LA HISTÒRIA DEL PIANO

Cicle de 4 xerrades a càrrec de Joan Vives

PARLEM DEL PIANO

El piano ha estat un testimoni d’excepció de l’evolució de la història de la música. Parlar del seu paper en el temps ens permet, per tant, conèixer i sovint entendre algunes de les claus que han marcat els gustos i les modes estètiques i interpretatives de la música de totes les èpoques.

"Parlem del piano" és un cicle de quatre xerrades amb caràcter essencialment divulgatiu, pensades per a persones sense coneixements musicals però que estimen i gaudeixen de la música, on anirem fent una de les moltes possibles rutes per l’evolució de la música occidental, la que ens marca la presència i la influència transcendental del piano tant entre els compositors com en la interpretació.

Dijous, 16 de febrer 2017, 19.30h

El piano abans del piano. De Cristofori a Mozart.
Els antecedents de la música per a tecla. L’orgue. La confusió "clavecí clavicordi". El naixement del piano o la passió per la dinàmica. Bach i el piano. Mozart, música frontissa?

Dijous, 23 de febrer 2017, 19.30h

La veu dels nous temps. Beethoven i els seus contemporanis.

El piano font d’una nova estètica, tant musical com interpretativa. Noves prestacions, noves sonoritats. La música entre la forma i el sentiment. Els primers grans pianistes.

Dijous, 2 de març 2017, 19.30h

Els temps de Chopin i Liszt. El piano romàntic.

La consolidació d’un llenguatge. El virtuosisme al servei de l’expressió. La consolidació del mite pianístic. El canvi de les modes i els hàbits. Els dos models: Chopin i Liszt.

Dijous, 9 de març 2017, 19.30h

El piano, instrument de percussió? De Debussy a Cage.

La crisi de la tradició. L’experimentació de noves capacitats i noves sonoritats. La polèmica... instrument de corda o de percussió? La curiositat insaciable del segle XX.

El Musical. Ramon Llull 16 08193 Bellaterra. 93 580 42 46 www.elmusical.cat