De Franse keuken

Door: Anne & Maya

Eetgewoontes

Eten is in Frankrijk één van de belangerijkste dingen. Voor de fransen is een maaltijd niet alleen om de honger te stillen, maar ook om samen te zijn, met elkaar te praten en te ontspannen. na de maaltijd is met een glas wijn alles bespreekbaar en kan om iedere gunst gevraagd worden. de fransen eten drie of vier keer per dag.

De maaltijden

Het ontbijt (Le petit déjeuner)

Het ontbijt van de Fransen bestaat meestal uit een klein kopje zwarte koffie waarin ze soms wat brood soppen. Kinderen drinken meestal melk of warme chocolademelk. Landarbeiders gaan rond acht uur weg van hun werk om op de boerderij een flink ontbijt te nuttigen met brood, vlees, worst enz. In de stad ontbijten de fransen meestal onderweg of in een café. Dit is vaak stokbrood of een croissant, met boter en jam.

De lunch (Le repas)

Zowel ‘s middag als ‘s avonds eten de Fransen warm. Buiten de grote steden eet men tussen de middag vaak thuis. Meestal is er soep en vaak een hardgekookt ei met mayonaise en rauwkost. Ook een tosti behoort tot de mogelijkheden. Op zondag lunchen de meeste Fransen uitgebreid met de hele familie.
Mensen in de steden met een kantoorbaan eten in bedrijfskantines waar complete lunches worden geserveerd. En kinderen eten tussen de middag in schoolcafetaria’s.
dit is een franse uiensoep

Het vieruurtje (Le goûter)

de fransen eten pas 's avonds laat rond 20.00, daarom word er rond 16.00 nog taart en goekjes gegeten en wat gedronken.

Het avondeten (Le diner)

In de stad is het avondeten de hoofdmaaltijd van de dag. Om de eetlust op te wekken, drinken de fransen vaak pastis, dit is een anijsdrank die wordt toegevoegt aan water. De hoofdmaaltijd bestaat uit ten minste drie, maar meestal vier gangen:


Het voorgerecht (L’entrée of hors d’oeuvre)
Hierbij vind je verschillende soorten soepen, rauwkost (crudité), eiergerechten of koud vlees (charcuterie), zoals ham of paté.

Het hoofdgerecht (Le plat principal)
Het hoofdgerecht bestaat uit vlees, vis en/of schelpdieren en schaaldieren met twee soorten groenten. Aardappels zien de Fransen ook als groente. Bijgerechten kunnen bestaan uit rijst of pasta. Brood is ook van belang bij het hoofdgerecht.

Het kaasplankje (Le fromage)
Na het hoofdgerecht wordt vaak een kaasplankje geserveerd met 3 of 4 kaassoorten.

Het nagerecht (dessert)
Na het kaasplankje nemen de fransen nog een toetje zoals een sorbet of gebakje, bijvoorbeeld tarte tatin, een klein appelgebakje. Een andere bekend Frans nagerecht is mousse au chocolat.


Op het platteland, waar de fransen ‘s middags het hoofdmaaltijd nuttiggen, noemt men het avondmaal le souper. Het bestaat uit een lichte maaltijd met wat sla, soep en brood.

Bij de warme maaltijd wordt altijd mineraalwater en natuurlijk wijn gedronken. De Fransen hebben bij elk gerecht wel een geschikte wijn. Kinderen krijgen soms wijn die is aangelengd met water.

De vier gebieden

In frankrijk kun je de franse keuken in vier gebieden opsplitsen.

- Noordwest Frankrijk

- Zuidwest Frankrijk

- Zuidoost Frankrijk

- Noordoost Frankrijk

Noordwest Frankrijk

In de keuken van het noordwesten van Frankrijk worden veel boter, room en appels gebruikt.


Zuidwest Frankrijk

Wijn is de specialiteit in dit gebied, vooral Bordeaux staat hierom bekend. ook gebruiken ze hier veel eendenvet en pens.

Zuidoost Frankrijk

In deze keuken worden veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt. Dit is om alles goed op smaak te brengen.

Noordoost Frankrijk

Dit gebied is afgeleid van de Duitse keuken. Hierin worden reuzel, worsten, bier & zuurkool gebruikt.