BONJOUR PARIS!!!

Un journal des eleves de la 3e ecole primaire de Ano Liossia

Bonjour Paris!!!! Notre premier journal en francais

'Αρθρα για το γαλλικό πολιτισμό, τη μουσική, την κουζίνα, τη μόδα...

Αρθρογράφοι: οι μαθητές της Ε΄τάξης του 3ου Δ.Σ. Άνω Λιοσίων

Συντονισμός Ύλης και διεκπεραίωση: Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα

(καθηγήτρια Γαλλικών)

PARIS MONUMENTS

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ από την ΕΡΙΚΑ ΤΟΛΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!!!!


https://www.youtube.com/watch?v=K-P1BX3-4AE


ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ!!!

https://www.youtube.com/watch?v=9aIOD9mL8s0


Ο πύργος του Αιφελ(γαλλικά la Tour Eiffel) είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από το μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 325μέτρα (300 χωρίς την κεραία)ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο, μέχρι που ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης το 1931.Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300βήματα(το ίδιο και για το δεύτερο).Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

Ο πύργος έχει χρησιμοποιηθεί και για πολλές σκηνές ταινιών.

Ιστορία

Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 και 1889 ως είσοδος

Για τη διεθνή έκθεση Universell αλλά και επ’ ευκαιρία της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής επανάστασης. Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου παρασκευασμένου σε φούρνους pudding με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια, με μια στατική μελέτη του Maurice Koechlin. Ο Άιφελ βοήθησε τους μηχανικούς Émile Nouguier και Maurice Koechlin και τον αρχιτέκτονα Stéphane Sauvestre. Ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν μεγάλος καθώς, σε αντίθεση με σύγχρονους ουρανοξύστες, ο πύργος ήταν σε ανοιχτό πλαίσιο, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο όροφο εκτός από δυο πλατφόρμες. Ωστόσο επειδή ο Άιφελ είχε λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κινητών ικριωμάτων, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και διαχωριστικών πλεγμάτων, μόνο ένας άνθρωπος πέθανε. Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαϊου 1889.

Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο. Σήμερα, ο Πύργος ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης,

Ένα από τα μεγάλα κλισέ των Χολιγουντιανών ταινιών είναι ότι η θέα από κάθε παριζιάνικο παράθυρο περιλαμβάνει τον πύργο.

Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στο Δήμο Παρισιού. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τον γκρεμίσει(μέρος των αρχικών κανόνων του διαγωνισμού για ένα πύργο ήταν πως μπορούσε εύκολα να κατεδαφιστεί) αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκες χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Υλικά κατασκευής του πύργου

Η μεταλλική κατασκευή του Πύργου του Άιφελ ζυγίζει 7.300 τόνους ,ενώ η όλη δομή, συμπεριλαμβανομένων των μη μεταλλικών στοιχείων, ζυγίζει περίπου 10.100τόνους.Ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η κορυφή του πύργου μπορεί να στραφεί μακριά από τον ήλιο μέχρι 18cm(7.1m)λόγω της θερμικής διαστολής του μετάλλου στην πλευρά που βρίσκεται ο ήλιος.

Εκτιμήσεις του ανέμου

Κατά τη στιγμή που χτίστηκε πολλοί έμειναν άναυδοι από το τολμηρό σχήμα του. Ο Άιφελ και οι μηχανικοί του σαν έμπειροι κατασκευαστές γεφυρών, κατάλαβαν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε ο άνεμος, και ήξεραν πως αφού ήθελαν να φτιάξουν τη μεγαλύτερη δομή στον κόσμο έπρεπε να είναι σίγουροι πως θα αντέχει στον άνεμο.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ από το ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ!!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ!!!!!

Ο Αστερίξ ή οι περιπέτειες του Αστερίξ είναι μια σειρά από γαλλικά κόμικς γραμμένα από το Ρενέ Γκοσινί και εικονογραφημένα από τον Αλμπέρ Ουντέρζο(Ο Ουντέρζο ανέλαβε τη συγγραφή μετά το θάνατο του Γκοσινί το 1977).Η σειρά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο γαλλοβελγικό περιοδικό –κόμικ Pilote στις 29 Οκτωβρίου 1959.

Μέχρι το 2013, 35 τόμοι έχουν κυκλοφορήσει.

Η σειρά ακολουθεί τα κατορθώματα ενός χωριού ανυπότακτων Γαλατών που αντιστέκονται στη Ρωμαϊκή κατοχή. Μπορούν να το πράξουν με τη βοήθεια του ενός μαγικού φίλτρου, που παράγεται από

Τον Δρυίδη τους, τον Πανοραμίξ, χρησιμοποιώντας το μαγικό χρυσό δρεπάνι του, το φίλτρο δίνει στον παραλήπτη υπεράνθρωπη δύναμη.

Ο πρωταγωνιστής ,ο τιμητικός χαρακτήρας Αστερίξ, μαζί με το φίλο του

Τον Οβελίξ έχουν διάφορες περιπέτειες. Πολλές από τις ιστορίες τους έχουν να ταξιδεύουν σε ξένες χώρες, αν και άλλες τοποθετούνται μέσα και γύρω από το χωριό τους.

Το κόμικ Αστερίξ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Γαλλο-Βελγικά κόμικ στον κόσμο, με τη σειρά να είναι μεταφρασμένα σε πάνω από 100 γλώσσες και είναι δημοφιλή.

Μέχρι σήμερα 325 εκατομμύρια αντίτυπα των 34 τόμων του Αστερίξ έχουν πωληθεί σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τους Γάλλους συνδημιουργούς Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντέρζο τους καλύτερους συγγραφείς σε πωλήσεις στο εξωτερικό.

Ο ΑΣΤΕΡΙΞ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (ASTERIX AT THE OLYMPIC GAMES) - trailer

ΤΕΝΤΕΝ!!!

Ο Τεντέν(Tintin) είναι ήρωας της ομώνυμης σειράς κόμικς του Ερζέ(Hergé,πραγματικό όνομα Ζωρζ Ρεμί).Οι περιπέτειες του Τεντέν άρχισαν vα δημοσιεύονται στις 10 Ιανουαρίου του 1929 στο παιδικό ένθετο Le Petit Vingtième της εφημερίδας Le XXe siècle(Ο 20ος αι.) και συνέχισε εκεί μέχρι τις 11 Μαϊου του 1930.Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου οι περιπέτειες του μεταφέρθηκαν στη Βελγική εφημερίδα Le Soir(πρώτη εμφάνιση στις 17 Οκτωβρίου 1940), στην οποία δούλευε ο Ερζέ, ενώ από τις 26Σεπτεμβρίου 1946 άρχισε στο Βέλγιο η έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού Τεντέν(γαλλική έκδοση :Le journal de Tintin, ολλανδόφωνη έκδοση: Kuifje)από την εκδοτική εταιρεία του Raymond Leblanc,η οποία συνέχισε μέχρι το 1993.

Ο Τεντέν είναι ένας Βέλγος δημοσιογράφος, ο οποίος συνέχεια εμπλέκεται σε περίεργες και παράξενες περιπέτειες. Οι φίλοι και οι συνεργάτες του είναι οι ντετέκτιβς Ντυπόν και Ντιπόν, ο Καπετάνιος Χάντοκ, ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ και ο πιστός του σκύλος Μιλού.

Επίσης, έχουν γυριστεί τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα κόμικς παγκοσμίως, με περισσότερες από διακόσια εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ έχει μεταφραστεί σε 58 γλώσσες. ‘Εχουν κυκλοφορήσει συνολικά 24 τεύχη,

Το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε το 1983.

The Adventures of Tintin[ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΝ ΤΕΝ] Trailer greek sub-movgr

ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ!!!

Ο Ιζνογκούντ (Iznogoud)γεννήθηκε από το σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί και το σχεδιαστή Ζαν Ταμπαρί.Το όνομα της σειράς είναι λογοπαίγνιο στην αγγλική γλώσσα (η λέξη Iznogoud είναι γαλλική προφορική έκδοση της φράσης He is no good)και ανήκει στον κεντρικό χαρακτήρα της. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Τα γεγονότα λαμβάνουν μέρος κυρίως στη Βαγδάτη, αλλά και στις γύρω

Περιοχές, ενώ δε λείπουν καθόλου και τα ταξίδια στο χρόνο. Ο Ιζνογκούντ είναι ο Μεγάλος Βεζίρης του χαλιφάτου κι έχει βάλει ως μοναδικό στόχο στη ζωή του να εκθρονίσει τον Χαρούν Ελ Πασάχ, ο οποίος είναι ο Χαλίφης. Είναι αρκετά γνωστή η συνεχώς επαναλαμβανόμενη φράση του Ιζνογκούντ, «Θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη!»(Je veux devenir calife à la place du calife!).

Ο Ιζνογκούντ έχει επίσης στο πλάι του έναν πιστό και ελαφρώς ηλίθιο (αν και όχι και τόσο ηλίθιο μερικές φορές)βοηθό, ονόματι Μπλιαχ Χαχάτ(Dilat Larat στο πρωτότυπο), ο οποίος τον βοηθά στην προσπάθεια εκπλήρωσης των σχεδίων του.

Η συνεργασία των Γκοσινί και Ταμπαρί είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά κόμικ με πολύ έξυπνα σενάρια, αρκετά λογοπαίγνια και αναχρονισμούς, πολλή χιουμοριστική διάθεση και μια προσωπική ιδιαιτερότητα στα σκίτσα. Στην προσπάθεια του να γίνει χαλίφης ο Βαγδάτης, ο Ιζνογκούντ επιστρατεύει μάγους, τζίνι, στρατιώτες, χαλιά, μαγικά φίλτρα και λυχνάρια, έως και ανθρώπους που έφτασαν από το μέλλον. Όλα τα χαρακτηριστικά που έκαναν διάσημο το ταλέντο του Γκοσινί στο Αστερίξ εμφανίζονται στο Ιζνογκούντ.

ΣΤΡΟΥΜΦ!!!

Τα Στρουμφάκια(γαλλικά:Les Schtroumpfs)είναι μια φανταστική κοινότητα από μικρά γαλάζια πλάσματα τα οποία ζουν στο Στρουμφοχωριό μέσα στο δάσος.Είναι δημιούργημα του Βέλγου καρτουνίστα Πεγιό (Peyo) και η πρώτη εμφάνισή τους έγινε στις 23Οκτωβρίου 1958 στο βελγικό περιοδικό κόμικ Σπιρού.

Στρουμφάκια -Το Σχολείο Των Στρουμφ, Schlümpfe , Smurfs song

ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ!!!

Ο Λούκυ Λουκ είναι κόμικ, δημιούργημα του Βέλγου Μorris.Γνώρισε την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του κατά την εποχή που σεναριογράφος ήταν ο Ρενέ Γκοσινί. Η ιστορία τοποθετείται στη Δύση των ΗΠΑ(Far West)κατά την περίοδο του 19ου αι.,αμέσως μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου με πρωταγωνιστή τον Λούκυ Λουκ,ένα «φτωχό και μόνο καουμπόι».

Ο Λούκυ Λουκ είναι ένας καουμπόι με μοναδικές ικανότητες στο σημάδι και στην ταχύτητα τραβήγματος του πιστολιού. Είναι ο άνθρωπος που «πυροβολεί πιο γρήγορα και από τη σκιά του». Ο φτωχός και μόνος καουμπόι χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για την πάταξη του εγκλήματος και την υπεράσπιση του δικαίου. Πιστός του σύντροφος η Ντόλυ, ένα άλογο με ξεχωριστές δυνατότητες και ευφυϊα καθώς και ξεχωριστό χιούμορ, που χρησιμοποιεί για να βοηθήσει τον Λούκυ στις δυσκολίες. Μαζί σε πολλές ιστορίες και ο Ραντανπλάν, ο σκύλος της φυλακής, που δε φημίζεται για την ευφυϊα και τη ζωντάνια του.

Λούκυ Λουκ 42 Daily Star

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ από τη ΣΟΦΙΑ ΘΩΜΑ

Η Παναγία των Παρισίων,γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί(γαλλ.Notre-Dame de Paris)ή απλούστερα Νοτρ Νταμ(χωρίς άλλο χαρακτηριστικό)είναι ο μητροπολιτικός χριστιανικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη Σιτέ(Île de la Cité)του ποταμού Σηκουάνα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάππας Αλέξανδρος Γ΄και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ’ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αι.Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ)παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε (αυτανακηρύχθηκε)Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό

κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με τίτλο «Παναγία των Παρισίων».

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ από την ΕΡΙΚΑ ΤΟΛΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!!

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Η πόλη του Παρισιού εξελίχθηκε από έναν κέλτικο οικισμό, στα μέσα του 3ου π.χ.αι. πάνω στο νησί που βρίσκεται το σημερινό κέντρο της μεγαλούπολης, στον ποταμό Σηκουάνα. Το 52π.χ. ο οικισμός κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Τότε το Παρίσι ονομαζόταν “Lutetia”. Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο οικισμός μεγάλωσε σημαντικά και επεκτάθηκε και στην αριστερή όχθη του ποταμού Σηκουάνα. Εκεί δημιουργήθηκαν αμφιθέατρο, λουτρά και ένας χώρος συγκέντρωσης(forum).

Η πρώτη φορά που αναφέρεται στην ιστορία η πόλη των Παρισίων είναι από τον Ιούλιο Καίσαρα, στο έργο του «Ιστορία¨. Εκεί την αναφέρει ως Λουτετία και τη φυλή που κατοικεί εκεί, ως Παρισίους.

Τον 3Ο αι.μ.χ. μερικοί ιεραπόστολοι έφεραν το χριστιανισμό για πρώτη φορά στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αι., το Παρίσι δέχεται συχνά την Παγκόσμια Έκθεση, που σημαδεύει έντονα την πρωτεύουσα. Ο Πύργος του Άιφελ εγκαινιάστηκε για την Έκθεση του 1889(εκατό χρόνια της Γαλλικής επανάστασης), το μετρό γι΄αυτή του 1900. Ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από το 1940 έως το 1944.Στις 25 Αυγούστου 1944 η άφιξη του δεύτερου τάγματος τεθωρακισμένων του στρατηγού Λεκλέρκ σήμανε και το τέλος της κατάληψης τα πρωτεύουσας ,χωρίς να σημειωθούν παραπάνω ζημιές, καθώς ο στρατηγός απαιτούσε την καταστροφή του Παρισιού.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η γαλλική πρωτεύουσα έχει μεγάλο αριθμό ιστορικών και θρησκευτικών κτιρίων, πάρκων και θεάτρων. Στο Παρίσι βρίσκονται περίπου 160 μουσεία, 200 μόνιμες εκθέσεις τέχνης, 100 θέατρα, 600 κινηματογράφοι. Η προσφορά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει κονσέρτα, εκθέσεις, φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, επιδείξεις μόδας αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις. Το Ανάκτορο Φονταινεμπλώ μπήκε το 1979 στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και το ίδιο συνέβη με το παλάτι των Βερσαλλιών το 1981 και την όχθη του ποταμού Σηκουάνα το 1991.

ΘΕΑΤΡΟ

Τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας βρίσκονται στο Παρίσι. Το Γαλλικό θέατρο είναι το εθνικό θέατρο με κλασσικό περιεχόμενο κυρίως. Ιδρύθηκε το1680 και εκεί παίζονται κατεξοχήν τα έργα του Μολιέρου. Υπάρχει επίσης και η Όπερα του Παρισιού, η οποία ιδρύθηκε το 1875, καθώς και το θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Το Παρίσι βρίθει μουσείων κι εκθεσιακών χώρων που καλύπτουν πληθώρα θεμάτων και ιστορικών περιόδων. Επιχειρώντας μια αναφορά στα πιο σημαντικά

-το παγκοσμίως γνωστό μουσείο του Λούβρου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 1791, περιλαμβάνει πάνω από 30.000 εκθέματα από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αι. Πριν γίνει μουσείο ήταν βασιλική κατοικία και σήμερα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Παρισιού.

-Το Μουσείο Ορσέ , παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός που ανακασκευάστηκε το 1986 για να στεγάσει αντικείμενα γαλλικής τέχνης της χρονικής περιόδου1848-1914 φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή ιμπρεσιονιστικών έργων, καθώς και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προαιρετικές εκθέσεις.

-το κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, ή Μπωμπούρ ή Εθνικό κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού γνωστό για τη νεωτεριστική του κτίσθηκε το 1977 και στεγάζει σύγχρονα έργα τέχνης.

-Το Γκραν Παλέ πρωτοάνοιξε στην παγκόσμια Έκθεση το 1900.Μέσα στο μουσείο βρίσκονται κυρίως πίνακες ζωγραφικής. Δίπλα αλλά ενσωματωμένο στο μουσείο, βρίσκεται ένα δεύτερο Μουσείο, αυτό της Φυσικής Ιστορίας.

-Το μουσείο Παμπλό Πικάσο είναι αφιερωμένο, όπως το λέει και ο τίτλος του, στο μεγάλο Ισπανό ζωγράφο. Εκτίθενται περίπου 250 έργα του Πικάσο, πίνακες αλλά και γλυπτά.

-Το πάρκο της Βιλέτ, στο οποίο βρίσκονται τα μουσεία της

«πόλης της μουσικής’ και της ‘Πόλης των επιστημών και βιομηχανίας» με την τεραστίων διαστάσεων κινηματογραφική αίθουσα Ζεόντ(οθόνη 1000μ)

_το μουσείο Ροντέν, με το συμπαθέστατο κήπο, που φιλοξενεί έργα του διάσημου γλύπτη.

-το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού, όπου φιλοξενούνται έργα των Σεζάν, Πάμπλο Πικάσο κ.α.

-το Μουσείο της Όπερας, το Palais Garnier που κατασκευάστηκε από το Ναπολέοντα τον 3ο.
-το Μουσείο των Τεχνών και επιτηδευμάτων (Musée des Arts et Métiers.

ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΑ

Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων(Avenue des Champs Elysées)είναι πιθανόν η πιο διάσημη λεωφόρος του κόσμου. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα και το μήκος της τα 2 χιλιόμετρα, ξεκινά από την πλατεία

Κονκόρντ(Place de la Concorde)και τερματίζει στην περιοχή της πλατείας Place Charles-de-Gaulle(Place de l’Étoile), όπου και η Αψίδα του Θριάμβου.

Ο πύργος του Άιφελ είναι το ορόσημο της πόλης και η ψηλότερη κατασκευή της, με ύψος 324μ.(μαζί με την κεραία).Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1887 και ολοκληρώθηκαν το 1889.Στην αρχή είχε σχεδιαστεί για προσωρινή μόνο χρήση για την παγκόσμια έκθεση του1889 αλλά ο τεράστιος και εκκεντρικός Πύργος εντυπωσίασε τόσο πολύ ώστε αποτελεί σήμερα σύμβολο τόσο του Παρισιού όσο και της Γαλλίας. Δέχεται πάνω από 6.000.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ το 2002 συμπλήρωσε συνολικά 200.000.000 επισκέπτες από τότε που κατασκευάστηκε.

Η Αψίδα του Θριάμβου(Arc de Triomphe),με ύψος 50μ.και μήκος 45μ.κατασκευάστηκε με εντολή του Ναπολέοντα. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1806 και η Αψίδα εγκαινιάστηκε το 1836 από το βασιλιά της Γαλλίας Λουί Φιλίπ.

Η Σορβόννη είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο βόρεια των ‘Αλπεων. Ιδρύθηκε το 13ο αι.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο Παρίσι υπάρχουν πάνω από 10.000 εστιατόρια. Το Μουλέν Ρουζ χτίστηκε το 1889.Το όνομα του καμπαρέ σημαίνει «Κόκκινος Μύλος» που είναι το σήμα κατατεθέν του.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων(Notre Dame de Paris) είναι ένας από τους αρχαιότερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης. ΄Αρχισε να κτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345. Οι δύο πύργοι του έχουν ύψος 69 μέτρα καθένας, ενώ το μήκος όλης της εκκλησίας φτάνει τα 130 μέτρα και το πλάτος της τα 45 μέτρα. Συνολικά έχει χωριτικότητα 9.000 ατόμων.

Η εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου(Saint Sulpice). Η σημερινή εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1649 και ολοκληρώθηκε τον 18ο αι.

Η βασιλική της Ιερής Καρδιάς(Basilique de Sacré Coeur)είναι ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο λόφο της Μονμάρτης, στο υψηλότερο σημείο της πόλης. Άρχισε να χτίζεται το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1914.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

H πόλη διαθέτει πυκνό δίκτυο μετρό, το οποίο συνδέεται με προαστιακά δίκτυα(RER)και περιφερειακά δίκτυα. Διαθέτει επίσης σιδηροδρομική σύνδεση με όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. Περιβάλλεται από πυκνό δίκτυο αυτοκινητόδρομων, οι οποίοι τη συνδέουν με κάθε σημείο της επικράτειας. Διαθέτει, επίσης, δύο διεθνή

Αεροδρόμια, το παλαιότερο Ορλί(Paris Orly),στα νότια της πόλης και το νεότερο Διεθνές Αεροδρόμιο Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ(Paris Charles de Gaulle)στα βόρεια, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης. Το παλαιότερο αεροδρόμιο του Μπουρζέ(Le Bourget)δε χρησιμοποιείται πλέον από αεροπορικές εταιρείες.

ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Το Παρίσι, όπως και το Λονδίνο, είναι μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με πολλούς πράσινους χώρους: πάρκα, κήποι, δάση στολίζουν την ατμόσφαιρα της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι μεγαλύτεροι χώροι πρασίνου είναι τα δάση Bois de Vincennes και Bois de Boulogne, οι οποίοι καλύπτουν μια έκταση περίπου 10τ.χιλ. και 8,5τ.χιλ. και βρίσκονται στο νοτιοανατολικό και δυτικό άκρο του Παρισιού αντιστοίχως. Και τα δύο δάση περιλαμβάνουν ιππόδρομο, νησάκια, λίμνες, κήπους και άλλους πόλους έλξης,για παράδειγμα το ζωολογικό κήπο του Βενσέν(Vincennes) ή το μουσείο επιστημών Exploradome στη Βουλώνη.

΄Αλλοι σημαντικοί χώροι πράσ ινου είναι οι φημισμένοι κήποι του

Λουξεμβούργου που περιλαμβάνουν και το Ανάκτορο του Λουξεμβούργου, ο Βοτανικός κήπος, με διάφορα μουσεία(μουσείο Φυσικής Ιστορίας)και θερμοκήπια και με έναν από τους πιο παλιούς ζωολογικούς κήπους στον κόσμο, η περιοχή Tuileries, με το Ανάκτορο του Κεραμεικού, το πάρκο Buttes-Chaumont,το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια μικρή σπηλιά, το πάρκο Parc de la Villette με το περίφημο Cité des Sciences et de l’Industrie,τα πάρκα Monceau και Montsouris και πολλοί άλλοι χώροι πρασίνου.

Ωστόσο και εκτός του Δήμου του Παρισιού(Ville de Paris),στην ευρύτερη περιοχή της πόλης συναντά κανείς αξιόλογους και μεγάλους χώρους πρασίνου:το δάσος του Μεντόν, με έκταση 1.100εκτάρια και στεγάζει

Άγρια πανίδα, όπως αλεπούδες και αγριογούρουνα. Σε αυτό υπάρχει επίσης και το Αστεροσκοπείο της Meudon, ένα από τα πιο σημαντικά αστρονομικά κέντρα στον κόσμο.

ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα του Παρισιού είναι εύκρατο μεσογειακό, δηλαδή έχει ήπιους, υγρούς χειμώνες, θερμά, ξηρά καλοκαίρια και αρκετές βροχοπτώσεις.

Αξιοθέατα στο Παρίσι

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ DISNEYLAND ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ???

The Complete Enchanted Tour - Disneyland Park Paris [MOVIE]

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ!!!!

ΦΡΑΝΚ ΡΙΜΠΕΡΙ από τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΕΡΑΜΜΥΔΑ

Big image

Η καριέρα του Ριμπερί ξεκίνησε το 1989 ως νεαρός παίκτης στην τοπική ομάδα της πόλης του, την Κοντί Μπουλόν.

Εγκατέλειψε την ομάδα ύστερα από εννέα χρόνια για να πάει στην επαγγελματική Λιλ, αλλά αποχώρησε ύστερα από εννέα

Χρόνια καθώς συνάντησε δυσκολίες στην προσαρμογή του. Το 1999, ο Ριμπερί πήγε στην ΟΣ Μπουλόνι, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Περνώντας δύο επιπλέον σεζόν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Γαλλίας με δύο διαφορετικές ομάδας(Αλές και Μπρεστ),το 2004, ο Ριμπερί πραγματοποίησε τη μεταγραφή του στην ομάδα της Λιγκ 1 ΦΚ Μετς. Μετά από έξι μήνες με την ομάδα, ο Ριμπερί μετακόμισε στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2005 για να φορέσει τη φανέλα της Γαλατασαράι όπου και κατέκτησε το Κύπελλο Τουρκίας. Μετά από έξι μήνες στην Γαλατασαράι εγκατέλειψε την «πολυεθνική» ομάδα της Πόλης με προορισμό τη Γαλλία και την ομάδα της Μαρσέγι. Ο Ριμπερί πέρασε δύο σεζόν στην ομάδα βοηθώντας τους Marseillais να φτάσουν στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας δύο συνεχόμενες σεζόν. Το 2007, ο Ριμπερί μεταγράφηκε στη γερμανική Μπάγερν Μονάχου για το ποσό ρεκόρ για τον Βαυαρικό σύλλογο των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη Μπάγερν, έχει κατακτήσει το νταμπλ στη Γερμανία δύο φορές: τις σεζόν 2007-2008 και 2009-10.Το 2010, ο Ριμπερί βοήθησε σημαντικά την ομάδα να φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2010, αλλά δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε αυτόν τον αγώνα λόγω τιμωρίας.

Ο Ριμπερί είναι επίσης διεθνής με την Εθνική Γαλλίας. Προτού αγωνιστεί με την ανδρική εθνική ομάδα, αγωνίστηκε με την ηλικιακή κατηγορία των U-21. Σε ανδρικό επίπεδο, ο Ριμπερί έχει εκπροσωπήσει την εθνική ομάδα της χώρας του σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και στα UEFA Euro 2012.Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της χώρας του το Μάιο του 2006 απέναντι στο Μεξικό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

ΝΟΥΜΕΡΟ ΦΑΝΕΛΑΣ 9

ΟΝΟΜΑ FRANCK RIBERΥ

EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΟΜΑΔΑ Συ μμ. (Γκ.)

2000-2002 ΟΣ Μπουλόν 28 6

2002-2003 Ολιμπίκ Αλές 19 1

2003-2004 Σταντ Μπρεστουά 35 3

2004-2005 ΦΚ Μετς 20 1

2005 Γαλατασαράι 14 0

2005-2009 Ολιμπίκ Μαρσέιγ 60 1

ΚΑΡΙΜ ΜΠΕΝΖΕΜΑ από το ΘΟΔΩΡΗ ΤΣΑΝΑΚΑΛΙΩΤΗ

Big image

Ο Καρίμ Μπενζεμά γεννημένος στις 19 Δεκεμβρίου 1987 στη Λυών της Γαλλίας, είναι

Γάλλος ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την Αλγερία. Αγωνίζεται ως κεντρικός επιθετικός

στη Ρεάλ Μαδρίτης και είναι διεθνής με την Εθνική ομάδα της Γαλλίας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΗΜ.ΓΕΝΝΗΣΗΣ 19ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1987

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΥΨΟΣ 1,84μ.

ΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

ΟΜΑΔΑ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

ΝΟΥΜΕΡΟ ΦΑΝΕΛΑΣ 9

ΟΜΑΔΕΣ ΝΕΩΝ ΣΚ ΜΠΡΟΝ ΤΕΡΑΙΓΙΟΝ/ΛΥΩΝ

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΛΙΜΠΙΚ ΛΥΩΝ/

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΑΛΛΙΑΣ

2005,2006,2007,2008

ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΑΛΛΙΑΣ 2008

ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ 2006,2007

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ /ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ 2011

le francais pour toujours από το ΘΟΔΩΡΗ ΝΤΑΚΟΥΡΗ

Big image

Οι πανηγυρισμοί στο NBA για την ομάδα του Τόνι Πάρκερ. Μετά από τον 5Ο τελικό στο San Antonio με συγκίνηση ο Τόνι Πάρκερ λέει ότι αφιερώνει αυτή τη νίκη στην ομάδα του.

Ο Τόνι Πάρκερ με αυτά τα μυθικά τρίποντα δίνει στην ομάδα του άλλη μια κούπα.

Όταν η ομάδα του , πήρε στα χέρια της την κούπα όλοι ήταν όρθιοι και τον χειροκότησαν.

Ο Τόνι δήλωσε ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε και όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι έκανε για την ομάδα του εκείνος απάντησε «η ομαδική δουλειά» και λέγοντας αυτά τα λόγια έφυγε συγκινημένος!!!

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Le regime cretois από το ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΝΗ

Big image

Le régime crétois ou régime méditerranéen est le reflet du mode de vie des habitants du bassin méditerranéen de la Grèce, la Crète…qui utilisent de l’ huile d’ olive dans leur alimentation. La mortalité cardio vasculaire des Crétois est plus basse que dans les autres pays. Ce régime est associé à la bonne santé et à la longevité. Il repose sur une alimentation saine, équilibrée, riche en fruits et légumes frais ou légumes secs et en céréales.

Aliments à éviter ou à réduire:

Le beurre, la margarine, le sucre, les viandes rouges, les produits laitiers à base de lait de vache.

Aliments autorisés:

le pain, l’ huile d’ olive, l’ huile de colza et soja, les céréales, les fruits crus, cuits ou secs, les herbes, les légumes, du poisson, un ou deux verres de vin par jour.

ΚΟΡΜΟΣ Ή ΜΩΣΑΙΚΟ από την ΕΡΓΙΝΑ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥΡΑ

Ο Κορμός ή αλλιώς μωσαϊκό σοκολάτας, είναι ένα από τα γλυκά παντός καιρού! Γρήγορο στην εκτέλεση με εγγυημένα γευστικά αποτελέσματα

Υλικά(Σερβίρει10 άτομα)

250γρ.μαργαρίνη

1φλ.ζάχαρη άχνη

6κ.σούπας κακάο

5κ.σούπας κονιάκ

250γρ.μπισκότα πτι μπερ

100γρ.καρύδια τριμμένα(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη, αρχίζουμε και προσθέτουμε το κακάο, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σπασμένα πτι-μπερ και προαιρετικά τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε πάλι

Αφήνουμε το μείγμα σοκολάτας-μπισκότο να κρυώσει και απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο.

Τυλίγουμε τον κορμό σοκολάτας σε ρολό(όσο περισσότερο ομοιγενές γίνεται) και τον αφήνουμε να κρυώσει(καλύτερα κατάψυξη).

Σημειώσεις συνταγής

Ο κορμός σοκολάτας είναι ένα από τα κλασσικά γλυκά που αρέσουν σε όλους

Ο κορμός σοκολάτας σερβίρεται σε φέτες, σε θερμοκρασία δωματίου.

LES ΑLIMENTS PRÉFÉRÉS DES FRANҪAIS Από το ΔΑΜΙΑΝΟ ΚΛΑΔΗ

Big image
coq au vin

la viande dans le vin rouge avec du beurre et du lard

et un dessert mille-feuilles

Big image
De la pâte feuilletée avec de la crème et saupoudrée de sucre

ΦΟΝΤΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Από την ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Big image

INGRÉDIENTS

200gr de chocolat

100gr de beurre

100gr de sucre

5 oeufs

4 cuillères à soupe rasés de farine

Préparation

Faire fondre le chocolat et le beurre au bain marie à feu doux ou au microondes

sur le programme “décongélation”.

Quand c’est bien fondu, ajouter les jaunes d’oeufs. Bien battre.

Ajoutez ensuite le sucre et la farine, puis incorporez les blancs d’oeufs

Montés en neige bien fermes. Bien graisser et fariner un moule .

Cuire à four moyen(180c environ) pendant 20min.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

INDILA-S.O.S (GREEK SUBS)

από τη ΜΑΡΣΕΛΑ ΛΑΛΑ τη ΓΙΩΤΑ ΑΣΒΕΣΤΑ και το ΘΩΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

INDILA- S.O.S.
C'est un S.O.S., je suis touchée, je suis à terre !
Entends-tu ma détresse, y a-t-il quelqu'un ?
Je sens que je me perds...
J'ai tout quitté, mais ne m'en veux pas
Fallait que je m'en aille je n'étais plus moi
Je suis tombée tellement bas
Que plus personne ne me voit
J'ai sombré dans l'anonymat
Combattu le vide et le froid, le froid
J'aimerais revenir, j'n'y arrive pas
J'aimerais revenir
Je suis rien, je suis personne
J'ai toute ma peine comme royaume
Une seule arme m'emprisonne
Voir la lumière entre les barreaux
Et regarder comme le ciel est beau
Entends-tu ma voix qui résonne (qui résonne) ?
C'est un S.O.S., je suis touchée, je suis à terre !
Entends-tu ma détresse, y a-t-il quelqu'un ?
Je sens que je me perds...
Le silence tue la souffrance en moi
L'entends-tu ? Est-ce que tu me vois ?
Il te promet, fait de toi
Un objet sans éclat
Alors, j'ai crié, j'ai pensé à toi,
J'ai noyé le ciel dans les vagues, les vagues
Tous mes regrets, toute mon histoire
Je la reflète
Je suis rien, je suis personne
J'ai toute ma peine comme royaume
Une seule arme m'emprisonne
Voir la lumière entre les barreaux
Et regarder comme le ciel est beau
Entends-tu ma voix qui résonne (qui résonne)
C'est un S.O.S., je suis touchée, je suis à terre !
Entends-tu ma détresse, y a-t-il quelqu'un ?
Je sens que je me perds...
C'est un S.O.S., je suis touchée, je suis à terre !
Entends-tu ma détresse, y a-t-il quelqu'un ?
Je sens que je me perds...
Finał - Indila - Dernière Danse - 8. edycji Must Be The Music

H ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΟΔΑ