Analgetica

Paracetamol, Voltaren, Ketamine en Morfine

Paracetamol

Paracetamol, is een pijnstiller. De werkende stof is paracetamol.


 • Werkt tegen pijn (O.A. zoals hoofdpijn, spierpijn, oorpijn, gewrichtspijn en menstruatie klachten) en koorts verlagend of tegen griep.
 • Te krijgen in tabletten, capsules en drank maar ook poeder (werkt circa binnen een half uur) en zetpil (werkt ongeveer binnen een uur).
 • Belangrijk om alleen te gebruiken tegen pijn. Stop als de pijn weg is.
 • Bel uw huisarts als de pijn binnen 2 dagen nog niet weg is getrokken.
 • Bij teveel gebruik (15 dagen in de maand) kan dit juist hoofdpijn veroorzaken.
 • Een te hoge dosering kan dit schade brengen tot nieren, lever en of bloed.
 • Gebruikt geen andere pijnstiller tegelijk.


Belangrijk om paracetamol liever niet op een lege maag in te nemen. Doe dit altijd met genoeg water zodat het niet blijft hangen en meteen in de maag terecht komt.

Jenny Molenaar

Voltaren

De werkzame stof in voltaren is diclofenac. Deze medicijnen remt de ontsteking, stilt de pijn en verlaagt de koorts. Je kan dit medicijn nemen als je verkouden bent, met menstruatieklachten, gewrichtspijn, ziekte van Bechterew, jicht en koliekpijn.


Bij innamen van voltaren merkt je na 1uur vermindering van de pijnklachten. Na ± 6 uur is het medicijn uitgewerkt. Er zijn ook medicatie die een vertraagde afgifte afgeven. Deze werken na ongeveer 2 uur en houden 12 tot 24 uur hun werking.

Je meent de tablet met een vertraagde afgifte in met een half glas water. Je mag niet op de tablet kauwen/ fijnmaken. De tablet is zo gemaakt dat hij langzaam de werkzame stof afgeven.

Verder kan je de medicijn ook via een injectie krijgen en dan werkt hij binnen 15 minuten. Ook heb je een zetpil met voltaren deze werkt na ongeveer een half uur.


Een van de bijwerkingen van voltaren is dat je kans hebt om maag- en darmzweren en bloedingen kan krijgen. Je hebt een maagbeschermer nodig als je maag en darmzweren hebt gehad of antibloedstollingsmedicijnen gebruikt.

Bij gebruik van alcohol word de kans op maagklachten vergroot. Voltaren kan schadelijk zijn bij een zwangerschap, gebruik voltaren daarom altijd in overleg met je arts en gebruik het niet na de 7e maand. Je mag autorijden met dit medicijn als je geen last hebt van draaierigheid en duizelingen.


Voltaren heeft veel wisselwerkingen met anderen medicijnen vraag daarom altijd bij je apotheek of huisarts of je voltaren met jouw andere medicijnen mogelijk is.

Je kan op elk moment stoppen met dit medicijn.

Gerleen van der Drift

Ketamine

Ketamine, pijnstilling en narcose. De werkende stof is ketamine.


 • Werkt tegen pijn (vaak gebruikt tegen bestrijden van chronische pijn zoals bij pijn door kanker en zenuwpijn)
 • Werkt ook als narcose middel (mensen worden dan in een onrekbare slaap gebracht à voordeel is dat er geen last is van het hart of de ademhaling, de meeste andere narcotica doen dit wel)
 • Bijwerkingen zijn hallucinaties. Het verhoogt ook de bloeddruk en hartslag en verwijs de luchtwegen. De spiercoördinatie word ok verminderd.
 • Verkrijgbaar als poedervorm en vloeibare vorm.
 • Ketaminde niet in combinatie gebruiken met andere medicijnen en/of drugs.


Belangrijk om ketamine poedervorm liever niet op een lege maag in te nemen. Doe dit altijd met genoeg water zodat het niet blijft hangen en meteen in de maag terecht komt.

Ketamine vloeistof word vaak door een infuus aangebracht. Laat dit altijd door een arts doen.

Jenny Molenaar

Morfine

Morfine is een sterke pijnstiller. Je kan hem gebruiken bij erge pijn, koliekpijn, kanker. Ook bij ernstige benauwdheid en in de palliatieve zorg.


Morfine word gebruik in de palliatieve zorg omdat ze in de palliatieve zorg willen zorgen dat alle ongemakken van lichaam en geest te verlichten. Zodat de persoon in zijn laatste levensfase geen last en pijn meer heeft van zijn ongeneselijke ziekte. Wel kan het zijn dat je door dat je hart niet meer goed pompt dat een tablet, capsule, een drankje of een zetpil niet meer goed word opgenomen in het bloed. Je kan er dan voor kiezen om de morfine via een injectie of een infuus te krijgen.


Je kan morfine innemen via een tablet, capsules, via een drankje en zetpil deze werken na 1 of 2 uur. via een injecties en infuus kan je de medicatie ook binnen krijgen deze werken sneller. We zit er een risico bij het geven van morfine via het infuus, als het infuus via en pomp gaat kan je jezelf mogelijk extra morfine geven. De werking houd ongeveer 4 uur tot 7 uur aan. Als je een tablet of capsule met gereguleerde afgifte in meent is de werking ongeveer 12 uur. Je mag morfine alleen gebruiken als je er last van hebt en alleen volgens een vast schema. Als je last krijgt van verstoppingen kan je laxeermiddelen gebruiken om dit probleem op te lossen. Je kan ook last krijgen van andere maagdarm klachten.

Van wege het kunnen optreden van sufheid en duizeligheid mag je de eerste 2 weken geen autorijden, als je daarna geen last meer hebt van bijwerkingen kun je wel autorijden. Alcohol kan je extra suf maken dit word dus niet aangeraden. Als je morfine lang gebruikt kan je er verslaaft aan raken. Ook kun je ontwenningsverschijnselen krijgen bij het stoppen van dit medicijn. Als je langzaam afbouwt heb je minder kans op ontwenningsverschijnselen.


Je mag dit medicijn niet meer dan 6 keer per dag gebruiken. Je mag borstvoeling geven als je een lage dosering hebt van de morfine in de eerst 8 werken. Als je het wel nog gebruikt na de eerste 8 weken kan het kindje last krijgen van de ademhaling, ook zorgt morfine er voor dat de bevalling langer duurt. Als je het medicijn voor een korte tijd gebruikt kan je er ook borstvoeling mee geven.

Je mag morfine niet innemen als je al medicijnen hebt met een gele waarschuwingssticker, of als je maltrexon en maloxon gebruikt. Verder mag je het ook niet gebruikt in combinatie met andere pijnstillers, medicijnen tegen alcoholverslaving nalmefeen en medicatie tegen HIV.Gerleen van der Drift