GIF - JPEG - PNG

Hier vind je korte informatie over GIF, JPEG& PNG bestanden.

GIF

De afkorting staat voor Graphics Interchange Format.

Het is een grafisch bestandsindeling voor het opslaan van rasterafbeeldingen in een digitale vorm met pixels, kleuren, animatie & een transparante achtergrond. Er zit een beperkt aantal kleuren in een GIF-bestand. Deze verkleining vindt plaats op basis van de verdeling en het aantal kleuren in horizontale richting. Als het een afbeelding is met weinig kleuren en met herhalende patronen dan is goede verkleining mogelijk en dan wordt de bestandsgrootte erg klein. Zijn er veel kleuren of is er dithering toegepast dan loopt de bestandsgrootte op en zijn bestandsformaten als JPEG of PNG met 24 bits per pixel meestal een betere optie. Dithering wordt routinematigmatig gebruikt bij de verwerking van zowel digitale audio als digitale videogegevens.

JPEG

De afkorting staat voor Joint Photographic Experts Group. Het is een vorm van datacompressie en van broncodering. Datacompressie is het representeren van digitale gegevens met minder bits dan de oorspronkelijke representatie. De JPEG-bestandsindeling kent diverse verkleinmogelijkheden. Hoe hoger de verkleiningspercentage des te kleiner het bestand, en des te minder het beeldkwaliteit. Het kwaliteitsverlies van JPEG valt niet veel op bij foto’s, maar wel bij bijvoorbeeld grafieken, lijnen of letters. Voor dit soort afbeeldingen is de GIF- of PNG-verkleining beter geschikt. Daarom word JPEG altijd gebruikt als foto-bestand.

PNG

Deze afkorting staat voor Portable Network Graphics. PNG is ook een rasterbestand. Het is een verbeterde versie van GIF. Daarom wordt het vaak ook ‘PNG’s not for GIF’ genoemd. En het is het meest gebruikte beeldbestand op het internet. PNG is ontworpen voor het overbrengen van foto's op het internet, niet voor professioneel kwaliteit printen en ondersteunt daarom geen RGB kleurruimten zoals CMYK.