Het ooit zo prachtige Aralmeer

Femke Pollee IOgroep: 2

Het prachtige Aralmeer is veranderd in een woestijnachtig gebied. Hoe komt dit nu toch? Wat is er gebeurd? Hoe komt het dat het meer is uitgedroogd? Dit zijn de vragen die we ons wel eens allemaal afvragen.


Wat is nu de grote oorzaak?

Jozef Stalin had besloten om in de Sovjet-Unie een katoenteelt op te starten. Hij begon deze katoenteelt rond de streek van het Aralmeer. Om het land vruchtbaar te maken werd er een zeer uitgebreid irrigatiesysteem gebouwd. Het Aralmeer wordt gevoed met water door 2 grote rivieren namelijk de Syr Darja en de Amu Dajar. Maar voor irrigatie heb je natuurlijk water nodig en doordat ze het water uit die rivieren kwamen verminderde hun hoeveelheid water enorm nog voor het water het meer kon bereiken. Het water dat dus iedere dag uit het meer verdampte werd niet meer genoeg aangevuld waardoor het meer dus langzaam maar zeker uitdroogde.


Welke gevolgen kunnen wij waarnemen?

Als je foto’s van vroeger en nu vergelijkt zie je dat het Aralmeer vergeleken bij vroeger nu een groot, woestijnachtig en dor gebied is geworden. Dit komt natuurlijk omdat het meer geen water meer heeft.


Wat zijn de gevolgen voor de mensen?

Vele mensen zijn werkloos. Doordat er geen mogelijkheid meer is om me schepen te transporteren is de scheepvaart verdwenen en zijn vele mensen hun job verloren. Ook hun gezondheid is achter uit gegaan door de vervuiling en de armoede die ontstaan is. Vele kinderen sterven, de kindersterfte is verdubbeld. Ook de besmettelijke ziekte tuberculose (TBC), bloedarmoede, kanker en nierziekten zijn toegenomen.