Pretrazivanje na Internetu

Saveti za pretrazivanje

Претраживач веба (енгл. web search engine)

Представља интернет сервис, чија је сврха тражење информација на вебу, и то углавном задавањем кључних речи, а много ређе одабиром понуђених ставки. Исход претраге се најчешће приказује као списак веб-сајтова који садрже тражену информацију, уз могућност да се веб странице које су одговор на упит посјете са страна претраживача.

Претраживање веб сајтова

Претраживач веб сајтова (web crawler) је рачунарски програм који преузима веб странице са веб-сервера.Како би се убрзао процес претраживања, могуће је употребити више прераживача локација веба. Они могу бити два различита типа, централизовани и дистрибуирани.

Google, Bing, AltaVista...

Google

Google je danas na zapadu svakako najpoznatija i razmjerno najbolja tražilica za regionalne teme na germanskim i romanskim jezicima latiničnog pisma iz zapadne Europe, te obje Amerike i Australije, dok je znatno slabiji za istočnu Europu.Google indeksira milijarde web-stranica, tako da korisnici mogu pretraživati informacije koje žele korištenjem ključnih riječi i operatora.

Bing (Microsoft)

Bing je tražilica u vlasništvu kompanije Microsoft. Bing ljudima omogućava da inteligentnije pretražuju veb i pojednostavljuje im svakodnevne poslove, a uz to im pruža mogućnost da na više načina organizuju rezultate pretraživanja, saglasno svojim potrebama. Očito je da je kompanija rezonovala ovako: ljudi su spremni da posle pretraživanja odu dalje, a Bing će im pomoći da donesu bolje odluke
Big image

AltaVista

To je jedna od najstarijih tražilica, koja radi na principu tražilice Google. Nakon pojave Googlea na zapadu se počela manje upotrijebljavati. Osnovana je već 1995., a danas je u vlasništvu kompanije Yahoo.