Notícies any 2013

Clara Lluansí, Anna Subirós i Laia Tremoleda

A- Judici d'Assange

El mes d'abril de 2013 WikiLeaks, va guanyar el cas judicial contra Visa.

L'empresa ha de pagar multes de milions per el bloqueig financer en el seu lloc web. El seu fundador, Julian Assange, que segueix tancat a l'Embaixada d'Ecuador a Londres, va dir que la decisió judicial era una victoria sobre l'intent de Washington de silenciar al portal líder en matèria de filtracions.

B- Bomba a la Marató de Boston

El dia 15 d'abril del 2013, hi va haver un atemptat terrorista, durant la Marató de Boston. Es va dur a terme cap a les 14:50 a Boylston Street, just abans de la línia de meta.

Van col·locar dos artefactes explosius de fabricació artesanal.

Aquest fet, va causar la mort de tres persones i de dues centes vuitanta-dos persones ferides.

C- Segrest a Cleveland


Fa una dècada Amanda Berry, Gina DeJesus i Michelle Knight van desaparèixer a Cleveland, Ohio (Estats Units). Després de buscar-les durant mesos sense resultats, la policia va tancar la investigació. Al maig del 2013, després de 10 anys de segrest, violacions i maltractaments s'han pogut alliberar.

Les noies van ser rescatades per Charles Ramsey, el veí del costat. El propietari de la casa, Ariel Castro va ser declarat culpable el dia 26 de juliol del 2013 i condemnat a cadena perpètua.

D- Descarrilament d'un tren a Galicia

El tren Alvia Madrid-Ferrol va descarrilar a Santiago de Compostela, Galicia, quan va agafar una curva a 190km/h en la qual no es pot circular a més de 80km/h. Aquest accident va provocar 140 ferits i 79 morts. És l'accident més greu a Espanya des del 1944.

E- Estafa de Bárcenas

A principis de 2013 es va descobrir la suposada comptabilitat en B del PP i els comptes a Suïssa del seu extresorer Luis Bárcenas, on va acumular fins a 47 milions d'euros. Bárcenas va negar durant mesos ser l'autor dels 'papers' que demostren el pagament de comissions il·legals per part d'empresaris i el cobrament de sobresous a diners en negre per part d'alts càrrecs del Partit Popular. Però el seu ingrés a la presó el 27 de juny demostra el contrari.
F- Fitxatje de Neymar pel Barça

El Barça va pagar al Santos, DIS i Tesia 17,1 milions d'euros per el cent per cent de drets sobre el jugador de futbol Neymar. La venta del jugador es va aprobar el 18 de juny en la reunió del Consell Deliberatiu del Santos.


G- Declaració de Gibraltar

Després de mesos de conflicte entre Espanya i el Regne Unit per la possesió de Gibraltar, el 9 d'octubre del 2013, els dos països van pactar una "decisió de concens" sobre Gibraltar a la IVª comissió de la ONU.


H- Mort d'Hugo Chávez

El 5 de març del 2013, mor Hugo Chávez a l'Hospital Militar de Caracas després d'estar lluitant contra el seu càncer. Va ser el president de la República Bolivariana de Veneçuela durant 14 anys. Del 1997-2006 va formar part del partit Moviment Cinquena República i del 2007-2013 va formar part del Partit Socialista Unit de Veneçuela.


I- Incorporació de Croacia a l'UE

Croàcia va sol·licitar l'ingrés a la Unió Europea (UE) el 2003, i després de rebre la sol·licitud de recomanació positiva per part de la Comissió Europea, el Consell Europeu reunit a Brussel·les va acordar el 18 juny 2004 concedir l'estatus de país candidat. L'1 de juliol de 2013, Croàcia va passar a formar part de la Unió Europea, convertint-se així, en el seu 28è estat membre.

J- Judici José Bretón

L'11 de novembre del 2013 es va dur a terme l'últim judici del cas Bretón, acusat de segrestar i matar als seus dos fills, Ruth i José. El jutge el va declarar culpable de l'assesinat del seus fills i de maltractar a la seva exdona. La condemna és de 40 anys de presó.


K- Nou president a Kenya

Es diu Uhuru Kenyatta i és el president electe de Kenya després de guanyar uns comicis presidencials molt ajustats, ajustadíssims. Amb una espectacular participació del 86%, Kenyatta va aconseguir un 50,07% dels vots, és a dir, tan sols 0,7 punts, un grapat de vots, per sobre del límit del 50% necessari per guanyar. El seu rival Raila Odinga, qui va obtenir el 43% dels vots, assegura que aquests resultats han estat manipulats i anuncia recurs davant del Tribunal Suprem.L- Eclipsi de Lluna

L'eclipsi de Lluna penumbral va tenir lloc el 18 d'octubre de 2013 i va durar 3 hores 59 minuts i 6 segons.


M- Mort de Nelson Mandela

L'ex president d'Africa mor als 95 anys, el dia 5 de desembre del 2013. Ja feia tres mesos que estava hospitalitzat. La mor de Mandela va causar un gran impacte, ja que ha sigut un dels personatges més admirables de la història per el seu gran treball relacionat amb la igualtat i els drets humans.


N- Nadal guanya el trofeu de nº 1 del món

L'espanyol Rafael Nadal va recollir avui a la pista del O2 Arena de Londres el trofeu que l'acredita com a número 1 del món al final de 2013.


L'espanyol tanca l'any com a primer del rànquing per tercera vegada en la seva carrera, al final d'una temporada en què va reaparèixer després de set mesos fora de les pistes recuperant-se d'una lesió de genoll.


O- Oscars 2013

Els Oscars d'aquest any, 24 de febrer del 2013, han sigut molt renyits ja que totes les pel·lícules es mereixen guanyar. Tot i així van haver de triar-ne una per cada premi i aquí tenim una petita llista:


Millor pel·lícula: Argo

Millor actriu protagonista: Jennifer Lawrence, per "El lado bueno de las cosas"

Millor banda sonora: Mychael Danna, per "La vida de Pi"

Millor pel·lícula d'ocumental: "Searching for sugar man"

Millor curtmetratge: "Curfew"


P- Nombrament del Papa Francesc

Per primera vegada, l'església católica escull a un Papa llatinoamericà i jesuita. El cardenal argentí Jorge Mario Bergoglio es converteix en el Papa Francesc el dia 13 de març de 2013.

Q- Química

S'ha inventat la manera de poder mirar la quantitat de ferro que tens a la sang des del mòbil. Ho van inventar químics de la Universitat de Burgos el 20 de novembre del 2013.

R- Rescat a Xipre

El 20 de desembre de 2013, el comité executiu del Fons Monetari Internacional (FMI) va completar la segona revisió del programa de rescat a Xipre i va autoritzar el pagament immediat de 83,5 milions d'euros.


S- Guerra de Síria

El conflicte de Síria va començar al 2011. Arrel d'un atac de gas tòxic, que va passar el 21 d'agost de 2013, els països dels Estats Units es van preparar per un possible atac contra el territori de Síria. Per sort, es va aprovar una resolució diplomàtica del problema.


El 22 de desembre el Consell de Seguretat de la ONU, va aprovar una solució acordada per Rússia i els Estats Units d'eliminar les armes químiques a Síria.
T- Tancament de Canal9

L'únic canal públic de la televisió valenciana va ser tancat el mes de desembre del 2013, a causa de les retallades, segons Alberto Fabra, el president de la comunitat; deixant així, a tots els treballadors al carrer.

Una programació especial de 'resistència' va informar des de la pròpia televisió el tancament del canal 9. El tancament es va poder seguir en directe, perquè els treballadors no van parar d'emetre fins a l'últim instant, quan a les 12 i 19 minuts, es van tallar les emissions i el canal va anar a negres.
U- Urdangarin

Després d'anys i anys de corrupció d'Iñaki Urdangarin a través de la seva fundació Nóos, Urdangarin va ser descobert i imputat pels jutges. Aquest cas, pot implicar a la Casa Reial, ja que la infanta Cristina és la seva esposa i podria ser una de les col·laboradores de la fundació.V- Via Catalana per la Independència

El dia 11 de setembre de 2013, es va fer una cadena humana al llarg de tot Catalunya com a acte reivindicatiu per la Indepèndencia de la Nació.

Va tenir un gran èxit amb una participació d'aproximadament 1,1 milions de persones.W - Nova llei del ministre Wert

Anomenada, també, LOMCE. Va ser aprovada el 10 d'octubre del 2013. Aquesta llei va ser imposada per José Ignacio Wert Ortega amb només l'aprovació del PP, i diu així:

El govern adelantarà els diners del col·legi privat a les famílies que vulguin que els seus fills rebin un ensenyament en castellà i llavors se li descomtarà a Catalunya de la financiació educativa, per garantitzar el dret dels pares a triar la llengua en la que estudien els seus fills a les comunitats autònomes amb llengua cooficial.

X- Xina arriba a la Lluna

El 14 de desembre de 2013 Xina es va convertir en el 3er país en realitzar un viatje a la Lluna. Van portar a terme amb èxit el descens de la sonda no tripulada "Chang E3" a la superfície del satèl·lit terrestre.

Y- Videos més vistos de Youtube

Els 3 videos més vists de Youtube, aquest últim any 2013, han sigut:  1. Ylvis - The Fox (What Does the Fox Say?)
  2. Harlem Shake
  3. How Animals Eat Their Food

Z- Zara

El Zara i totes les botigues del grup tèxtil Inditex, el 12 de desembre del 2013, aposten per les macro-botigues. Ja no fan més botigues, sinó que les engrandeixen. Inditex opera ara a 6.249 locals diferents.


CONCLUSIÓ

Fent aquest treball, hem pogut descobrir notícies bastant rellevants, que ens havien passat per alt. Com per exemple, la incorporació de Croàcia a L'UE o l'arribada de la Xina a la Lluna.

A més a més, hem recordat notícies de principis d'any de les quals ja no en teniem constància.

I sobretot, ens hem adonat que la majoria de notícies que anàvem trobant a mesura que fèiem el treball eren negatives i ens va sobtar que quasi bé no en vam trobar cap de positiva.