IT-relaterad brottslighet

IT-relaterad brottslighet förvärvar en ny vinkel

Cyber crime är på uppgång i Visakhapatnam. Staden har fått tvivelaktiga skillnaden av att vara rankad som den andra staden efter Bangalore i landet, i IT-relaterad brottslighet.


Hittills har har brottet varit mestadels relaterade till e-missbruk och bedrägerier online jobb och lotteri.


Men de senaste brott begåtts av tre anställda en outsourcing företag som associeras med en stor privat bank hade gett den en ny dimension.


Anklagat åtalades dupera en person genom att lova honom att få tillbaka det belopp som han hade förlorat i en avvecklad livförsäkring med privat bank.


De påstås övertygade om personen du remitterar en summa av Rs.12,000 i kontot för en av åtalade.


Enligt Cyber Crime inspektör K. Maud Rao är detta ett vanligt arbetssätt i New Delhi.


"I huvudstaden finns det några bedrägliga företag som sysslar med endast den här typen av brott. De kallar upp godtrogna människor, särskilt de som har avbrutit sina försäkringar, och lura dem till att betala en rejäl summa. Man tror att bluff i Delhi är i storleksordningen Rs. 90 crore, "sade han.


Ytterligare biträdande kommissionär för polisen (crime) S. Varada Raju sade gärningsmännen verkar ha plockat upp "Delhi modellen." Ge några tips, sade ADCP, "aldrig hysa några samtal eller e-post med ett sådant förslag. Det är alltid bättre att förhandla direkt med banken eller försäkringsbolaget. Det kan ta lite tid, men man ska inte bli lurad, säger Mr Varada Raju.


Staden växer snabbt och det är på gränsen till att beviljas statusen "metro".


Och tillsammans med sin tillväxt, brottslighet förväntas öka, biträdande kommissionär för polisen M. Srinivasulu har sagt.


Men han var snabb att lägga till att det var dags folk bli mer vaksamma och spelade en viktig roll i att stävja brott.


"Ett bra partnerskap bör knyta upp mellan invånare och polisen. Först då polis kommer att bli mer effektiva,"sade han.


Och det verkar att en stad guld handlare föreningen redan har tagit ledningen.


På tisdag spelade föreningens medlemmar en nyckelroll i att hjälpa en staden polisen gripandet fyra medlemmar i ett gäng, som åtalades göra inbrott hus.


"Det är på föreningens tips att vårt team har lyckats gripa misstänkte. Och detta bör fortsätta,"sade biträdande kommissionär för polisen (crime) J. Elin.