DE HUID

Het grootste orgaan van ons lichaam

Onze regenjas

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Het ademt, is waterdicht , en beschermd ons tegen schadelijke dingen van buitenaf. Sommige plekken hebben een dun laagje ( oogleden ) en sommige een dikke laag ( voetzolen ).

Lagen van de huid

De opperhuid is de buitenste laag en bestaat uit cellagen. De onderste laag is de moederlaag en deze bevat moedercellen. Deze splitsen zich en bewegen naar de oppervlakte. Hier worden ze platter , ze verhoornen, sterven en verdwijnen als schilfers. Zo'n reis duurt drie á vier weken.

De lederhuid bestaat uit bindweefsel. In de lederhuid bevinden zich zweet, huidvet en geurafscheidende klieren. De talgklieren eindigen in haarzakjes met haren en vetafscheiding. Deze laag bevat ook bloedvaten en zenuwuiteinden.

Weetje: Een natuurlijke facelift

De spieren van je wangen, ogen, mond en voorhoofd worden versterkt door gekke bekken te trekken. Deze regelmatige gezichtsgymnastiek zorgt ervoor dat de spieren in je gezicht groter worden en je huid weer opvullen. Hierdoor word het allemaal weer wat strakker. Tevens zorgt het voor een betere doorbloeding en zie je er gezond uit.

Functies van de huid

Een belangrijke functie is regelen van de temperatuur van het lichaam. Als het te warm wordt gaan de poriën open en kunnen we zweten. De zweetklieren kunnen op een warme dag wel 5 liter vocht produceren. Het zweet koelt door verdamping de huid af. De talgkliertjes in de huid produceren vet. Zenuwuiteinden zorgen ervoor dat we kunnen tasten en waarschuwen ons voor pijn. Ook belangrijk is de functie voor het aanmaken van vitamine D bij zonlicht.

Verbranding van de huid

Brandwonden worden, afhankelijk van de diepte in verschillende gradaties onderverdeeld. De diepte (graad) van het brandwond hangt af van de temperatuur, de tijd dat de huid blootgesteld wordt aan die temperatuur en de oorzaak. Heetwaterverbrandingen en steekvlamverbrandingen zijn doorgaans tweedegraadsverbrandingen, vlamverbrandingen zijn doorgaans derdegraads.

Wanneer de huid verkoold is wordt er gesproken over een vierdegraads verbranding.

Kleur van de huid

De kleur vertelt ons hoe de toestand van ons lichaam is. Als we het warm hebben is de huid rood en als we schrikken trekken we wit weg. Een gele huid ontstaat bij een leveraandoening. Een blauwe huid komt voor bij sommige longziekten of hartafwijkingen. Dit komt door zuurstof tekort in de huid. Bleek kunnen we worden door bloedarmoede, we hebben dan niet genoeg ijzer in ons lichaam.

De huidskleur ontstaat door pigment. Hoe blanker je bent hoe minder pigment, je loopt dan een grotere kans om te verbranden in de zon.

Weetje: Zonnesteek

Bij een zonnesteek heeft je lichaam moeite om zich snel aan te passen aan de warmere temperatuur. Het lichaam stopt met transpireren en de lichaamstemperatuur kan dan heel hoog oplopen. De enige remedie is KOELEN!

De nagel

De nagel is eigenlijk een dood weefsel. Het is een hoornplaatje dat in de nagelriem steekt. Doordat de cellen blijven verhoornen groeit de nagel. En schuift steeds verder naar buiten.

Haren

Haren groeien in de haarzakjes. Ze groeien vanuit de haarwortel en worden gevoed door het bloed. Iedere volwassene heeft zo'n 120.00 haren op het hoofd. Roodharigen iets minder, blondharigen iets meer. Het zichbare haardeel heet de schede. Een cilindrische schede zorgt voor steil haar, een ovale schede voor krullend of golvend haar een een platte of niervormige schede voor kroeshaar. Een schedelhaar groeit gemiddeld 1,25 cm per maand, met soms een rustperiode tussendoor.


Big image

Weetje: Water in je lichaam

Als je je gewicht vermenigvuldigd met 0.6 dan weet je ongeveer hoeveel water er in je lichaam zit.

Opdracht: Gekke bekken trekken