Het ontstaan van de Alpen

door Puck en Yannick

De Alpen

De Alpen zijn een gebergte. De Alpen zijn heel groot. Het gebergte strekt zich uit over acht landen: Oostenrijk, Italie, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Slovenie, Liechtenstein en Monaco.

Gebergtevorming in de Alpen

Er zijn veel grote bergketens, zoals bijvoorbeeld de Alpen. Alle gebergten zijn gevormd door krachten van binnenin de aarde. Dat soort krachten noem je ook wel endogene krachten. Een gebergte ontstaat altijd aan de rand van platen. Als er twee continentale platen tegen elkaar botsen ontstaan er plooien in het aardoppervlak doordat de gesteentelagen tegen elkaar aangedrukt worden. De Alpen zijn ook op deze manier ontstaan. Dit soort bergen noem je plooiingsgebergten.

Verwering in de Alpen

Verwering wat is dat?


Gebergten zijn heel erg hard, maar onder invloed van het weer en de plantengroei kan het gesteente langzaam afbrokkelen. Dit noemen we verwering.Er zijn drie soorten verwering:

1. mechanische verwering

2. biologische verwering

3. chemische verwering


In de Alpen heb je vooral mechanische verwering. Door temperatuurverschillen brokkelt gesteente brokkelt uit elkaar dit komt door temperatuur verschillen. als een rotsblok warm word, zet het uit.

als het weer afkoelt krimp het gesteente weer, zo ontstaan op den duur kleine barstjes in het gesteente en brokkelt het langzaam uit elkaar.

ook kan het door vorst komen, wanneer er in de winter in de kleine scheurtjes in het gesteente water komt, bevriest dat. bevroren water zet uit, dus de scheur wordt met kleine maten groter.Wanneer dit vaak gebeurt brokkelt het gesteente af.

Het reliëf in de Alpen

Hoogteverschillen in het landschap noemen we reliëf.Er zijn vier verschillende reliëfsoorten:

1. Hooggebergte. Dat is de hoogste van alle vier. De meeste toppen van zo'n reliëf zijn hoger dan 1.500 meter.

2. Middelgebergte. De meeste toppen zijn tussen de 500 en 1.500 meter hoog.

3. Heuvelland. De meeste toppen zijn tussen de 200 en 500 meter hoog.

4. Laagland. Overal lager dan 200 meter.


Het hoogste punt van de Alpen heet de Mont Blanc. De top is 4808 meter!

Conclusie: De Alpen zijn een hooggebergte.