Zoolzweer

Bij Runderen

Wat is dit?

Een zoolzweer is een aantasting of ontsteking van de klauwlederhuid. Ze komen het vaakst voor op de plaats waar de klauw het meest wordt belast. Dit is erg pijnlijk voor het rund en dient snel behandeld te worden (en het liefst voorkomen!)

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van deze aandoening moet je vooral denken aan een combinatie van voeding (veel bestendige koolhydraten), en (pens) verzuring, ontsteking (mastitis, baarmoederontsteking) waarbij gifstoffen worden gevormd en een harde ondergrond, waarbij de koeien (te) veel staan. Het komt vaak voor bij oudere koeien.

Hoe behandel je het?

Je behandelt een zoolzweer door de druk weg te uit de zweer. Hiervoor moet het gebied om de zweer goed worden uitgesneden. Daarna is het zaak om ervoor te zorgen dat er niet weer teveel druk op de plek komt. Je kunt hiervoor ook een klosje onder de klauw bevestigen (zie afbeeldingen hieronder). Vaak wordt er een tijdje een pijnstiller aan het dier gegeven. Verder is het handig om de roosters waar de koeien op lopen (zo ver dat mogelijk is) schoon te houden, of het strohok waar ze in staan steeds opnieuw op te strooien. Zo kunnen er geen bacteriën in de zoolzweer komen en kan erger voorkomen worden. De roosters kunnen schoongehouden worden door ze te schrapen of door een mestrobot aan te schaffen. Dit is een robot die de roosters uit zichzelf schoon kan schuiven (zie filmpje onder de foto's).
Nieuwe mestrobot

Wat is het gevolg?

Als je de koe te lang met de zweer (ontsteking) laat lopen, kan het zich gaan uitbreiden in de poot. Het kan een belangrijke pees gaan aantasten waar het dier blijvend kreupel van kan worden. Verder is een zoolzweer zeer pijnlijk voor de koe en maakt lopen geen pretje. Hierdoor zal de koe minder goed naar zijn voer en water kunnen komen en zal minder goed gaan functioneren.

Hoe voorkom je het?

Je voorkomt een zoolzweer door de koe preventief te bekappen (minstens 2x per jaar, zie filmpje hieronder). Door de koe te bekappen verdeel je de druk op de klauw gelijkmatig en kunnen er minder snel drukpunten ontstaan. Ook dient de koe genoeg rustgelegenheid te hebben om de zool te ontlasten. Rubberen vloeren zorgen ook duidelijk voor minder zoolzweren. Verder is het belangrijk op het dier de juiste voeding te geven.

Klauwverzorging