt binnen enkele maanden sterk toe. De gemiddelde overlevingsduur is vier tot vijf maanden.


Op de foto zie je links de hersenen van iemand die de ziekte van Creutzfeldt-Jacob had en rechts normale hersenen

Gevaar voor de consument?

Op dit moment is de kans dat iemand door het eten van Nederlandse rundvleesproducten wordt besmet met BSE minimaal. Alle runderen, ouder dan 30 maanden worden getest op BSE voordat hun vlees voor consumptie beschikbaar komt. Runderen waarbij met de test een BSE besmetting wordt aangetoond, worden vernietigd.

Filmpje

Op het filmpje hieronder zie je een koe die BSE heeft. Door de aanrakingen met de hand en stok kijken ze hoe de koe hier op reageert
BSE 1

5 vragen

Wat zijn prionen?

Hoe herken je BSE bij dieren?

Wat zijn symptomen van de ziekte creutzfeldt-jakob?

Hoe word je besmet waardoor je de ziekte van creutzfeldt-jakob krijgt?

Is deze ziekte alleen dodelijk voor dieren of ook voor mensen?