Faalangst- en Stressreductie

met behulp van Mindfulness

Mindfulness werkt.

Studenten en leerlingen staan onder grote druk. Voor veel studenten is bijvoorbeeld het volgen van een studie, in combinatie met jong volwassen zijn een reden voor academische en sociale stress. Onder academische druk goede prestaties leveren en betekenisvolle relaties opbouwen en onderhouden kost veel energie.

Het positieve effect van mindfulness is al sinds1975 een wetenschappelijk feit[1] Uit onderzoek blijkt dat “het gevoel van controle hebben”, wat door Mindfulness wordt bewerkstelligd, een positief effect heeft op stressreductie en gezondheid.

De hersenactiviteit neemt tijdens een staat van Mindfulness toe[2], vooral in de linker frontale hersenhelft. Activiteit in de linker frontale hersenhelft wordt geassocieerd met positieve gevoelens.


[1] Langer, Janis & Wolfer, 1975; Geer, Davison, & Gatchel,


[2] Davidson et al., 2003

wat levert een training in Mindfulness op:

Wat heeft uw leerling daaraan?

Geef uw leerlingen meer kans op succes. Help de (school) stress te verminderen. Meld hem/haar aan voor een training Mindfulness

Een training Mindfulness kent 8 bijeenkomsten van 1,5 uur. Bij elke training vergroot de leerling zijn/haar eigen mogelijkheden om stressvolle situaties het hoofd te bieden en meer controle te krijgen op de situatie waarin hij/zij zich bevindt. Elke trainingsbijeenkomst bestaat uit een combinatie van cognitieve, houdingsgerichte en aandachtsgerichte oefeningen. Hierdoor krijgt de leerling steeds meer zicht en grip op zijn/haar eigen stressfactoren. Daarnaast ontwikkelt hij/zij de vaardigheden die nodig zijn om de stress te minimaliseren.

Minder stress = meer focus! Door meer focus is de leerling in staat om met meer zelfvertrouwen aan een examen/proefwerk/overhoring/mondelinge presentatie deel te nemen. Hierdoor zullen de resultaten verbeteren en zal de leerling zich veiliger voelen op school.

De oefeningen beperken zich niet alleen tot de trainingsbijeenkomsten. De leerlingen zullen door middel van huiswerkopdrachten de transfer naar de dagelijkse leefsituatie maken.


Ik maak elke training op maat. Dat wil zeggen dat de training zowel binnen uw eigen school als op een externe locatie gegeven kan worden. Daarnaast is het niet van belang uit welke jaarlaag/niveau uw leerling afkomstig is. De groepen kunnen heterogeen worden samengesteld.

De ideale groepsgrootte voor een training is 8 leerlingen.

De voordelen van een externe trainer


 • Flexibel inzetbaar op verschillende momenten van het jaar.
 • De training is buiten het gewone schoolrooster om in te zetten.
 • De training kan zowel op locatie als daarbuiten.
 • Leerlingen ervaren een "onbekende" trainer over het algemeen als veiliger.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op

 • Graag bespreek ik met u de mogelijkheden voor uw school.
 • Voor meer informatie:
 • Marleen Hendriks

 • 06 47325911
 • contact@marleenhendriks
 • www.marleenhendriks.nl

 • KvK 61303100