De aarde warmt op. Help!!

Emma Deklerck groep 2

gevolgen opwarming van de aarde.

Bij een overstroming zijn er verschillende gevolgen met andere uitkomsten mogelijk. Als er een dijkje overstroomt zal het water langzaam het gebied instromen. Maar zit er een gat in de dijk dan zal de stroming veel krachtiger en sneller worden waardoor het zelfs auto’s kan meevoeren en huizen kan verwoesten. Stroomt de zee het gebied binnen zal de hoeveelheid water veel groter zijn . Een ander gevolg dat iets kan uitmaken is het gebied plat of golvend, hoe platter het gebied hoe groter de schade zal zijn.


Voor de mensen in het gebied is een overstroming altijd ellendig: water in je huis, vloerbedekking bedorven . Het kan ook veel ernstiger zijn. Opgesloten in huis omdat het water zo hoog staat dat je nergens meer heen kan. Geen stroom of gas meer. Of nog veel erger: mensen verdrinken of mensen die meegenomen worden door de snelheid van het opkomende water. Om het risico van overstromingen kleiner te maken, kun je de duinen aan zee of de dijk langs de rivier of de zee verhogen. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een waarschuwingssysteem


Bosbranden komen ook vaker voor door de opwarming van de aarde en vaak ook onverwacht. Je kunt rekening houden met het ontstaan van een bosbrand, wanneer het een tijdje erg warm is, is er meer kans op het uitbreken van een bosbrand. Gevolgen van een bosbrand zijn de ecosystemen die verstoord kunnen raken. Bomen en planten worden verwoest. Dieren sterven door de hitte . Huizen en gebouwen kunnen door de bosbrand worden aangestoken en branden af. Mensen kunnen sterven door de hitte of stikken door de rook . Als een bos eenmaal in brand staat gaat het supersnel. Meestal kunnen ze het niet oplossen.


De gevolgen van het smelten van gletsjers zijn ook enorm . Miljarden mensen op aarde zijn afhankelijk van het smeltwater van gletsjers voor hun drinkwatervoorziening in het droge seizoen, voor irrigatie van landbouwgrond, voor waterkrachtcentrales, voor industriële processen, transport. Je kan het smelten van de gletsjer niet meer tegen houden maar we kunnen het wel vertragen. Door bijvoorbeeld minder afval weg te gooien en letten op onze co2 uitstoot

Het besluit

Mijn besluit is dat de opwarming van de aarde veel meer veranderd dan dat wij hadden kunnen denken. Als wij niet snel iets zullen ondernemen zal het verergeren tot er niets meer zal kunnen aan gebeuren. Dit kunt u al doen:

  • isoleer uw woning.
  • zet de verwarming s'nachts uit.
  • kies een douche boven een bad.
  • kies voor verse producten.
  • eet minder vlees.
  • doof de lichten wanneer je de kamer verlaat.