Stress bij de kat

Alles over stress, inactiviteit bij de kat

Stress

Stress bij katten komt meer voor dan de meeste mensen denken. Deze stress is vaak de oorzaak van medische problemen die zichtbaar zijn, zoals kale plekken op de vacht en eetstoornissen. Wanneer de eigenaar van de kat naar de dierenarts gaat, dan krijgt de eigenaar vaak te horen dat er fysiek niets mis is met hun kat, of dat er geen duidelijke oorzaak te vinden is. Hierdoor blijft de stress vaak ongemerkt en word het niet opgelost. En dat is natuurlijk heel spijtig voor de kat zelf!

Symptomen van stress bij de kat

Stress bij de kat is moeilijk te herkennen maar er zijn toch een aantal symptomen om stress te herkennen. Er is vaak een combinatie van de symptomen die je kat vertoont.

De meest voorkomende symptomen zijn:

Sproeien: Als de kat zonder reden begint de sproeien en ook langtijdig kan dit een teken van stress zijn.

Abnormaal veel wassen: Als de kat zich ineens heel erg veel begint te wassen kan dit wijzen op stress. Soms ontstaan er zelfs kale plekken door het vele wassen.

Abnormaal weinig wassen: Je kat kan zich ook juist bijna niet verzorgen. Dit kan dan stress, of zelfs een teken van depressie zijn. De vacht van je kat kan er dan heel vies en grauw uit gaan zien.

Krassen: Krassen op ongebruikelijke plaatsen kan ook wijzen op stress.

Inactiviteit: Bij gebrek aan interesse en niet willen spelen, kan dit ook een teken zijn van stress.

Anti-sociaal gredrag: Soms houd de kat zich meer afzijdig van ander sociaal contact. Dit kan van sociaal contact met de eigenaar tot sociaal contact met andere katten of huisdieren gaan.

Eetstoonis: Nog een veelvoorkomend symptoom is het niet willen eten of juist erg veel willen eten.


Wat zijn de oorzaken van stress?

Angst: Als de kat constant of langdurig bang is dan kan dit leiden tot stress.

Dierenarts: Het herstelproces van een zware operatie kan de kat stress geven. 1 bezoekje kan geen kwaad.

Verandering: Verandering in het huis kan leiden tot stress. Een nieuw huisdier of een nieuw familielid kan zelfs mogelijk zijn.

Meer dan 1 huisdier: Als katten soms ruziën of hele tijd word belaagt door een ander huisdier, kan die zich niet meer prettig gaan voelen en dit kan leiden tot stress.


Behandeling voor stress bij de kat:

Dit zijn een paar tips die je kan proberen om de stress weg te nemen.


Rustige omgeving: Probeer het lawaai en de drukte te beperken en een rustige sfeer te creëren voor de kat. Hierdoor kan je je kat genoeg rust geven.

Medicatie: Er is medicatie voor huisdieren die stress hebben. Het neemt natuurlijk de oorzaak niet weg en het word ook niet vaak aangeraden door de dierenarts.

Aandacht: Als de kat om aandacht vraagt, geef het dan alleen als die erom vraagt. Niet de kat storen als hij/zij slaapt en zeker de kat niet laten schrikken.

Plekken voor kat om terug te trekken: Zorg ervoor dat er genoeg plaatsen in het huis zijn waar de kat lekker tot rust kan komen en zich even kan terug trekken. Als de kat een eigen verstopplekje heef zullen de stress symptomen afnemen.