Parvo bij de hond.

Door Melanie

Wat is Parvo?

Pravo is een zeer besmettelijke ziekte die bij de hond word veroorzaakt door het virus canine parvo. Het virus kan opgelopen worden door direct contact met een besmetten hond of met besmetten diarree en braaksel. Ook kan het virus opgelopen worden door indirect contact met bijvoorbeeld gras. Het pravo virus is erg lastig te bestrijden en vooral jongen honden die het virus oplopen overlijden hier aan. Iedere hond kan Pravo oplopen alleen hebben pups die nog niet ingeënt zijn tegen de ziekte een grotere kans om de ziekte op te lopen dan pups die wel zijn ingeënt.

Symptomen.

7 tot 10 dagen na dat het dier is besmet met het pravo virus treden er de volgende symtonen op.

  • Het eerste wat je merkt is dat de hond lusteloos word hij heeft veel minder energie en zou daardoor ook niet meer spelen.
  • Wat je ook ziet in een vroeg stadium van pravo is dat de hond stopt met eten.
  • Niet veel later zou de hond gaan braken hij kotst echt letterlijk alles uit ook krijgt de hond last van waterdunnen bloederige diarree. Het bloed word veroorzaakt doordat het pravo virus de darmwant aantast.
  • Omdat de hond last heeft van diarree en veel spuugt heeft de hond ook last van uitdroging.
  • Als laatst heeft de hond ook nog een hoge koorts.

Behandeling.

Zodra het pravo virus is vastgesteld bij de hond zou de dierenarts als eerste een infuus toe dienen om uitdroging bij de hond te voorkomen. Ook zou de hond medicatie krijgen tegen het braken en tegen de diarree. De hond krijgt ook antibiotica niet voor het virus zelf maar voor de bacteriën in de darmen. Omdat de darmwant van de hond is aangetast door het virus zouden de bacteriën in de darmen een infectie kunnen veroorzaken. Een hond die besmet is met pravo zou altijd worden opgenomen door de dierenarts omdat ze constant in de gaten gehouden moeten worden.


Natuurlijk kun je pravo ook voorkomen door je hond te laten vaccineren tegen deze ziekte op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken.

5 vragen

1. Hoe hun je pravo voorkomen?

2. Welk virus veroorzaakt pravo?

3. Noem 2 symptomen van het pravo virus.

4. Waarom zit er bloed in de diaree?

5. Pravo is een virus waarom krijgt de hond dan toch antibiotica?