Diabetes Mellitus

Alles wat je moet weten over Diabetes Mellitus

Wat is Diabetes Mellitus?

Als je Diabetes Mellitus of in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd hebt, maakt je alvleesklier geen of onvoldoende insuline aan. Er zijn twee soorten diabetes, type 1 en type 2. Type 1 diabetes is de erfelijke diabetes en wordt ook wel de insuline afhankelijke diabetes genoemd omdat de alvleesklier helemaal geen insuline meer aanmaakt. Vaak wordt dit op jongere leeftijd geconstateerd (tussen de 0 en 40 jaar). Als je type 2 diabetes hebt dan maakt je alvleesklier onvoldoende insuline aan en het wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd.


Als je veel zweet en moet plassen of andere symptomen hebt die hieronder worden genoemd heb je misschien wel Diabetes Mellitus. Om de bloedglucose te bepalen moet je bloedprikken, voor iemand zonder diabetes zit een normale bloedwaarde tussen de 4 en de 8.

Diabetes Mellitus en verder?

Iemand met type 1 diabetes gebruikt een insuline spuit, je kan kort werkende, middel langwerkende en langwerkende insuline gebruiken. Vaak neem je korte werkende insuline voor/na het eten, iedereen met diabetes krijgt via de specialist een insuline-schema. Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak tabletten ook deze worden voorgeschreven door de arts. Fabel of feit; mensen met diabetes mogen geen suiker eten. Dat is een fabeltje, ze mogen best eens snoepen maar wel met mate. Er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de bloedsuikerspiegel zodat er geen hyper ontstaat.
Biologie - Glucoseregeling

De complicaties van Diabetes Mellitus

Als de bloedsuikerspiegel te laag is dan krijg je een hypo en als hij te hoog is dan krijg je een hyper. Je kunt gaan zweten, dorst krijgen en misselijk voelen. Hieronder vind je nog meer kenmerken van hypo's en hyper's. Mocht je langere tijd hogere bloedsuikers hebben dan went je lichaam hieraan. Het hypo gevoel kan dan eerder optreden en daarom is zelfregulatie voor een diabeet van levens belang.


Ook zijn er veel gevolgen van diabetes op langere termijn. Hoe je als jonge diabeet met je insuline en voeding en verdere levensstijl omgaat heeft grote invloed op de complicaties. Mensen met type 2 diabetes sluimeren vaak al lang en dat veroorzaakt veel schade. Als de diabetes door overwicht veroorzaakt wordt (wat vaak het geval is) dan kan door gewicht te verliezen de alvleesklier weer uit zichzelf gaan werken. Toch zul je dan onder controle moeten blijven. Gevolgen op langere termijn zijn tandproblemen, voetproblemen, oogproblemen, hart- en vaat ziekten, nierfunctiestoornis, zenuwschade en schade aan de hersenen. Vaak zie je dit pas als iemand ouder wordt en niet alle complicaties zijn altijd van toepassing.

Meten is weten

Dit artikel is gemaakt door Mandy Knoors.