Nyhetsbrev april- Trädgårdsturisten

Försommar, sommar och höst 2014

Hej alla trädgårdsälskare i vårt avlånga land!

I många delar av Sverige, så börjar färgerna rosa gult och blått att framträda i landskapet och i våra trädgårdar. Forsythia, körsbärsblom, och blå mattor av vårstjärna och scilla. Rabarbern är en av de första att ta fart, likaså pionerna som växer med rekordfart åtminstone hos mig i Stockholm.


De här raderna sammanfattar de resor och utflykter som Trädgårdsturisten tidigare har berättat om, och där det fortfarande finns en eller flera platser kvar. Men platserna försvinner snabbt.


Välkommen nya prenumeranter. Det är nu 820 personer som får information regelbundet om Trädgårdsturistens resor i Europa och i Sverige. Tipsa gärna andra också om nyhetsbreven - dår går man in på hemsidan här och skriver e-post-adressen i högerkolumnen, så kommer blommiga nyheter i din mejl-korg.


HÄR ÄR ETT UPPDATERAT NYHETSBREV, INTE SÅ MÅNGA PLATSER KVAR PÅ RESORNA!


Önskar er alla en härlig vår och maj månad!

/Ann Larås -Trädgårdsturisten.

Trädgårds- och kulturresa till Hälsingegårdar/Dalarna och rosdagarna på Wij trädgårdar.

Datum: 11-13 juli 2014. I tre dagar i sommar åker vi med buss till Hälsingland och Dalarna! Vi träffas på fredags-morgonen vid Stockholms central och kommer tillbaka till samma plats kring kl. 1930 på söndag kväll. På vägen norrut besöker vi Wij trädgårdar i Ockelbo där en av Sveriges mest betydelsefulla trädgårdsmästare, Lars Krantz visar oss runt under rosdagarna på Wij trädgårdar. Lars är en legend idag i Trädgårds-Sverige. Han startade populära Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm med antroposofiska förtecken innan han bestämde sig för att sätta Ockelbo på kartan och bygga upp en fantastisk trädgårdsvärld och en utbildning för trädgårdsmästare. Här samsas landskap, trädgård och mat kring en fd herrgård. På vår resa bor vi charmigt två nätter på Järvsöbadens pensionat. Vi besöker flera hälsingegårdar dag 2 och får guidning i de rikt utsmyckade gårdarna och ser trädgårdarna. Hälsingegårdarna är en del av vårt gemensamma världsarv sedan 2013. Ingenstans i världen finns det motsvarande rikt utsmyckade gårdar hos storbönder bevarade. Vi upplever Hälsingslands kulturlandskap, vi äter i Lammkatedralen vid Pallars gård och på lördagkvällen besöker vi Pomeranshuset i Ljusdal, en 'medelhavsoas i Hälsingland där vi äter gott 'a la Italia' med vin och italienska härliga råvaror. Ägaren Maria Bremefors berättar historien bakom Pomeranshuset, och visar sin egen trädgård intill. Hon har också utlovat en liten hemlig present till var och en av oss. Dag 3 styr vi vår buss mot Växbo lin för en förmiddagsfika innan vi når Carl-Larsson-gården LIlla Hyttnäs i Sundborn. Där satsar man särskilt på trädgården i år, och har planterat växter och träd som återfinns på Carl Larssons målningar (en av CL:s målningar ovan). Efter ett besök på fantastiska bergmansgården Gamla Staberg, återvänder vi på söndag kväll till Stockholm. Det blir en innehållsrik resa med hög kvalitet. Res själv eller ta med en vän elle respektive och sätt guldkant på sommaren. Mer information på hemsidan här!


Pris: 5500:- per person för del i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 500:-. I stort sett allt ingår! ca 5 platser kvar.Skicka gärna efter ett reseprogram genom att kryssa i intresseanmälan på hemsidan på knappen nedan. Eller mejla direkt till kontakt@tradgardsturisten.se.

avslutningsvis...

Ett härligt Vårtecken i mellansverige och i Norden är trädgårdsmässan 'Nordiska trädgårdar', på Stockholmsmässan, som avslutades 23 mars.Jag väljer att visa ett foto från en av de underbara balkongerna som presenterades där. Det är en balkong av Birgitta Kjörck, som bloggar under namnet Eastside.

Trädgårdsturistens kontaktinfo

Om du inte längre vill ha Trädgårdsturistens nyhetsbrev. Inga problem. Skriv ordet 'avboka' i rubrikraden, och mejla till kontakt@tradgardsturisten.se, så tar datorn bort e-post-adressen.


Om du är nyfiken på andra äventyr och trädgårdshändelser som jag är med om, gå gärna in på min blogg Den passionerade trädgårdsturisten, och titta!