Zindelijkheidstraining

Kaya Todorovic, A14DV

Een zindelijke kat

In de natuur zijn katten al hele zindelijke beesten. Ze doen hun behoeftes in zand of aarde en begraven deze. Ook in de kattenbak gaan zij zo te werk. Jonge katten leren veel door hun moeder na te doen. Als zij hun moeder naar de kattenbak zien gaan, zullen zij dat gedrag al snel overnemen. Meestal kunnen kittens pas worden weggehaalt als zij 16 weken oud zijn. Als zij te vroeg worden weggehaalt bij de moeder dan missen zij dit leerproces en zullen ze eerder problemen vertonen met de zindelijkheid.

Wat te doen met een niet zindelijke kat

Het zindelijk maken van een kitten is vrij gemakkelijk. Of ze leren het van de moeder of je schuift ze een bak toe met een lage rand en de kitten zal hier al snel zelf gebruik van gaan maken. Soms is dit niet het geval. Er kunnen zelfs zindelijkheidsproblemen voorkomen bij oudere katten.


De meest voorkomende oorzaken zijn:

- Een vuile kattenbak

- Stress

- De kat is ontklauwd

- Het grind

- Slechte zindelijkheidstraining

- De plek


Een vuile kattenbak

Als de bak vuil is zal een kat minder graag erin gaan en zal hij zijn behoeften ergens anders doen. Een oplossing hiervoor is om dagelijks hoopjes te verwijderen en om de twee weken de gehele bak te verschonen.


Stress

De meeste zindelijkheidsproblemen bij een kat komen voor uit stress. Als een kat stress heeft kan hij dit uiten in gedragsproblemen. De stress kan komen door de komst van een nieuwe kat of veranderingen in huis. Dit kan een kwestie zijn van gewenning maar soms ligt het probleem dieper.


De kat is ontklauwd

Als een kat ontklauwd is dan zijn de nagels weggehaald. Dit kan in het begin erg pijnlijk zijn voor hem/haar en als hij/zij dan door grind moet graven kan dit onprettig zijn. Daarom kunnen zij nadat zij ontklauwd zijn soms de kattenbak liever willen vermijden. Zachter grind met een zachtere bak kunnen een oplossing zijn


Het grind

Het grind kan een grote rol spelen bij de zindelijkheid. Als de kat het grind niet fijn vind zal hij niet naar de kattenbak gaan. Het kan onprettig ruiken, te stoffig zijn of soms zelfs pijn doen aan de pootjes. Door een ander grind te gebruiken kan de kat weer naar de kattenbak gaan.


Slechte zindelijkheidstraining

Katten die te vroeg bij de moeder zijn weggehaalt zullen sneller zindelijkheids problemen vertonen. Ze kunnen opnieuw getraind worden door veel herhaling. Ze moeten weten waar de bak is, hij moet toegankelijk zijn en na afloop moeten ze door hebben dat ze iets goeds hebben gedaan.


De plek

De plek van de kattenbak is erg belangerijk. Als deze naast het voederbakje of naast een machine staat die veel lawaai maakt dan zal de kat liever niet naar de kattenbak gaan. Midden in de woonkamer zal hij ook niet erg prettig vinden. Een rustige, afgelegen plek werkt het beste voor de kat.

http://www.youtube.com/watch?v=Utm6tecr1yE

Vragen

1. Noem drie oorzaken waarom je kat niet naar de kattenbak zou willen gaan.

2. Na hoeveel weken kan je een kitten het beste weg halen bij de moeder?

3. Wat kan er mis zijn met de plek van de kattenbak?

4. Noem een nadeel van een open kattenbak.

5. Wat kun je doen als er sprake is van slechte zindelijkheidstraining?